Soczysta pierś z kaczki z dodatkiem Pak Choi

Soczysta pierś z kaczki z dodatkiem Pak Choi

Poniżej przedstawiam banalnie proste wykonanie smażonej piersi z kaczki. Cudownie soczysta, rozpływająca się w ustach.. niebiańsko smaczna! Taka właśnie będzie, jeśli zrobisz ją według instrukcji poniżej. A do tego? Kapusta Pak Choi w wydaniu iście Azjatyckim :-)

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 17 minut
Ilość porcji: 4

Kaczka

  • dwa filety z piersi z kaczki 600-700 g

Pak Choi

  • 4 kapusty pak choi
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 2 plasterki imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • po łyżce: oleju sezamowego, sosu sojowego, sezamu

Smażenie piersi
Piersi wyjmij z lodówki na 30 minut przed przygotowywaniem posiłku. Obie piersi przepłucz i wysusz ręcznikiem papierowym. Włącz palnik pod patelnią i od razu połóż obie piersi obok siebie skórą do dołu.

Ustaw większą moc palnika i smaż piersi przez 5 minut do mocnego zarumienienia skóry. Skóra od razu zacznie się wytapiać, więc absolutnie nie ma potrzeby dodawania oleju.

Po 5 minutach odwróć piersi na drugą stronę i smaż przez 10 minut pod przykrywką na mniejszej mocy. (Tutaj zacznij szykować kapustę).

Na koniec ponownie odwróć piersi i podsmażaj na większej mocy palnika przez 2 minuty bez przykrywki.

Smażenie Pak Choi
Odetnij po 3 cm od głąba kapustek. Otrzymasz każdy liść oddzielnie. Opłucz je i osusz. Lekko nagrzej drugą patelnię i wlej olej ryżowy. Połóż plasterki imbiru oraz obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Podsmażaj dwie minuty.

Dodaj liście kapusty  w całości, bądź porwij je ręcznie na pół. Posyp sezamem i wlej sos sojowy. Mieszaj przez kilka minut. Na koniec dodaj olej sezamowy i wyłącz. Przed podaniem wyjmij imbir.

Soczysta pierś z kaczki z dodatkiem Pak Choi, 1

 

Pokrój piersi jak na zdjęciu, lekko oprósz pieprzem. Podawaj na smażonych liściach Pak Choi.

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (24 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷