Wołowina orientalna
Wołowina orientalna to pyszny obiad w orientalnym stylu z dodatkiem japońskiej sałatki.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 10 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 500 g wołowiny gulaszowej (najlepiej karczek, antrykot, polędwica)
- 50 ml wytrawnego, czerwonego wina
- 5 ząbków czosnku
- 50 ml oleju rafinowanego
- kilka grzybów moon/shiitake
- łyżka sezamu
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka białego pieprzu
- 2 blistry makaronu Soba*
Sałatka
- świeży ogórek długi
- 1/4 sałaty lodowej
- marchew
- dwie łyżki sosu sojowego
- łyżka sezamu**
*Makaron pszenny z dodatkiem mąki gryczanej Soba pakowany. W opakowaniu blistry po 100 g każdy.
**Dowolny, prażony sezam.
Wołowina orientalna
Mięso pokrój w niewielkie paski i umieść w dużym, szklanym naczyniu. Wyciśnij czosnek przy pomocy praski i dodaj do mięsa. Wlej wino oraz olej i przyprawy. Dobrze wymieszaj wszystko z mięsem i odstaw na bok na około 30 minut.
W międzyczasie przygotuj sałatkę.
Sałatę lodową pokrój na kawałki i rozdziel do miseczek na cztery porcje. Ogórka umyj, obierz i przekrój na pół wzdłuż. Łyżką usuń miękkie gniazdo nasienne. Resztę pokrój w cienkie paski. Same paski rozdziel do miseczek. Marchew umyj i obierz. Przy pomocy drobnej obieraczki lub tarki pokrój ją na makaron. Rozdziel do misek. Każdą miseczkę polej 1/2 łyżki sosu sojowego oraz posyp sezamem.
Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut pod przykryciem. Odcedź i pokrój na drobne paseczki.
Nagrzej głęboką patelnię i umieść w niej mięso wraz z dodatkami z miski i grzybami. Smaż odkryte do miękkości mięsa (wszystko zależy od tego jakiego mięsa użyjesz) Polędwica potrzebuje tylko kilku minut, rozbef i antrykot również do 10 minut. Zaś karczek 30 minut. Ważne jest jednak, by nie przegapić momentu w którym mięso jest gotowe i zacznie twardnieć, bo będzie wysuszone.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ja gotuję mały garnek z wodą z dodatkiem łyżki oleju i szczypty soli. Gdy woda się zagotuje umieszczam makaron i mieszając co kilka minut gotuję na małym ogniu do miękkości.
Mięso podawaj na makaronie. Możesz wzbogacić smak papryczkami chili.


Z innych dań orientalnych polecam polędwiczki po tajsku, a z dań z wołowiną warto sprawdzić mój przepis wołowina z makaronem po grecku oraz tortilla z mięsem mielonym.
Smacznego :-)