Soczysta pierś z kaczki z dodatkiem Pak Choi

Soczysta pierś z kaczki z dodatkiem Pak Choi

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów)     Oceń!

Poniżej przedstawiam banalnie proste wykonanie smażonej piersi z kaczki. Cudownie soczysta, rozpływająca się w ustach.. niebiańsko smaczna! Taka właśnie będzie, jeśli zrobisz ją według instrukcji poniżej.

A do tego? Kapusta Pak Choi w wydaniu iście Azjatyckim :-)

Ilość porcji: 4

Składniki:
kaczka
• dwa filety z piersi z kaczki 600-700 g

Pak Choi 
• 4 kapusty pak choi
• 2 łyżki oleju ryżowego
• 2 plasterki imbiru
• 2 ząbki czosnku
• po łyżce: oleju sezamowego, sosu sojowego, sezamu

Smażenie piersi
Piersi wyjmij z lodówki na 30 minut przed przygotowywaniem posiłku. Obie piersi przepłucz i wysusz ręcznikiem papierowym. Włącz palnik pod patelnią i od razu połóż obie piersi obok siebie skórą do dołu.

Ustaw większą moc palnika i smaż piersi przez 5 minut do mocnego zarumienienia skóry. Skóra od razu zacznie się wytapiać, więc absolutnie nie ma potrzeby dodawania oleju.

Po 5 minutach odwróć piersi na drugą stronę i smaż przez 10 minut pod przykrywką na mniejszej mocy. (Tutaj zacznij szykować kapustę).

Na koniec ponownie odwróć piersi i podsmażaj na większej mocy palnika przez 2 minuty bez przykrywki.

Smażenie Pak Choi
Odetnij po 3 cm od głąba kapustek. Otrzymasz każdy liść oddzielnie. Opłucz je i osusz. Lekko nagrzej drugą patelnię i wlej olej ryżowy. Połóż plasterki imbiru oraz obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Podsmażaj dwie minuty.

Dodaj liście kapusty  w całości, bądź porwij je ręcznie na pół. Posyp sezamem i wlej sos sojowy. Mieszaj przez kilka minut. Na koniec dodaj olej sezamowy i wyłącz. Przed podaniem wyjmij imbir.

soczysta-piers-z-kaczki-z-dodatkiem-pak-choi-1

Pokrój piersi jak na zdjęciu, lekko oprósz pieprzem. Podawaj na smażonych liściach Pak Choi.

Smacznego :-)

TieVeil
2015-11-26 17:09
Ojej, ale pyszności! Kolor kaczki tak idealny, że ślinka sama cieknie! Żałuję, że nie umiem tak gotować :(
Gradowa
2015-11-26 18:22
Niestety nie dla mnie, nie jadam mięsa ;)
Ania
2015-11-26 19:49
Tak, czytałam, że jesteś weganką.
Gosia
2015-11-26 18:48
U mnie zawsze jak pierś to tylko z indyka albo z kurczaka, jakoś kaczki nigdy jeszcze nie próbowałam zrobić bo wydaje mi się zbyt skomplikowana w obsłudze (kaczka oczywiście). O kapuście Pak choi też nigdy nie słyszałam :)
Ania
2015-11-26 19:50
Zwróć uwagę, że do usmażenia piersi z kaczki potrzebujesz tylko patelni ;-) To bardzo proste.. a kapustkę można już kupić nawet w Biedronce. Wrzuć sobie nazwę w google, to będziesz wiedziała jak wygląda.
Karolina
2015-11-26 20:14
Wiesz, nigdy nie próbowałam zrobić nic z kaczki. Zawsze wydawało mi się, że to przekracza moje możliwości. Ale prawdę mówiąc, jak przeczytałam Twój przepis, chyba spróbuję!
Ania
2015-11-27 10:25
Super.. koniecznie napisz jak Ci smakowała.
justa
2015-11-26 21:35
mamciu, jak to pięknie wygląda! szkoda, że kaczki nie lubię za bardzo. ale wsunęłabym!
Ania
2015-11-27 10:26
Może jednak się skusisz.. :-)
Zastrzyk inspiracji
2015-11-26 22:01
Ale pysznie to wygląda :)
Ania
2015-11-27 10:26
Dziękuję.
blogierka
2015-11-27 00:25
Nigdy nie jadłam kaczki ale słyszałam że bardzo trudno dobrze ją przyrządzić. Twoja wygląda na smakowitą ;)
Ania
2015-11-27 10:28
Myślę, że nie jest to trudne.. spróbuj a sama się przekonasz :-)