Pączki kładzione łyżką
Delikatne, puszyste i aromatyczne tradycyjne pączki kładzione na drożdżach. Do doskonały przepis na paczki bez dodatku nadzienia. A do tego smażone w mniejszej ilości tłuszczu. Pączki są lekkie i puszyste.
Koniecznie też zobaczcie mój przepis na mini pączusie serowe oraz tradycyjne pączki nadziewane marmoladą.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 14 pączków
Dieta: wegetariańska
Składniki na zaczyn
- łyżka mąki pszennej tortowej
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 200 ml ciepłego mleka
Składniki na pączki
- 450 g mąki pszennej tortowej
- zaczyn (powyżej)
- łyżka spirytusu
- 4 żółtka jaj
- 50 g masła
Dodatkowo do zrobienia pączków: 500 ml oleju roślinnego do smażenia, cukier puder do oprószenia, blat lub stolnica z wałkiem + mąka do podsypywania, duży, szeroki garnek.
W wersji wegetariańskiej pączki smażymy wyłącznie na oleju roślinnym.
Pączki kładzione łyżką na olej
Masło, mleko oraz jajka wyjmij z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia.
Składniki na zaczyn umieść w misce, wymieszaj dobrze i rozetrzyj drożdże. Przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto/zaczyn do wyrośnięcia. Tu wystarczy 20 minut do buzowania.
Oddziel żółtka od białek. Białka możesz użyć do zrobienia bezy, zobacz beza przepis.
W tym czasie w rondelku rozpuść masło. Odstaw do wystudzenia.
W dużej misce umieść mąkę, żółtka, zaczyn, spirytus i masło. Wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami. Wystarczy 5 minut wyrabiania, aż ciasto zrobi się elastyczne i w całości będzie odchodzić od ścianek miski. Uformuj kulę.
Tak samo jak wcześniej zaczyn, przykryj kulę ciasta ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
Po godzinie ciasto wyłóż na obsypany mąką blat. Odrobiną mąki oprósz również ciasto i dłonią rozciągnij na kształt węża. Odrywaj takie same kawałki ciasta (wielkość mandarynki), formuj w dłoniach kulki.
Pączki kładź obok siebie na stolnicy przyprószonej mąką w odstępach minimum 3 cm z każdej strony. Przykryj je ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrosną podwójnie.
Do garnka wlej 500 ml oleju roślinnego i podgrzej na średniej mocy palnika. Aby sprawdzić, czy olej jest już dobrze rozgrzany możesz wrzucić do niego kawałeczek ciasta lub chleba. Jeśli wypłynie i będzie skwierczał, możesz zacząć kłaść pączki.
Kładź ostrożnie np. przy pomocy szerokiego sita po 3-5 pączków i smaż po około 1-1,5 minuty z obu stron, do zarumienienia. Prawdopodobnie w trakcie smażenia będzie potrzeba zmniejszenia mocy palnika. Ważne jest, by nie spalić pączków tylko z zewnątrz.

Pączki wykładaj na ręcznik papierowy lub na kratkę. Po lekkim wystudzeniu oprósz je cukrem pudrem.
Smacznego!