Tradycyjne pączki kładzione

Tradycyjne pączki kładzione

Cudowne i delikatne, puszyste, lekkie i aromatyczne..
po prostu pączki doskonałe bez nadzienia!

A do tego smażone na mniejszej ilości oleju, bo kładzione na dnie garnka.

Czas przygotowywania: około 30 minut
Wyrastanie: około 2 h
Czas smażenia: około 20 minut
Ilość pączków: około 14

Składniki na zaczyn:
• łyżka mąki pszennej tortowej
• 30 g świeżych drożdży
• 2 łyżki cukru
• 200 ml ciepłego mleka

Składniki na pączki:
• 450 g mąki pszennej tortowej
• zaczyn (powyżej)
• łyżka spirytusu
• 4 żółtka jaj
• 50 g masła

Dodatkowo:
500 ml oleju roślinnego do smażenia
cukier puder do oprószenia
• blat lub stolnica z wałkiem + mąka do podsypywania
duży, szeroki garnek
• wykrawaczka o średnicy 6-7 cm

Masło, mleko oraz jajka wyjmij z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia.

Składniki na zaczyn umieść w misce, wymieszaj dobrze i rozetrzyj drożdże. Przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto/zaczyn do wyrośnięcia. Tu wystarczy 20 minut do buzowania.

Oddziel żółtka od białek. Białka możesz użyć do zrobienia np. piankowych obłoczków.

W tym czasie w rondelku rozpuść masło. Odstaw do wystudzenia.

W dużej misce umieść mąkę, żółtka, zaczyn, spirytus i masło. Wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami. Wystarczy 5 minut wyrabiania, aż ciasto zrobi się elastyczne i w całości będzie odchodzić od ścianek miski. Uformuj kulę.

Tak samo jak wcześniej zaczyn, przykryj kulę ciasta ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.

Po godzinie ciasto wyłóż na obsypany mąką blat. Odrobiną mąki oprósz również ciasto i dłonią rozciągnij na kształt węża. Odrywaj takie same kawałki ciasta (wielkość mandarynki), formuj w dłoniach kulki.

Pączki kładź obok siebie na stolnicy przyprószonej mąką w odstępach minimum 3 cm z każdej strony. Przykryj je ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrosną podwójnie.

Do garnka wlej 500 ml oleju roślinnego i podgrzej na średniej mocy palnika. Aby sprawdzić, czy olej jest już dobrze rozgrzany możesz wrzucić do niego kawałeczek ciasta lub chleba. Jeśli wypłynie i będzie skwierczał, możesz zacząć kłaść pączki.

Kładź ostrożnie np. przy pomocy szerokiego sita po 3-5 pączków i smaż po około 1-1,5 minuty z obu stron, do zarumienienia. Prawdopodobnie w trakcie smażenia będzie potrzeba zmniejszenia mocy palnika. Ważne jest, by nie spalić pączków tylko z zewnątrz.

tradycyjne-paczki-kladzione-1

Pączki wykładaj na ręcznik papierowy lub na kratkę. Po lekkim wystudzeniu oprósz je cukrem pudrem.

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Agnieszka - Polska Zupa
2017-01-22 20:25
Z przyjemnością bym się poczęstowała jednym :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-23 10:21
;-)
user pic
Barbara
2017-01-24 14:45
Jak te pączusie ślicznie wyglądają. :-) Muszę Twój przepis koniecznie wypróbować. :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-25 09:50
Dziękuję Basiu i serdecznie polecam!
user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-01-25 16:40
Tak jak nie jemy kupnych pączków tak raz do roku takim domowym nie pogardzimy :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-26 10:24
;)