Soczysta pierś z kaczki z dodatkiem Pak Choi
Poniżej przedstawiam banalnie proste wykonanie smażonej piersi z kaczki. Cudownie soczysta, rozpływająca się w ustach.. niebiańsko smaczna! Taka właśnie będzie, jeśli zrobisz ją według instrukcji poniżej. A do tego? Kapusta Pak Choi w wydaniu iście Azjatyckim :-)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 17 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa
Kaczka
- dwa filety z piersi z kaczki 600-700 g
Pak Choi
- 4 kapusty pak choi
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 2 plasterki imbiru
- 2 ząbki czosnku
- po łyżce: oleju sezamowego, sosu sojowego, sezamu
Smażenie piersi
Piersi wyjmij z lodówki na 30 minut przed przygotowywaniem posiłku. Obie piersi przepłucz i wysusz ręcznikiem papierowym. Włącz palnik pod patelnią i od razu połóż obie piersi obok siebie skórą do dołu.
Ustaw większą moc palnika i smaż piersi przez 5 minut do mocnego zarumienienia skóry. Skóra od razu zacznie się wytapiać, więc absolutnie nie ma potrzeby dodawania oleju.
Po 5 minutach odwróć piersi na drugą stronę i smaż przez 10 minut pod przykrywką na mniejszej mocy. (Tutaj zacznij szykować kapustę).
Na koniec ponownie odwróć piersi i podsmażaj na większej mocy palnika przez 2 minuty bez przykrywki.
Smażenie Pak Choi
Odetnij po 3 cm od głąba kapustek. Otrzymasz każdy liść oddzielnie. Opłucz je i osusz. Lekko nagrzej drugą patelnię i wlej olej ryżowy. Połóż plasterki imbiru oraz obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Podsmażaj dwie minuty.
Dodaj liście kapusty w całości, bądź porwij je ręcznie na pół. Posyp sezamem i wlej sos sojowy. Mieszaj przez kilka minut. Na koniec dodaj olej sezamowy i wyłącz. Przed podaniem wyjmij imbir.

Pokrój piersi jak na zdjęciu, lekko oprósz pieprzem. Podawaj na smażonych liściach Pak Choi.
Smacznego :-)