Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

Zapraszam po śliczne i apetyczne drożdżówki z makiem, które wbrew pozorom bardzo prosto się szykuje. To przepis na deser, który idealnie sprawdzi się też na Święta. 

- prosty sposób formowania drożdżówek
- dokładny opis wykonania ze zdjęciami krok po kroku
- delikatne ciasto drożdżowe, które długo zachowuje świeżość

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas wyrastania ciasta: 1 godzina 20 minut
Czas pieczenia drożdżówek: 15 minut
Liczba porcji: 20 małych drożdżówek

Kaloryczność kcal: 230 w 1 drożdżówce

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej np. tortowej
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
  • 1 szklanka kremowego jogurtu naturalnego - 270 g
  • 3 pełne łyżki cukru - 60 g
  • pół kostki masła - 100 g
  • 2 średnie jajka
  • szczypta soli
  • 300 g masy makowej

Drożdżówki z makiem

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pieczenie: 185 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 15 minut.

Jajka, jogurt i masło wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. W kaloriach nie uwzględniłam dodatku w postaci lukru, którym polałam po przestudzeniu upieczone drożdżówki. Przed szykowaniem drożdżówek zapraszam do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania tych pyszności. Z podanej ilości składników otrzymasz około 20 małych drożdżówek. 

Drożdżówki z makiem, 1

Drożdżówki z makiem przepis

Do dużej miski wsyp całe 500 gramów mąki pszennej. Wsyp też szczyptę soli oraz 3 pełne łyżki cukru, czyli 60 gramów cukru. Następnie dodaj też dwa żółtka jajek (białka odłóż na potem, ponieważ użyjesz je do masy makowej), drożdże (pokruszone świeże lub dwie saszetki po 7 gramów każda), 100 gramów roztopionego i przestudzonego lub miękkiego masła oraz szklankę kremowego jogurtu naturalnego (270 gramów). 

Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub sylikonową szpatułką. Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak około pięciu minut. Po wyrabianiu powinno być jednolite, jednak dość lepkie i luźniejsze. Będzie się nadal przyklejało do ścianek miski. Możesz też wyrobić masę ręcznie, ale potrwa to trochę dłużej.

Wyrobione ciasto zostaw w tej samej misce. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią. Odstaw do wyrastania na minimum godzinę. Wybierz ciepłe i nieprzewiewne miejsce. Po godzinie powinno ładnie urosnąć.

Drożdżówki z makiem, 2

Pod koniec wyrastania ciasta przygotuj sobie masę makową. Użyłam 300 gramów masy makowej z mojego przepisu - masa makowa. Sama szykuję zawsze większą ilość masy a potem dzielę ją na porcje pod inne przepisy. Bardzo często też mrożę masę makową a potem tylko rozmrażam, by wykorzystać do wybranego dania, czy ciasta. 

300 gramów masy makowej o temperaturze pomieszczenia (nie może być zimna) umieszczam w szklanym naczyniu. Do masy dodaję też ubite na sztywno białka. Tutaj wykorzystujemy dwa białka jajek, które zostały odłożone podczas szykowania ciasta drożdżowego. Pamiętaj jednak o tym, by nie ubijać białek zbyt długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Delikatnie wymieszaj masę makową z ubitymi białkami. Najlepiej jest użyć do tego szpatułki. 

Porada: Do zrobienia drożdżówek z makiem można użyć o 100 gramów więcej masy makowej i też wyjdą pyszne. Można też sięgnąć po gotową masę makową. Trzeba jednak uważać na to, by masa makowa z puszki nie była zbyt rzadka. Taką masę polecam przesmażyć na suchej patelni, by odparować nadmiar wody. Należy ją potem przestudzić i wzbogacić o garść siekanych orzechów włoskich. 
Drożdżówki z makiem, 3

Wyrośnięte ciasto drożdżowe umieść na czystym blacie lub na lekko oprószonej mąką stolnicy. Wyłóż je i daj też odrobinę mąki na górę ciasta a następnie uformuj z niego zgrabną kulę. Kulę ciasta podziel na dwie równe części. Jedną część odłóż na bok i przykryj ściereczką bawełnianą, by nie podsychało. Drugą część ciasta rozwałkuj na zaokrąglony prostokąt o wymiarach około 25 x 38 cm. 

Na placku z ciasta drożdżowego rozłóż równo część masy makowej wymieszanej z ubitym białkiem jajka. 

Drożdżówki z makiem, 4

Placek z masą zwiń w rulon od dłuższego boku, by powstał długi sznurek ciasta. Przy pomocy ostrego nożyka lub naprężonej nitki podziel rulonik na 10 równych kawałków. Używając np. pałeczki do sushi, w każdej bułce wykonaj zagłębienie tak, jak to widać na zdjęciu poniżej. Patyczek, czy też cienką rączkę od jakiegoś drewnianego narzędzia kuchennego, umieść zatem na środku każdego wałeczka i dość mocno dociskaj go do dołu a następnie wysuń z drożdżówki. 

Tak samo przygotuj drożdżówki z drugiego kawałka ciasta drożdżowego i reszty masy makowej. 
Drożdżówki z makiem, 5

Uformowane drożdżówki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj między nimi odstępy, ponieważ drożdżówki wyrastają na blaszce a potem jeszcze w piekarniku. Blaszkę z drożdżówkami przykryj czystą ściereczką bawełnianą, by spokojne wyrastały przez 20-30 minut. 

Wyrośnięte drożdżówki można przed pieczeniem posmarować dodatkowo mieszanką małego żółtka z dwiema łyżkami mleka. Polecam użyć do tego pędzelka kuchennego z silikonowego lub naturalnego włosia. Nie jest to jednak konieczne. 

Drożdżówki z makiem, 6

Piekarnik nagrzej do 185 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Blachę z drożdżówkami umieść w nagrzanym piekarniku. Wybierz środkową półkę. Bułeczki z makiem piecz tak około 15-18 minut, aż podrosną jeszcze i zrobią się rumiane. Drożdżówki można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. W razie potrzeby piecz drożdżówki w dwóch turach.

Po całkowitym przestudzeniu, drożdżówki z makiem można polać lukrem. A zanim lukier zastygnie jeszcze dodatkowo posypać je np. siekanymi orzechami lub drobno posiekaną mieszanką różnych bakalii. Swoje drożdżówki udekorowałam tym razem tylko lukrem z przepisu na lukier
Drożdżówki z makiem, 7

Drożdżówki z makiem, 8

Jakie są Twoje ulubione wypieki z użyciem masy makowej?
Smacznego. 

Średnia 5.0 / 5 (37 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Drożdżówki z makiem

Pomysł na przygotowanie tych pysznych drożdżóweczek powstał już kiedyś przy okazji szykowania masy makowej. Zawsze robię więcej masy i wykorzystuję do kilku różnych przepisów. Masa wędruje do przepisu a makowiec lub też na kluski z makiem. Jak mi coś zostanie, o piekę właśnie takie drożdżówki z makiem. Moje bułeczki drożdżowe z makiem to połączenie dwóch przepisów. Jedna część to oczywiście masa makowa, którą mam już gotową. Druga zaś to sprawdzony przepis na drożdżowe ciasto. Tutaj korzystam z przepisu na moje ulubione i delikatne drożdżówki z serem. Tym razem jednak zmieniłam odrobinę skład i zamiast mleka dałam jogurt naturalny. Dzięki temu drozdzowki z makiem smakują trochę jak strucla. Niektórzy pytają się mnie o to, czy można użyć gotową masę makową z puszki. Owszem, można. Polecam jednak odparować na patelni nadmiar wody z takiej masy a dodatkowo wzbogacić ją o pokruszone orzechy. Takie masy są bowiem nie tylko super słodkie, ale i potwornie rzadkie. Uważajcie na nie. 

Bułki drożdżowe z makiem

Mój przepis na drożdżówki z makiem jest bardzo prosty. Wiem, że patrząc na gotowe już drożdzówki z makiem można pomyśleć, że szykowanie ich jet pewnie bardzo skomplikowane. Tak naprawdę to niezwykle prosty sposób na drożdżówki z makiem przepis doskonały. Postarałam się pokazać to na zdjęciach krok po kroku podczas szykowania drożdżówek. Przepis na drożdżówki z makiem jest wart wypróbowania. Każdy kto widział w jak prosty sposób się je formuje, stwardził że koniecznie musi je zrobić. Bułki drożdżowe z makiem przepis, który zwyczajnie trzeba wypróbować. Myślę, że śmiało można je też upiec na Świąteczny stół. Są one bowiem prostsze od makowca a do tego każdy może dostać swoją drożdżówkę bez potrzeby krojenia ciasta na kawałki. Takie drożdżówki z masą makową i lukrem można też śmiało piec przez cały rok. Kiedy tylko masz na nie ochotę, rozmrażasz porcję masy makowej i szykujesz ciasto pod drożdżówki z makiem. Prosto, pysznie i pięknie. Zapraszam po przepis i życzę smacznego.