Kruche ciasteczka
Kruche ciasteczka to deser prosty w przygotowaniu. Przepis jest niesamowicie uniwersalny. Aby zrobić te niezwykłe kruche ciastka maślane potrzebujesz tyko kilka składników.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas chłodzenia ciasta: 2 godziny
Czas pieczenia jednej blaszki: 14 minut
Liczba porcji: około 33 ciastka
Kaloryczność kcal: 80 w 1 ciasteczku
[ więcej ]
Dieta: wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
- 150 g masła - 3/4 klasycznej kostki o wadze 200 g
- 80 g cukru pudru - 4 czubate łyżki
- 1 średniej wielkości jajko - do 55 g
- do 1/3 łyżeczki aromatu - np. waniliowy
Kruche ciasteczka
W misce umieść 2 szklanki mąki pszennej tortowej, czyli 320 gramów oraz 80 gramów cukru pudru, czyli około 4 czubate łyżki. Dodaj 150 gramów pokrojonego w kostkę zimnego masła i wbij średniej wielkości jajko. Aby ciasteczka za każdym razem smakowały inaczej, możesz dodać też do 1/3 łyżeczki ulubionego aromatu np. waniliowego, śmietankowego, pomarańczowego..
Porady: Masło można zamienić na kostkę rośliną do pieczenia. Mąkę tortową można zamienić na mąkę uniwersalną.
Składniki wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Postaraj się to zrobić szybko. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w przezroczystą folię spożywczą i umieść w lodówce na dwie godziny lub w zamrażarce, na jedną godzinę.
Porada: Ciasto można odłożyć do lodówki nawet na całą noc. Po wyjęciu zrobi się jednak znacznie twardsze. Należy odłożyć je na blat, by ponownie lekko zmiękło, a następnie uplastycznić w dłoniach.
Zacznij już nagrzewać piekarnik. Ustaw 185 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 175 stopni z funkcją termoobiegu.
Dobrze schłodzone ciasto umieść na stolnicy lub na czystym blacie. Blat trzeba dodatkowo oprószyć mąką. Odcinaj po kawałku ciasta. Ucięty kawałek rozwałkuj na placek grubości 3 mm. Przy pomocy okrągłej wykrawaczki o średnicy 6 cm wycinaj ciasteczka.
Cienką blaszkę wyłóż sprawdzonym arkuszem papieru do pieczenia. Ciasteczka układaj obok siebie na blaszce zachowując między nimi niewielkie odległości. Po wycięciu pierwszych ciastek zagniataj resztki ciasta, dodawaj kawałek świeżego i ponownie wałkuj na placek. Wycinaj kolejną porcję. Jeśli idzie Ci wolno i ciasto mocno zmiękło, to resztki ciasta po wycinaniu warto odkładać do lodówki lub nawet do zamrażarki.
Ciastka kruche piekę w kilku turach. Używam zatem dwóch blaszek i dwóch arkuszy papieru do pieczenia. Gdy jedna partia się piecze, szykuję już drugą, by umieszczać je na zmianę w nagrzanym piekarniku.
Blaszkę z ciastkami kruchymi umieść w piekarniku nagrzanym do 185 stopni. Wybierz środkową półkę w piekarniku. Jeśli do pieczenia ciastek nie używasz cienkiej blaszki z wyposażenia piekarnika, tylko mniejszych blaszek (tak jak ja), to kładź je na nagrzanej kratce z wyposażenia.
Ciasteczka kruche piecz około 14 minut (do lekkiego zarumienienia). Obserwuj je jednak cały czas w piekarniku, by za mocno się nie przypiekły. Ciasteczka można od razu wyjmować z piekarnika i wkładać do komory kolejną partię. Uwaga, ciastka są kruche. Poczekaj aż całkiem przestygną i dopiero zdejmuj je z blaszki.
Jeśli kruche ciasteczka nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia, to po przestudzeniu należy zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie w zwykłą torbę, woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku lub w szafce kuchennej. Lepiej jednak umieścić je w specjalnym pudełku do przechowywania wypieków/puszce. Świeżość zachowają przynajmniej przez trzy dni, a może i dłużej.
Smacznego.