Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Prosty przepis na zakwas buraczany do barszczu wigilijnego oraz do każdego domowego barszczu czerwonego. Zakwas z buraków można też rozcieńczyć z wodą i pić. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zakwas.

- prosty i sprawdzony przepis
- bardzo zdrowy również do picia
- najlepszy zakwas do barszczu wigilijnego

Czas przygotowania: 20 minut
Czas zakwaszania: 7 dni
Liczba porcji: słoik 700 ml

Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki:
  • 500 g buraków ćwikłowych (3 małe)
  • 4 ząbki czosnku (u mnie pół główki)
  • 350 ml letniej wody
  • przyprawy: duży liść laurowy; 6 ziaren pieprz; 4 ziarna ziela angielskie, płaska łyżeczka soli - najlepiej kamiennej niejodowanej

Zakwas z buraków

Pyszny, zdrowy, tani  przygotowaniu. Taki jest właśnie zakwas z buraków, który ma w naszej polskiej kuchni bardzo szerokie zastosowanie. Oprócz tego, że używamy go do zrobienia barszczu wigilijnego oraz barszczu codziennego, to pijemy go z wielką przyjemnością w formie czystej lub rozcieńczonej.

Zakwas z buraków, 1

Zakwas buraczany

Przygotuj sobie słoik na zakwas buraczany o pojemności minimum 700 ml. Słoik ma być idealnie czysty a najlepiej wyparzony wrzątkiem. Buraki umyj i cienko obierz. Pokrój je na cztery części i jeszcze na grubsze plasterki. Czwartą część umieść w wyparzonym słoiku. Kolejno dodaj trochę przypraw (ziarna ziela angielskiego i ziarna pieprzu) i czosnek (ząbki nie muszą być obrane, ale ja zawsze je jednak obieram). Kolejna warstwa buraków i przyprawy. Liść laurowy umieszczam na środku.

Na koniec dociskam buraki i zalewam przegotowaną, ostudzoną wodą wymieszaną z solą (płaska łyżeczka soli wymieniona w składnikach). Patyczkiem do szaszłyków usuwam bąbelki powietrza w słoiku. Słoik zamykam i odkładam do chłodnego, suchego i ciemnego pomieszczenia na 7-10 dni.

Zakwas buraczany otwieram w dniu gotowania barszczu czerwonego. Zakwas z większą ilością czosnku jest gotowy już po 4 dniach. Im dłużej zakwas się robi, tym będzie ostrzejszy. Należy wówczas uważać z jego ilością podczas dodawania go do wywaru.

Bardzo prawdopodobne, że do barszczu z przepisu w linku wykorzystasz tylko połowę zakwasu. Resztę możesz przelać do butelki, czy małego słoika i szczelnie zamknięty trzymać w lodówce nawet kilka tygodni.

Zakwas z buraków, 2

A tutaj przepis na barszcz wigilijny do którego dajemy gotowy zakwas. 
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (1278 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Zakwas buraczany

Zobacz jak zrobić najlepszy i super prosty zakwas na barszcz czerwony. Domowy zakwas buraczany jest super prosty do zrobienia. Przygotujesz go dosłownie w 20 minut. Potem pozostaje już tylko czekać aż będzie miał moc. To wspaniały zakwas buraczany do barszczu i do picia. Po rozcieńczeniu zakwas można pić. Jest on bardzo zdrowy. Zupa buraczkowa to propozycja na zupę z młodych buraków. Zakwas z buraków przepisy są różne, jednak mój jest sprawdzony i pewny. Koniecznie zobacz też mój przepis na jedną z pyszniejszych polskich zup. Jest to oczywiście klasyczny barszcz czerwony

Zakwas na barszcz

Zakwas z buraków można trzymać w słoiku, zaś po procesie zakwaszenia przelać do butelki. Koniecznie zobacz też jak zrobić zakwas na żurek. Zapraszam też po inne moje przepisy na dania na Wigilię i Święta. Jeśli chcesz idealnie wykorzystać zakwas buraczany, to polecam Ci mój tradycyjny przepis na barszcz czerwony wigilijny. Warto wiedzie, że ten zakwas na barszcz można też pić dla zdrowia. Taki zakwas na barszcz czerwony można pić czysty lub rozcieńczony. Mój zakwas na barszcz czerwony wigilijny polecam więc pić również w celach zdrowotnych. 

Zakwas z buraka

Pyszny i zdrowy zakwas na barszcz wigilijny można śmiało bardzo szybko zrobić w warunkach domowych. Na zakwas z buraków przepisy są różne, ale zazwyczaj różnice te są niewielkie. Czasem ktoś da więcej soli do wody a ktoś da mniej czosnku. Mój zakwas z buraków przepis to przepis wyważony i uważam, że ma bardzo uniwersalny, ale i intensywny smak. Tak więc na zakwas buraczany przepisy są trochę różne, ale raczej dość podobne. Trzeba tylko uważać na to, by nie trzymać zakwasu w zbyt ciepłym miejscu. Trzeba też zachować zasady higieny i używać wyłącznie czystych a najlepiej wyparzonych słoików. Mój zakwas buraczany przepis sprawdzony i godny polecenia nie tylko do barszczu, ale i do picia po rozcieńczeniu z zimną wodą. Jeśli więc chcesz zobaczyć jak zrobić zakwas z buraków, to zapraszam po mój przepis na zakwas buraczany.