Czekoladowy torcik z truskawkami w galaretce

Czekoladowy torcik z truskawkami w galaretce

Dawno nie zrobiłam tak pysznego ciasta czekoladowego! Idealnie wilgotne, puszyste i puchate. Doskonałe jako baza do tortów oraz w kompozycji z galaretką i owocami :-)

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: tortownica 23 cm

Składniki:
  • 100 g gorzkiej czekolady - tabliczka
  • 150 ml mleka - pół szklanki
  • 200 g mąki - 1 szklanka
  • 1 jajko
  • 100 g cukru trzcinowego - pół szklanki
  • po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody
  • 4 czubate łyżki śmietany 18 %
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 2 galaretki truskawkowa
  • 700 ml wrzątku
  • 300 g truskawek (również mrożone)

Mleko, śmietanę i jajka wyjmij wcześniej z lodówki.
Galaretkę zalej wrzątkiem i mieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Odstaw do wystygnięcia.

Mleko podgrzej z pokruszoną czekoladą na małej mocy palnika - tylko do rozpuszczenia czekolady. Odstaw. 

Mąkę z sodą i proszkiem przesiej do większej miski. W małej misce ucieraj jajko z cukrem - 2 minuty. Wlej olej i dalej ucieraj na małej mocy miksera. Kolejno dodaj śmietanę oraz wlej czekoladę z mlekiem z rondelka. Całość przelej do mąki i wymieszaj ciasto szpatułką tylko do połączenia składników.

Tortownicę wysmaruj resztkami oleju. Przelej rzadkie ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz 60 minut. 

Gdy ciasto się już upiecze odstaw je w formie do wystygnięcia. Galaretkę wstaw do lodówki do częściowego stężenia. Po wystygnięciu ciasta zdejmij boki. Jeśli w cieście urośnie"grzybek" odkrój go nożem. Górkę możesz zjeść :-)

Zdejmij szypułki w truskawkach. Pokrój je w plasterki. (Jeśli używasz truskawek mrożonych pamiętaj, by wcześniej je rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku). W cieście ponownie zapnij obręcz. Wyłóż truskawki i przełóż tężejącą galaretkę. Wstaw ciasto do lodówki do całkowitego stężenia galaretki - minimum 40 minut. 

Czekoladowy torcik z truskawkami w galaretce, 1

Czekoladowy torcik z truskawkami w galaretce, 2

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (16 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷