Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sernik z morelami

Sernik z morelami

Ten sernik z morelami jest idealny do zrobienia późną wiosną oraz latem. Zimą również się sprawdzi. Wystarczy użyć owoców z puszki.

To bardzo prosty, super delikatny i lekki sernik bez pieczenia. Nuta świeżych owoców moreli lub brzoskwiń sprawia, że smakuje cudownie! Ja robię go bez spodu, ale jeśli lubisz by coś Ci chrupało tam na dole, to polecam wyłożyć blaszkę herbatnikami :-)

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas chłodzenia: 3 godziny
Liczba porcji: 10-12

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 2 galaretki (cytrynowa i morelowa)
  • 500 g twarogu mielonego - u mnie z kubełka Piątnicy
  • 1 śnieżka w proszku - 50 g
  • 2 x 250 ml wrzątku
  • 250 ml śmietanki słodkiej 36 %
  • 4-5 dojrzałych moreli lub morele z puszki

Sernik z morelami

Sernik z morelami, 1

Użyłam tortownicy o średnicy 25 cm.

Galaretkę (najlepiej morelową lub brzoskwiniową) zalej w dużym naczyniu 250 ml wrzątku. Mieszaj, aż galaretka całkowicie się rozpuści i odstaw do wystudzenia na 15 minut.

W sporej misce umieść 500 ml sera oraz wsyp śnieżkę. Wlej wystudzoną galaretkę i wszystko razem zmiksuj na jednolitą masę - uwaga, może chlapać ;-) Ser wylej do tortownicy (możesz zabezpieczyć ją od spodu folią w razie lekkiego wycieku) i wstaw sernik do lodówki. Wystarczy godzina.

W oczekiwaniu na stężenie dolnej warstwy, galaretkę cytrynową zalej 250 ml wrzątku. Mieszaj, aż galaretka całkowicie się rozpuści i odstaw do wystudzenia. Poczekaj aż galaretka będzie chłodna, ale nie zacznie jeszcze gęstnieć.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno mikserem. Wystarczy 5-7 minut. Kilka łyżek ubitej śmietanki przełóż do osobnej miski. Do miski z większością śmietanki wlej połowę wystudzonej galaretki. Zamieszaj masę łyżką. Nie musisz tego robić super dokładnie. Chmurki z niewymieszanej śmietanki będą bardzo ciekawie wyglądały w przekroju sernika. Masę wylej na pierwszą warstwę sernika i ponownie umieść w lodówce, już tylko na 20 minut.

Została Ci połowa galaretki, odrobinę ubitej śmietanki oraz owoce. Owoce umyj, wypestkuj (możesz obrać ze skórki) i zmiksuj na gładko blenderem. Przypominam, że możesz tez użyć moreli lub brzoskwiń z puszki. Wszystko razem wymieszaj (nie musisz tego robić dokładnie) i wylej na drugą warstwę sernika. Zostaw go w lodówce na godzinę i gotowe :-)

Sernik z morelami, 2

Lubisz serniki na zimno?

Gorąco polecam:
seromakowiec
sernik gotowany
- sernik pomarańczowy

Sprawdź też przepyszny sernik z mango!
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (65 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania