Babka zebra
Babka zebra pieczona na oleju, a do tego z dodatkiem napoju gazowanego o pomarańczowym smaku, to wypiek wyjątkowy. Zapraszam po ten niezwykły przepis, idealny na Wielkanoc.
- super wilgotna babka
- niesamowity smak i struktura ciasta
- przepis idealny nawet dla osób początkujących
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: babka o wadze około 1030 g
Kaloryczność kcal: 385 w 100 g babki
Dieta: wegetariańska
- 2 szklanki mąki pszennej np. tortowej lub uniwersalnej - 320 g
- 5 dużych lub 6 małych jajek - około 290 g po rozbiciu
- 200 g cukru drobnego - około 4/5 szklanki
- 250 ml napoju gazowanego typu Mirinda/Fanta - 1 szklanka
- około 3/4 szanki oleju roślinnego - 160-170 g
- 3 łyżki kakao - około 30 g
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Babka zebra
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na babkę: pojemność minimalna 1500 ml. Może to być forma na babkę z kominem lub bez. Możesz też użyć dowolnej innej formy lub tortownicy o pojemności minimum 1500 ml.
Opcja pieczenia góra/dół; środkowa lub nieco niższa półka w piekarniku; temperatura: 170-175 stopni. Z termoobiegiem ustaw o 10 stopni mniej.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, ponieważ muszą osiągnąć temperaturę pomieszczenia.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem babki zebry zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania.


Babka zebra przepis
Zacznij już nagrzewać piekarnik: opcja pieczenia góra/dół; środkowa lub nieco niższa półka w piekarniku; temperatura: 170-175 stopni. Z termoobiegiem ustaw o 10 stopni mniej.
Do miski wbij sześć małych (jak u mnie) lub pięć dużych jajek (u mnie łącznie 290 gramów po rozbiciu) i wsyp 200 gramów (około 4/5 szklanki) cukru drobnego lub ewentualnie cukru pudru. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut).
Pod koniec zmniejsz moc miksera do średnich obrotów i powoli wlewaj 160 gramów oleju (u mnie Kujawski). Zajmie Ci to nie dłużej niż 15 sekund. Wyłącz mikser.

Do słodkiego puchu jajecznego wlej szklankę (250 ml) słodkiego napoju gazowanego. U mnie była to Fanta bez cukru, ale możesz sięgnąć po napój typu Mirinda, czy też po oranżadę o smaku pomarańczowym lub cytrynowym. Całość tylko wymieszaj szpatułką.

320 gramów maki pszennej (najlepiej tortowej) wymieszaj z dwiema płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia (najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej). Przygotuj od razu dwie osobne miski. Do jednaj wsyp całe kakao, czyli 3 łyżki (około 30 gramów), zaś do drugiej wsyp tyle samo mąki pszennej (zabierasz trzy łyżki z miski, w której jest mieszanka 320 gramów mąki pszennej i proszku do pieczenia).
Porada: Podział ciasta na jasne i ciemne można też zrobić inaczej: Możesz puch jajeczny od razu podzielić na pół i część wlać do drugiej miski. Do jednej miski z puchem jajecznym wsypujesz trzy łyżki kakao oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i 145 gramów mąki (sypkie składniki warto wcześniej wymieszać rózgą kuchenną), zaś do drugiej połowy puchu wsypujesz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 175 gramów mąki (sypkie składniki warto wcześniej wymieszać rózgą kuchenną).

Połowę słodkiego puchu jajecznego wlej do miski z porcją kakao, zaś drugą połowę do miski z porcją mąki. Na koniec podziel pozostałą mieszankę mąki i proszku (pozostałe 290 gramów). Rozdzielasz ją po równo do obi misek, czyli po około 145 gramów. Przy pomocy szpatułki wymieszaj najpierw masę jasną, z potem masę ciemną.
Formę na babkę (u mnie z kominem o pojemności 1500 ml) bardzo dokładnie wysmaruj od środka resztami oleju i obsyp bułką tartą, otrębami lub zwykłą mąką. Do formy wylewaj na zmianę porcję jasnego i porcję ciemnego ciasta (tworzysz nie kleksy, tylko obręcz z ciasta).

Formę z babką umieść w piekarniku nagrzanym do 170-175 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz nieco niższą niż środkową półkę. Ciasto piecz około 50 minut (krócej lub dłużej). Po około 45 minutach pieczenia sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka, czy babka zebra jest już gotowa. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy, to możesz śmiało wyłączyć piekarnik. Nie obawiaj się, że babka się nie dopiekła i staraj się nie wydłużać za mocno czasu pieczenia. Ciasto pieczone za długo może się przesuszyć i nie będzie już tak wilgotne. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij babkę z pieca. Po lekkim przestudzeniu (10 minut) wyjmij babkę z formy i przełóż np. na kratkę do studzenia wypieków.
Porada: Formę z babką umieszczasz na nagrzanej już, cienkiej blaszce z wyposażenia piekarnika lub na kratce. Blaszka lub kratka powinny być umieszczone na takim poziomie, by położona na nich forma z wypiekiem znajdowała się mniej więcej na środku komory (nie za blisko górnych i dolnych grzałek).


Przestudzoną babkę oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem oraz np. czekoladowymi jajeczkami w cukrowej skorupce.
Aby zrobić lukier: Do miseczki wlej 3 łyżki soku z cytryny, z pomarańczy lub nawet zwykłą wodę. Dodaj również 10 łyżek cukru pudru. Polecam po dodaniu do miseczki ośmiu łyżek cukru rozetrzeć całość i sprawdzić konsystencję lukru. Całość rozcieraj, aż lukier zrobi się idealnie gładki. Dekoracje jadalne układasz na lukrze jeszcze zanim ten zastygnie.
Upieczoną i przestudzoną babkę (również z lukrem) zawiń luźno w papier śniadaniowy i trzymaj w torbie spożywczej w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Babka zebra zachowa świeżość przynajmniej przez trzy dni (u mnie była super pyszna nawet po pięciu dniach).
Smacznego.