Polędwiczki w czerwonym winie z fasolką
Polędwica wieprzowa to jedno z łatwiejszych i smaczniejszych mięs. Zamarynowane, lekko podsmażone, z dodatkiem czerwonego wina niemal rozpływa się w ustach...
Czas przygotowania: 12 godzin
Czas smażenia: 2 minuty
Liczba porcji: 4-6
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 1 kg polędwiczki wieprzowej - jedna większa
- 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej
Marynata
- po 1 łyżeczce tymianku, rozmarynu i słodkiej papryki.
- po 0,5 łyżeczki soli, pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju rafinowanego
Dodatkowo
- 150 ml czerwonego, wytrawnego wina
- jasny sezam
- szczypior
Dzień lub dwa dni wcześniej umyj polędwiczkę, oczyść, wysusz ręcznikiem papierowym. Podziel na steki grubości około 2 cm. Krój polędwiczkę w poprzek włókien.
Do szklanego naczynia włóż przyprawy, olej i pokrojony w plasterki czosnek. Wymieszaj mięso w marynacie, wymasuj i odstaw przykryte folią do lodówki.
W dniu podania wyjmij wcześniej mięso z lodówki.
Fasolkę szparagową umyj i odetnij końce. Gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do mięsa.
W między czasie nagrzej patelnię, a następnie smaż polędwiczki jedną przy drugiej po minucie z każdej strony.
Zdejmij polędwiczki z patelni. Zmniejsz ogień. Dodaj resztki z marynaty, które zostały an ściankach szklanego naczynia oraz wlej wino. Mieszaj drewnianą łyżką do momentu, gdy wino przestanie intensywnie parować.
Na talerze układaj porcje fasolki. Na nie polędwiczki. Polewaj winem z patelni a następnie posyp sezamem oraz poszatkowanym szczypiorem.
Można podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego :-)