Polędwiczki w czerwonym winie z fasolką

Polędwiczki w czerwonym winie z fasolką

Polędwica wieprzowa to jedno z łatwiejszych i smaczniejszych mięs. Zamarynowane, lekko podsmażone, z dodatkiem czerwonego wina niemal rozpływa się w ustach...

Ilość porcji: cztery lub sześć mniejszych

Składniki:
• 1 kg polędwiczki wieprzowej - jedna większa
• 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej

marynata:
• po 1 łyżeczce tymianku, rozmarynu i słodkiej papryki.
• po 0,5 łyżeczki soli, pieprzu
• 3 ząbki czosnku
• 5 łyżek oleju rafinowanego

Dodatkowo:
• 150 ml czerwonego, wytrawnego wina
• jasny sezam
• szczypior

Dzień lub dwa dni wcześniej umyj polędwiczkę, oczyść, wysusz ręcznikiem papierowym. Podziel na steki grubości około 2 cm. Krój polędwiczkę w poprzek włókien.

Do szklanego naczynia włóż przyprawy, olej i pokrojony w plasterki czosnek. Wymieszaj mięso w marynacie, wymasuj i odstaw przykryte folią do lodówki.

W dniu podania wyjmij wcześniej mięso z lodówki.

Fasolkę szparagową umyj i odetnij końce. Gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do mięsa.

W między czasie nagrzej patelnię, a następnie smaż polędwiczki jedną przy drugiej po minucie z każdej strony.

Zdejmij polędwiczki z patelni. Zmniejsz ogień. Dodaj resztki z marynaty, które zostały an ściankach szklanego naczynia oraz wlej wino. Mieszaj drewnianą łyżką do momentu, gdy wino przestanie intensywnie parować.

Na talerze układaj porcje fasolki. Na nie polędwiczki. Polewaj winem z patelni a następnie posyp sezamem oraz poszatkowanym szczypiorem.

Można podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

poledwiczki-w-czerwonym-winie-z-fasolka-1

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl