Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pączki kładzione łyżką

Pączki kładzione łyżką

Delikatne, puszyste i aromatyczne tradycyjne pączki kładzione na drożdżach. Do doskonały przepis na paczki bez dodatku nadzienia. A do tego smażone w mniejszej ilości tłuszczu. Pączki są lekkie i puszyste.

Koniecznie też zobaczcie mój przepis na mini pączusie serowe oraz tradycyjne pączki nadziewane marmoladą.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 14 pączków

Dieta: wegetariańska

Składniki na zaczyn

  • łyżka mąki pszennej tortowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml ciepłego mleka

Składniki na pączki

  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • zaczyn (powyżej)
  • łyżka spirytusu
  • 4 żółtka jaj
  • 50 g masła

Dodatkowo do zrobienia pączków: 500 ml oleju roślinnego do smażenia, cukier puder do oprószenia, blat lub stolnica z wałkiem + mąka do podsypywania, duży, szeroki garnek.
W wersji wegetariańskiej pączki smażymy wyłącznie na oleju roślinnym. 

Pączki kładzione łyżką na olej

Masło, mleko oraz jajka wyjmij z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia.

Składniki na zaczyn umieść w misce, wymieszaj dobrze i rozetrzyj drożdże. Przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto/zaczyn do wyrośnięcia. Tu wystarczy 20 minut do buzowania.

Oddziel żółtka od białek. Białka możesz użyć do zrobienia bezy, zobacz beza przepis.

W tym czasie w rondelku rozpuść masło. Odstaw do wystudzenia.

W dużej misce umieść mąkę, żółtka, zaczyn, spirytus i masło. Wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami. Wystarczy 5 minut wyrabiania, aż ciasto zrobi się elastyczne i w całości będzie odchodzić od ścianek miski. Uformuj kulę.

Tak samo jak wcześniej zaczyn, przykryj kulę ciasta ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.

Po godzinie ciasto wyłóż na obsypany mąką blat. Odrobiną mąki oprósz również ciasto i dłonią rozciągnij na kształt węża. Odrywaj takie same kawałki ciasta (wielkość mandarynki), formuj w dłoniach kulki.

Pączki kładź obok siebie na stolnicy przyprószonej mąką w odstępach minimum 3 cm z każdej strony. Przykryj je ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrosną podwójnie.

Do garnka wlej 500 ml oleju roślinnego i podgrzej na średniej mocy palnika. Aby sprawdzić, czy olej jest już dobrze rozgrzany możesz wrzucić do niego kawałeczek ciasta lub chleba. Jeśli wypłynie i będzie skwierczał, możesz zacząć kłaść pączki.

Kładź ostrożnie np. przy pomocy szerokiego sita po 3-5 pączków i smaż po około 1-1,5 minuty z obu stron, do zarumienienia. Prawdopodobnie w trakcie smażenia będzie potrzeba zmniejszenia mocy palnika. Ważne jest, by nie spalić pączków tylko z zewnątrz.

Pączki kładzione łyżką, 1

Pączki wykładaj na ręcznik papierowy lub na kratkę. Po lekkim wystudzeniu oprósz je cukrem pudrem.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (176 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pączki kładzione łyżką na olej

To mój bardzo stary przepis na pączki kładzione łyżką. Tradycyjne dla mnie i moich bliskich. Używam do nich mniejszej ilości tłuszczu. Wyrastają i smakują cudownie. Jeśli szukasz przepisu na pączki z marmoladą, to nic nie stoi na przeszkodzie, by po usmażeniu nadziać te pączki domową konfiturą, czy twardą marmoladą. Wystarczy użyć szprycy czy nawet ręcznie robionego rękawa. 

Szybkie paczki kladzione lyzka

Jeśli dojdziesz do wprawy, to będą to dla Ciebie super szybkie do zrobienia pączki. Pączki domowej roboty smakują najlepiej. W karnawale są cudownym deserem. Zimą lubimy zajadać drożdżowe wypieki. W ogóle częściej sięgamy po desery pieczone. Jeśli lubisz piec i gotować, to zachęcam do sprawdzenia też innych moich przepisów na babeczki i muffinki. A z białek najlepiej jest upiec dla dzieci super domowe kokosanki bez masła.