Kokosowe chmurki
Zastanawiam się jak Wam przybliżyć smak kokosowych chmurek.. jak zachęcić do upieczenia pierwszej blaszki, bo jest to deser nietypowy.
Kokosowe chmurki, to takie niby ciasto, którego się nie kroi. Oczywiście możesz to zrobić. Możesz wyciąć z niego dowolne kształty np. foremką do ciastek. Jednak zacznij tak jak ja.. polecam :-)
Tę kokosową rozkosz rwij po kawałku... rwij aż zjesz całą blaszkę. Jest delikatna, słodka, kokosowa, rozpływająca się w ustach.. pięknie pachnie.
Dodam jeszcze, że jest to ciasto bez dodatku mąki.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia : 30 minut
Liczba porcji: blaszka 20 x 25 cm
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 4 białka średnich jaj
- 5 łyżek mleka kokosowego z puszki - około 170 g
- 5 łyżek wiórków kokosowych - około 50 g
- 3 czubate łyżki mleka w proszku - 50 g
- czubata łyżka cukru pudru
- opcjonalnie szczypta soli lub kwaśnego winianu potasu do białek
Ustaw piekarnik na 170 stopni a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Możesz dodatkowo posmarować papier miękkim masłem.
Białka jajek powinny mieć temperaturę pokojową. Ubij je na sztywną pianę w wysokiej misce z dodatkiem odrobiny soli lub kwaśnego winianu potasu (winian potasu dodaj w momencie, gdy białka będą już lekko spienione).
Do ubitych białek dodaj po kolei mleko kokosowe (białą, sztywną masę - nie płynne, przezroczyste mleczko), wiórki, mleko w proszku oraz cukier puder. Wymieszaj wszystko krótko drewnianą łyżką lub szpatułką.
Masę wyłóż na papier i wstaw ciasto do piekarnika na 30 minut.
Po wyłączeniu piekarnika uchyl drzwiczki na 10 minut.
Gotowe - możesz zajadać ;-)
Smacznego!