Zakwas buraczany

Zakwas buraczany

Prosty przepis na zakwas buraczany do barszczu wigilijnego oraz do każdego domowego barszczu czerwonego. Zakwas z buraków można też rozcieńczyć z wodą i pić. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zakwas.

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas zakwaszania: 7 dni
Ilość porcji: słoik 700 ml

Składniki:
  • 500 g buraków ćwikłowych (3 małe)
  • 4 ząbki czosnku (u mnie pół główki)
  • 350 ml letniej wody
  • przyprawy: duży liść laurowy, 6 ziaren pieprzu, 4 ziela angielskie, łyżeczka soli

Słoik na zakwas buraczany o pojemności 700 ml.

Zakwas buraczany

Buraki ćwikłowe umyj i cienko obierz. Pokrój na 4 części i jeszcze na plasterki. Czwartą część ułóż w czystym i wyparzonym słoiku o pojemności 700 ml.

Dalej dodaj trochę przypraw i czosnek (ząbki nie muszą być obrane, ale ja zawsze obieram). Kolejna warstwa buraków i przyprawy. Liść laurowy umieszczam na środku.

Na koniec dociskam buraki i zalewam przegotowaną, ostudzoną wodą wymieszaną z solą (Zasada jest taka, że na litr wody przypada łyżka soli). Patyczkiem do szaszłyków usuwam bąbelki powietrza w słoiku. Słoik zamykam i odkładam do chłodnego, suchego i ciemnego pomieszczenia na 7-10 dni.

Zakwas buraczany otwieram w dniu gotowania barszczu czerwonego. A tutaj przepis na barszcz czerwony wigilijny.  Zakwas z większą ilością czosnku jest gotowy już po 4 dniach. Im dłużej zakwas się robi, tym będzie ostrzejszy. Należy wówczas uważać z jego ilością podczas dodawania go do wywaru.

Bardzo prawdopodobne, że do barszczu z przepisu w linku wykorzystasz tylko połowę zakwasu. Resztę możesz przelać do butelki, czy małego słoika i szczelnie zamknięty trzymać w lodówce nawet kilka tygodni.

Zakwas buraczany, 1

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (38 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/13826
Reklama

Komentarze

2016-12-15 12:02
Jak zrobie dzis to bedzie ok na swieta?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-15 13:47
Tak Kasiu. Ten zakwas śmiało postoi do samych Świąt.
2016-12-15 18:46
jak pozniej ugotowac barszcz z zakwasem
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-15 19:25
Agnieszko, po weekendzie umieszczę przepis :-)
2016-12-15 21:45
Barszczyk będzie pyszny, z zakwasem najlepszy :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-16 11:20
Dokładnie tak Marzenko :-)
2016-12-16 13:04
Zamierzam działać jeszcze zdążę prze świętami i zakwas będzie:)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-16 13:58
Bez problemu Sylwio :-)
2016-12-16 13:06
przed zjadałam "d" ale na blogu kulinarnym to chyba można ho ho ho
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-16 14:00
:-)
2016-12-16 20:17
A jeśli przygotuję zakwas jutro, sprawdzi się na Święta, czy już za późno ?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-17 09:55
Bez problemu Justyno.
2016-12-17 10:59
To zabieram się :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-17 18:26
Świetnie.. po weekendzie dodam przepis na barszcz.
2017-03-12 18:46
Jak długo może stać taki gotowy zakwas?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-13 10:45
Zakwas należy trzymać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku. Napisałam w opisie, że wytrzyma kilka tygodni, ale zazwyczaj taki zakwas potrafi przetrwać nawet kilka miesięcy.
2017-11-20 22:01
Ja zostawiam zakwas w ciepłym miejscu i zakrywam tylko gazą. Gdy jest już gotowy, wtefy przechowuję odsączony i zakręcony w lodówce. Pezy przygotowywaniu dodaję jeszcze chrzan.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-21 08:48
Dziękuję Bożenko za porady. Spróbuję z chrzanem na jednym słoiku. Będzie moc :-)

Zakwas buraczany

Zobacz jak zrobić najlepszy i super prosty zakwas do barszczu czerwonego. Domowy zakwas buraczany jest super prosty do zrobienia. Przygotujesz go dosłownie w 20 minut. Potem pozostaje już tylko czekać aż będzie miał moc. To wspaniały zakwas buraczany do barszczu i do picia. Po rozcieńczeniu zakwas można pić. Jest on bardzo zdrowy.

Zakwas buraczany w słoiku

Zakwas z buraków ćwikłowych można trzymać w słoiku, zaś po procesie zakwaszenia przelać do butelki. Koniecznie zobacz też jak zrobić zakwas do żuru i żurku. Zapraszam też po inne moje przepisy na dania na Wigilię i Święta