Najlepsze ciasto bananowe - chlebek bananowy

Najlepsze ciasto bananowe - chlebek bananowy

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów)     Oceń!

Właśnie skończył się twój dylemat, co zrobić z bananami, których już nikt nie chce zjeść. Ciasto bananowe, to najlepszy sposób na "starego banana" ;-)

Składniki:
• 2 niepełne szklanki mąki - około 300 gramów
• 1 łyżeczka sody
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 0,5 szklanki cukru - około 100 gramów
• 2 jajka
• 200 gramów margaryny
• 250 gramów bananów bez skórki - 3 średnie banany

Dodatkowo:
• średnia blacha lub forma na babkę
• bułka tarta, jeśli nie używasz papieru do pieczenia
• ewentualnie cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę do jednej miski.

W drugiej misce umieść cukier, miękką margarynę i wbij jajka. Ubijaj mikserem składniki do ich połączenia w gładką masę.

Stopniowo wsypuj mieszankę z  mąką. Miksuj chwilę na małych obrotach. Ciasto będzie dość gęste. Dodaj lekko ugniecione widelcem banany (moje były tak dojrzałe, że od razu dodałam je do miski w trakcie miksowania). Miksuj wszystkie składniki do ich połączenia.

Resztką margaryny wysmaruj od środka formę na babkę, obsyp bułką tartą. Jeśli używasz zwykłej, podłużnej blaszki - posmaruj ją margaryną, a potem wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś ciasto z miski do formy.

Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni na około 40-50 minut. Piecz bez termoobiegu do suchego patyczka.

Po ostudzeniu na kratce możesz lekko oprószyć ciasto cukrem pudrem.

najlepsze-ciasto-bananowe-1

najlepsze-ciasto-bananowe-2

 

Smacznego :-)

Kasia M
2015-12-18 10:33
Widzę, że twój ładnie wyrósł :) spróbuję następnym razem z twojego przepisu :)