Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Prosty przepis na zakwas buraczany do barszczu wigilijnego oraz do każdego domowego barszczu czerwonego. Zakwas z buraków można też rozcieńczyć z wodą i pić. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zakwas.

- prosty i sprawdzony przepis
- bardzo zdrowy również do picia
- najlepszy zakwas do barszczu wigilijnego

Czas przygotowania: 20 minut
Czas zakwaszania: 7 dni
Ilość porcji: słoik 700 ml

Składniki:
  • 500 g buraków ćwikłowych (3 małe)
  • 4 ząbki czosnku (u mnie pół główki)
  • 350 ml letniej wody
  • przyprawy: duży liść laurowy, 6 ziaren pieprzu, 4 ziela angielskie, łyżeczka soli

Zakwas z buraków

Pyszny, zdrowy, tani  przygotowaniu i niezwykłe pyszny.. Taki jest właśnie zakwas z buraków, który ma w naszej polskiej kuchni bardzo szerokie zastosowanie. Oprócz tego, że używamy go do zrobienia barszczu wigilijnego oraz barszczu codziennego, to pijemy go z wielką przyjemnością w formie czystej lub rozcieńczonej. 

Zakwas z buraków, 1

Zakwas buraczany

Słoik na zakwas buraczany o pojemności 700 ml.

Buraki ćwikłowe umyj i cienko obierz. Pokrój na 4 części i jeszcze na plasterki. Czwartą część ułóż w czystym i wyparzonym słoiku o pojemności 700 ml.

Dalej dodaj trochę przypraw i czosnek (ząbki nie muszą być obrane, ale ja zawsze obieram). Kolejna warstwa buraków i przyprawy. Liść laurowy umieszczam na środku.

Na koniec dociskam buraki i zalewam przegotowaną, ostudzoną wodą wymieszaną z solą (Zasada jest taka, że na litr wody przypada łyżka soli). Patyczkiem do szaszłyków usuwam bąbelki powietrza w słoiku. Słoik zamykam i odkładam do chłodnego, suchego i ciemnego pomieszczenia na 7-10 dni.

Zakwas buraczany otwieram w dniu gotowania barszczu czerwonego. Zakwas z większą ilością czosnku jest gotowy już po 4 dniach. Im dłużej zakwas się robi, tym będzie ostrzejszy. Należy wówczas uważać z jego ilością podczas dodawania go do wywaru.

Bardzo prawdopodobne, że do barszczu z przepisu w linku wykorzystasz tylko połowę zakwasu. Resztę możesz przelać do butelki, czy małego słoika i szczelnie zamknięty trzymać w lodówce nawet kilka tygodni.

Zakwas z buraków, 2

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (226 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Zakwas buraczany

Zobacz jak zrobić najlepszy i super prosty zakwas na barszcz czerwony. Domowy zakwas buraczany jest super prosty do zrobienia. Przygotujesz go dosłownie w 20 minut. Potem pozostaje już tylko czekać aż będzie miał moc. To wspaniały zakwas buraczany do barszczu i do picia. Po rozcieńczeniu zakwas można pić. Jest on bardzo zdrowy. Zupa buraczkowa to propozycja na zupę z młodych buraków. Zakwas z buraków przepisy są różne, jednak mój jest sprawdzony i pewny. Koniecznie zobacz też mój przepis na jedną z pyszniejszych polskich zup. Jest to oczywiście klasyczny barszcz czerwony

Zakwas na barszcz

Zakwas z buraków można trzymać w słoiku, zaś po procesie zakwaszenia przelać do butelki. Koniecznie zobacz też jak zrobić zakwas na żurek. Zapraszam też po inne moje przepisy na dania na Wigilię i Święta. Jeśli chcesz idealnie wykorzystać zakwas buraczany, to polecam Ci mój tradycyjny przepis na barszcz czerwony wigilijny. Warto wiedzie, że ten zakwas na barszcz można też pić dla zdrowia. Taki zakwas na barszcz czerwony można pić czysty lub rozcieńczony.