Zakwas z buraków
Prosty przepis na zakwas buraczany do barszczu wigilijnego oraz do każdego domowego barszczu czerwonego. Zakwas z buraków można też rozcieńczyć z wodą i pić. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zakwas.
- prosty i sprawdzony przepis
- bardzo zdrowy również do picia
- najlepszy zakwas do barszczu wigilijnego
Czas przygotowania: 20 minut
Czas zakwaszania: 7 dni
Liczba porcji: słoik 700 ml
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 500 g buraków ćwikłowych (3 małe)
- 4 ząbki czosnku (u mnie pół główki)
- 350 ml letniej wody
- przyprawy: duży liść laurowy; 6 ziaren pieprz; 4 ziarna ziela angielskie, płaska łyżeczka soli - najlepiej kamiennej niejodowanej
Zakwas z buraków
Pyszny, zdrowy, tani przygotowaniu. Taki jest właśnie zakwas z buraków, który ma w naszej polskiej kuchni bardzo szerokie zastosowanie. Oprócz tego, że używamy go do zrobienia barszczu wigilijnego oraz barszczu codziennego, to pijemy go z wielką przyjemnością w formie czystej lub rozcieńczonej.
Zakwas buraczany
Przygotuj sobie słoik na zakwas buraczany o pojemności minimum 700 ml. Słoik ma być idealnie czysty a najlepiej wyparzony wrzątkiem. Buraki umyj i cienko obierz. Pokrój je na cztery części i jeszcze na grubsze plasterki. Czwartą część umieść w wyparzonym słoiku. Kolejno dodaj trochę przypraw (ziarna ziela angielskiego i ziarna pieprzu) i czosnek (ząbki nie muszą być obrane, ale ja zawsze je jednak obieram). Kolejna warstwa buraków i przyprawy. Liść laurowy umieszczam na środku.
Na koniec dociskam buraki i zalewam przegotowaną, ostudzoną wodą wymieszaną z solą (płaska łyżeczka soli wymieniona w składnikach). Patyczkiem do szaszłyków usuwam bąbelki powietrza w słoiku. Słoik zamykam i odkładam do chłodnego, suchego i ciemnego pomieszczenia na 7-10 dni.
Zakwas buraczany otwieram w dniu gotowania barszczu czerwonego. Zakwas z większą ilością czosnku jest gotowy już po 4 dniach. Im dłużej zakwas się robi, tym będzie ostrzejszy. Należy wówczas uważać z jego ilością podczas dodawania go do wywaru.
Bardzo prawdopodobne, że do barszczu z przepisu w linku wykorzystasz tylko połowę zakwasu. Resztę możesz przelać do butelki, czy małego słoika i szczelnie zamknięty trzymać w lodówce nawet kilka tygodni.