Sernik morelowy puch

Sernik morelowy puch

Ten sernik jest idealny do zrobienia późną wiosną oraz latem. Zimą również się sprawdzi. Wystarczy użyć owoców z puszki.

To bardzo prosty, super delikatny i lekki sernik bez pieczenia. Nuta świeżych owoców moreli lub brzoskwiń sprawia, że smakuje cudownie! Ja robię go bez spodu, ale jeśli lubisz by coś Ci chrupało tam na dole, to polecam wyłożyć blaszkę herbatnikami :-)

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas chłodzenia: 3 godziny
Ilość porcji: 10-12

 

Składniki:
  • 2 galaretki (cytrynowa i morelowa)
  • 500 g twarogu mielonego - u mnie z kubełka Piątnicy
  • 1 śnieżka w proszku - 50 g
  • 2 x 250 ml wrzątku
  • 250 ml śmietanki słodkiej 36 %
  • 4-5 dojrzałych moreli


Użyłam tortownicy o średnicy 25 cm.

Galaretkę (najlepiej morelową lub brzoskwiniową) zalej w dużym naczyniu 250 ml wrzątku. Mieszaj, aż galaretka całkowicie się rozpuści i odstaw do wystudzenia na 15 minut.

W sporej misce umieść 500 ml sera oraz wsyp śnieżkę. Wlej wystudzoną galaretkę i wszystko razem zmiksuj na jednolitą masę - uwaga, może chlapać ;-) Ser wylej do tortownicy (możesz zabezpieczyć ją od spodu folią w razie lekkiego wycieku) i wstaw sernik do lodówki. Wystarczy godzina.

W oczekiwaniu na stężenie dolnej warstwy, galaretkę cytrynową zalej 250 ml wrzątku. Mieszaj, aż galaretka całkowicie się rozpuści i odstaw do wystudzenia. Poczekaj aż galaretka będzie chłodna, ale nie zacznie jeszcze gęstnieć.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno mikserem. Wystarczy 5-7 minut. Kilka łyżek ubitej śmietanki przełóż do osobnej miski. Do miski z większością śmietanki wlej połowę wystudzonej galaretki. Zamieszaj masę łyżką. Nie musisz tego robić super dokładnie. Chmurki z niewymieszanej śmietanki będą bardzo ciekawie wyglądały w przekroju sernika. Masę wylej na pierwszą warstę sernika i ponownie umieść w lodówce, już tylko na 20 minut.

Została Ci połowa galaretki, odrobinę ubitej śmietanki oraz owoce. Owoce umyj, wypestkuj (możesz obrać ze skórki) i zmiksuj na gładko blenderem. Wszystko razem wymieszaj (nie musisz tego robić dokładnie) i wylej na drugą warstwę sernika. Zostaw go w lodówce na godzinę i gotowe :-)

 

sernik-morelowy-puch-1

sernik-morelowy-puch-2

Lupisz serniki na zimno?

Gorąco polecam:
śnieżny puch 
ciasto Narcyz
- ciasto anielskie Kleopatry

Smacznego!

 

Średnia 5.0 / 5 (10 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

trufelkowo.blogspot.com
2017-05-29 21:12
Prezentuje się przepięknie! :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-05-30 15:57
Dziękuję bardzo. Jest również wyjątkowo smaczny, więc zapraszam do robienia :-)
Gosia
2017-05-29 23:04
Czy śnieżka jest konieczna? Czy mozna pominąć?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-05-30 15:57
Można śmiało pominąć Gosiu :-)
Angelika i Monika
2017-05-30 10:35
Takie serniki bez pieczenia teraz są na wagę złota :D
PS Może w końcu uda nam się dodać komentarz, bo ostatnio ciągle nas wyrzuca z Twojego bloga :(
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-05-30 15:58
:-) Trwały prace techniczne i usprawnienia strony. Teraz już będzie tylko lepiej.
Honia
2017-10-12 23:48
No wygląda genialnie muszę zrobić ;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-13 10:33
Dziękuję i gorąco polecam.. ten sernik morelowy jest wart grzechu :-)