Polędwiczka po tajsku
Polędwiczka wieprzowa to jedno z przyjemniejszych i łatwiejszych w obróbce mięs. Jest też niezwykle uniwersalne. Lubię prostotę, dlatego mam dla Was przepis polędwiczka po tajsku.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas marynowania: 4 godziny
Liczba porcji: 4-6
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 1 spora polędwiczka wieprzowa
- odcinek pora - około 20 cm
- 3 łyżki oliwy np. z pestek winogron
- łyżka cukru muscovado
- szczypta chilli
Marynata
- po łyżeczce pieprzu cytrynowego i imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy np. z pestek winogron
Dodatkowo
- 200 g makaronu ryżowego
- łyżka oleju sezamowego
- łyżka prażonego sezamu
Makaron z polędwiczką wieprzową
Dzień przed przygotowywaniem obiadu, najlepiej wieczorem, zamarynuj mięso. Polędwiczkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i oczyść. Pokrój ją w poprzek włókien na plasterki grubości 1 cm.
W misce umieść składniki marynaty, dodaj mięso i wymieszaj. Przykryj np. folią i odstaw do lodówki na całą noc. Jeśli marynujesz rano - wystarczą 4 godziny.
Wyjmij mięso na godzinę przed robieniem obiadu. Czystego pora pokrój dowolnie w cienkie plasterki. Nagrzej patelnię z grubym dnem. Wylej 3 łyżki oleju. Dodaj mięso wraz z marynatą oraz pora. Podsmażaj wszystko około 5 minut na średnim ogniu - przewracaj mięso. Na koniec dodaj cukier oraz chilli i ostatni raz zamieszaj. Wyłącz patelnię i odstaw na czas robienia makaronu.
Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja zazwyczaj wrzucam go na wrzątek z dodatkiem soli i łyżką oliwy. Podgrzewam chwilę sprawdzając co jakiś czas, czy makaron jest już miękki. Odlewam na sitko.
Przełóż makaron do miski. Dodaj łyżkę oleju sezamowego i uprażony na suchej patelni sezam.
Mięso oraz makaron układaj obok siebie na talerzach. Możesz dodać świeże warzywa oraz szczypior.
Jeśli lubisz dania z makaronem to koniecznie wypróbuj dwa najlepsze przepisy na spaghetti Bolognese oraz spaghetti Carbonara.
Smacznego :-)