Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Prosty przepis na zakwas buraczany do barszczu wigilijnego oraz do każdego domowego barszczu czerwonego. Zakwas z buraków można też rozcieńczyć z wodą i pić. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zakwas.

- prosty i sprawdzony przepis
- bardzo zdrowy również do picia
- najlepszy zakwas do barszczu wigilijnego

Czas przygotowania: 20 minut
Czas zakwaszania: 7 dni
Ilość porcji: słoik 700 ml

Składniki:
  • 500 g buraków ćwikłowych (3 małe)
  • 4 ząbki czosnku (u mnie pół główki)
  • 350 ml letniej wody
  • przyprawy: duży liść laurowy, 6 ziaren pieprzu, 4 ziela angielskie, łyżeczka soli

Zakwas z buraków

Pyszny, zdrowy, tani  przygotowaniu i niezwykłe pyszny.. Taki jest właśnie zakwas z buraków, który ma w naszej polskiej kuchni bardzo szerokie zastosowanie. Oprócz tego, że używamy go do zrobienia barszczu wigilijnego oraz barszczu codziennego, to pijemy go z wielką przyjemnością w formie czystej lub rozcieńczonej. 

Zakwas z buraków, 1

Zakwas buraczany

Słoik na zakwas buraczany o pojemności 700 ml.

Buraki ćwikłowe umyj i cienko obierz. Pokrój na 4 części i jeszcze na plasterki. Czwartą część ułóż w czystym i wyparzonym słoiku o pojemności 700 ml.

Dalej dodaj trochę przypraw i czosnek (ząbki nie muszą być obrane, ale ja zawsze obieram). Kolejna warstwa buraków i przyprawy. Liść laurowy umieszczam na środku.

Na koniec dociskam buraki i zalewam przegotowaną, ostudzoną wodą wymieszaną z solą (Zasada jest taka, że na litr wody przypada łyżka soli). Patyczkiem do szaszłyków usuwam bąbelki powietrza w słoiku. Słoik zamykam i odkładam do chłodnego, suchego i ciemnego pomieszczenia na 7-10 dni.

Zakwas buraczany otwieram w dniu gotowania barszczu czerwonego. Zakwas z większą ilością czosnku jest gotowy już po 4 dniach. Im dłużej zakwas się robi, tym będzie ostrzejszy. Należy wówczas uważać z jego ilością podczas dodawania go do wywaru.

Bardzo prawdopodobne, że do barszczu z przepisu w linku wykorzystasz tylko połowę zakwasu. Resztę możesz przelać do butelki, czy małego słoika i szczelnie zamknięty trzymać w lodówce nawet kilka tygodni.

Zakwas z buraków, 2

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (94 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Zakwas buraczany

Zobacz jak zrobić najlepszy i super prosty zakwas na barszcz czerwony. Domowy zakwas buraczany jest super prosty do zrobienia. Przygotujesz go dosłownie w 20 minut. Potem pozostaje już tylko czekać aż będzie miał moc. To wspaniały zakwas buraczany do barszczu i do picia. Po rozcieńczeniu zakwas można pić. Jest on bardzo zdrowy. Zupa buraczkowa to propozycja na zupę z młodych buraków. Zakwas z buraków przepisy są różne, jednak mój jest sprawdzony i pewny. 

Zakwas z buraków

Zakwas z buraków można trzymać w słoiku, zaś po procesie zakwaszenia przelać do butelki. Koniecznie zobacz też jak zrobić zakwas na żurek. Zapraszam też po inne moje przepisy na dania na Wigilię i Święta. Jeśli chcesz idealnie wykorzystać zakwas buraczany, to polecam Ci mój tradycyjny przepis na barszcz czerwony wigilijny