Sortuj: data publikacji popularność
Dieta:
  • bezglutenowa (64)
  • wegańska (61)
  • wegetariańska (66)
Buraczki na zimę

Buraczki na zimę

Zobacz jak zrobić najprostsze buraczki na zimę. To bardzo uniwersalny przepis na buraki do słoika a do tego są wspaniałym dodatkiem do każdego, tradycyjnego obiadu.

- tylko kilka składników
- bardzo proste wykonanie

Czytaj dalej: Buraczki na zimę
Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

Najlepszy domowy przecier pomidorowy. To przepis na przecier pomidorowy, który możesz wykorzystać do wielu pysznych dań. Jest tak prosty do zrobienia, że każdy kto go zrobił chociaż raz, szykuje go już co roku!

- świetny do pizzy, zupy pomidorowej, spaghetti
- sprawdzony i błyskawiczny przecier z pomidorów
- idealny sposób na zamknięcie pomidorów do słoików

Czytaj dalej: Przecier pomidorowy
Papryka konserwowa

Papryka konserwowa

Domowa papryka konserwowa to bardzo prosty przepis na paprykę do słoików na zimę. Papryka marynowana na słodko z idealną octową nutą i lekką nutą tymianku to coś pysznego.

- szybki i sprawdzony przepis
- idealna papryka na kanapki i nie tylko

Czytaj dalej: Papryka konserwowa
Sok z aronii

Sok z aronii

Poznaj mój sposób pyszny sok z aronii. Jest nie tylko bardzo smaczny, ale i zdrowy i uniwersalny. Po rozcieńczeniu z wodą powstaje super napój, który uwielbiają dzieci. Można nim też polewać placki i jogurty.

- super sok z aronii na zimę
- sprawdzony i niezawodny przepis
- gęsty sok, który rozcieńcza się wodą

Czytaj dalej: Sok z aronii
Buraczki z papryką

Buraczki z papryką

Przepyszne buraczki z papryką na zimę, to prawdziwy hit do większości polskich obiadów. Sam przepis jest super prosty, a słoiki z burakami, papryką i cebulą znikają ze spiżarki jako jedne z pierwszych. 

- przetwory również dla początkujących
- niesamowicie uniwersalne zastosowanie
- bardzo dokładny opis oraz zdjęcia kroków

Czytaj dalej: Buraczki z papryką
Reklama
Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

Proste i pyszne domowe powidła śliwkowe to coś, co trzeba zrobić. Wbrew pozorom zrobienie powideł ze śliwek jest bardzo proste. Najważniejsze są dojrzałe śliwki węgierki oraz dobrej jakości garnek do gotowania.

- prosty i sprawdzony przepis
- super powidła śliwkowe na zimę
- dużo porad oraz zdjęcia krok po kroku

Czytaj dalej: Powidła śliwkowe
Sok z malin

Sok z malin

Domowy sok z malin to pyszny i zdrowy pomysł na maliny świeże lub mrożone. Przepis jest bardzo prosty, a do tego sok malinowy szykuje się naprawdę błyskawicznie. 

- tylko 3 składniki
- super smaczny sok na zimę
- dokładny przepis krok po kroku

Czytaj dalej: Sok z malin
Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

Zapraszam po pyszny, domowy ketchup z cukinii do słoików. Ta wspaniała pasta zastępuje sklepowy ketchup i ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Jest to przepis nawet dla początkujących.

- tylko najważniejsze składniki
- super sposób na wykorzystanie cukinii
- świetny do pizzy, zapiekanek, na kanapki..

Czytaj dalej: Ketchup z cukinii
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Tradycyjna receptura i sprawdzony sposób na najlepsze ogórki kiszone. To bardzo stary przepis na ogórki kiszone na zimę. Jeśli jadacie kiszone ogórki i lubicie najwyższą jakość domowego jedzenia.. zapraszam!

- przepis z wieloletnią tradycją
- idealne proporcje i sposób wykonania
- takie ogórki kiszone mogą stać w piwniczce przez lata

Czytaj dalej: Ogórki kiszone
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Jesień to idealna pora na przetwory. Oprócz dżemów warto też zrobić grzyby marynowane. Moje grzyby marynowane w occie są bardzo proste do zrobienia. A zamarynować możesz dowolne, jadalne grzyby leśne. 

- dokładny opis wykonania krok po kroku
- sprawdzony przepis na grzyby marynowane
- gotowe do jedzenia już po trzech dniach od zamarynowania

Czytaj dalej: Grzyby marynowane
Reklama

Przetwory

Przetwory na zimę to doskonały sposób na zachowanie letnich i jesiennych warzyw i owoców. Szczególnie w przypadku produktów, których sezon trwa bardzo krótko i nie są dostępne w sprzedaży w zimie. Domowe przetwory są łatwe w przygotowaniu, a przy tym dużo zdrowsze i tańsze niż te które kupisz zimą w sklepie. Masz pewność z jakich produktów zostaną przygotowane oraz pełną kontrolę nad procesem ich pasteryzacji. Dzięki temu zachowają maksimum swoich właściwości odżywczych oraz witamin. Przykładem takiej bomby pro zdrowotnej jest chociażby syrop z cebuli. Chętnie stosowany profilaktycznie czy jako środek wspomagający na przeziębienia.

Przetwory na zimę

Lato to najlepsza pora, by zamknąć w słoiki całą masę pysznych owoców. Truskawki, jeżyny, czy maliny z których można przygotować domowe syropy i soki. Przykładem takiego bardzo zdrowego soku jest doskonały sok z aronii, czy sok czarnej porzeczki. Oba soki są bogate m.in. w witaminy z grupy B, które wzmocnią nasz organizm w zimę. Pyszne będą też wszelkiego rodzaju dżemy i marmolady. Doskonałe do kanapek czy jako dodatek do przekładania ciast. Ja przygotowuję zawsze chętnie dżem truskawkowy i powidła śliwkowe. Moje dzieci bardzo je lubią jako dodatek do naleśników. Jeżeli szukasz innych ciekawych pomysłów na dżemy polecam wypróbować też dżem z dyni.

Owoce możemy przechowywać też jako gotowe kompoty. Na jesieni przygotowuję między innymi kompot ze śliwek. Możesz też przygotować je w zalewie octowej. Zobacz mój przepis na śliwki w occie. Jeżeli nie masz czasu na przygotowanie przetworów do słoików zawsze możesz je po prostu zamrozić. Ja w szczególności mrożę na zimę jagody, na które sezon jest w szczególności krótki.

Domowe przetwory

Na jesień doskonale przygotować też przetwory z warzyw. Co prawda większość z nich dostępnych jest przez cały rok, ale to właśnie latem są najtańsze i najsmaczniejsze. Absolutnym hitem są zawsze wszelkiego rodzaje przetwory z ogórków. Muszę się przyznać do tego, że robię ich naprawdę dużo :) W szczególności ogórki kiszoneogórki konserwowe. Polecam spróbuj też moje przepisy na ogórki w musztardzie. Doskonała będzie też sałatka szwedzka. Wspaniały, intensywny smak mają ogórki kanapkowe i orientalne ogórki curry.

Nie zimę nie może zabraknąć jeszcze jednej rzeczy. Mowa oczywiście o sprawdzonym przepisie na grzyby marynowane. Grzyby przygotowuję w occie i są gotowe do jedzenia już po 3 dniach marynowania. Dlatego warto przygotować ich odpowiednio więcej bo szybko znikają ;) Bardzo lubiana i łatwa w przygotowaniu jest też papryka konserwowa.

Zobacz również moje inne przepisy na przetwory i zobacz jak łatwo je przygotować. Znajdziesz tu pomysły na dżemy, konfitury, powidła i marmolady. Receptury na soki, syropy i kompoty. Pomysły na przeciery, ketchupy, warzywa konserwowane, marynowane i w zalewie octowej. Doskonałe surówki oraz sałatki. Życzę Ci miłego wekowania :)