Zakwas buraczany

Zakwas buraczany

Prosty przepis na zakwas buraczany do barszczu wigilijnego i nie tylko :-)

Czas przygotowywania: do 20 minut
Czas zakwaszania: 7-10 dni
Ilość porcji: zakwas na barszcz dla 4 osób - słoik pojemności 700 ml

Składniki:
• 500 g buraków ćwikłowych (3 małe)
• 4 ząbki czosnku (u mnie pół główki)
• 350 ml letniej wody
• przyprawy: duży liść laurowy, 6 ziaren pieprzu, 4 ziela angielskie, łyżeczka soli


Buraki umyj i cienko obierz. Pokrój na 4 części i jeszcze na plasterki. Czwartą część ułóż w czystym słoiku o pojemności 700 ml.

Dalej dodaj trochę przypraw i czosnek (ząbki nie muszą być obrane, ale ja zawsze obieram). Kolejna warstwa buraków i przyprawy. Liść laurowy umieszczam na środku.

Na koniec dociskam buraki i zalewam przegotowaną, ostudzoną wodą wymieszaną z solą (Zasada jest taka, że na litr wody przypada łyżka soli). Patyczkiem do szaszłyków usuwam bąbelki powietrza w słoiku. Słoik zamykam i oddałam do chłodnego, suchego i ciemnego pomieszczenia na 7-10 dni.

Otwieram w dniu gotowania barszczu :-)
Zakwas z większą ilością czosnku jest gotowy już po 4 dniach. Im dłużej zakwas się robi, tym będzie ostrzejszy. Należy wówczas uważać z jego ilością podczas dodawania do do wywaru.

Przepis na barszcz tutaj :-) Bardzo prawdopodobne, że do barszczu z przepisu w linku wykorzystasz tylko połowę zakwasu. Resztę możesz przelać do butelki, czy małego słoika i szczelnie zamknięty trzymać w lodówce nawet kilka tygodni.

zakwas-buraczany-1

To do dzieła :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Mania
2016-12-15 12:02
Jak zrobie dzis to bedzie ok na swieta?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-15 13:47
Tak Kasiu. Ten zakwas śmiało postoi do samych Świąt.
user pic
aga
2016-12-15 18:46
jak pozniej ugotowac barszcz z zakwasem
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-15 19:25
Agnieszko, po weekendzie umieszczę przepis :-)
user pic
Marzena
2016-12-15 21:45
Barszczyk będzie pyszny, z zakwasem najlepszy :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-16 11:20
Dokładnie tak Marzenko :-)
user pic
Sylvia
2016-12-16 13:04
Zamierzam działać jeszcze zdążę prze świętami i zakwas będzie:)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-16 13:58
Bez problemu Sylwio :-)
user pic
Sylvia
2016-12-16 13:06
przed zjadałam "d" ale na blogu kulinarnym to chyba można ho ho ho
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-16 14:00
:-)
user pic
Justyna
2016-12-16 20:17
A jeśli przygotuję zakwas jutro, sprawdzi się na Święta, czy już za późno ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-17 09:55
Bez problemu Justyno.
user pic
Justyna
2016-12-17 10:59
To zabieram się :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-17 18:26
Świetnie.. po weekendzie dodam przepis na barszcz.
user pic
renasia
2017-03-12 18:46
Jak długo może stać taki gotowy zakwas?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-13 10:45
Zakwas należy trzymać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku. Napisałam w opisie, że wytrzyma kilka tygodni, ale zazwyczaj taki zakwas potrafi przetrwać nawet kilka miesięcy.