Tradycyjne pączki kładzione

Tradycyjne pączki kładzione

Delikatne, puszyste i aromatyczne tradycyjne paczki na drożdżach. Do doskonały przepis na paczki bez dodatku nadzienia. A do tego smażone w mniejszej ilości tłuszczu. Pączki są lekkie niczym puszek 😊

Koniecznie też zobaczcie mój przepis na mini pączki serowe - to jeden z najczęściej wyszukiwanych u mnie przepisów. 

Reklama


Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 14 pączków



Składniki na zaczyn

  • łyżka mąki pszennej tortowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml ciepłego mleka

Składniki na pączki

  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • zaczyn (powyżej)
  • łyżka spirytusu
  • 4 żółtka jaj
  • 50 g masła

Dodatkowo do zrobienia pączków:  500 ml oleju roślinnego do smażenia, cukier puder do oprószenia, blat lub stolnica z wałkiem + mąka do podsypywania, duży, szeroki garnek.

Masło, mleko oraz jajka wyjmij z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia.

Składniki na zaczyn umieść w misce, wymieszaj dobrze i rozetrzyj drożdże. Przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto/zaczyn do wyrośnięcia. Tu wystarczy 20 minut do buzowania.

Oddziel żółtka od białek. Białka możesz użyć do zrobienia np. piankowych obłoczków.

W tym czasie w rondelku rozpuść masło. Odstaw do wystudzenia.

W dużej misce umieść mąkę, żółtka, zaczyn, spirytus i masło. Wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami. Wystarczy 5 minut wyrabiania, aż ciasto zrobi się elastyczne i w całości będzie odchodzić od ścianek miski. Uformuj kulę.

Tak samo jak wcześniej zaczyn, przykryj kulę ciasta ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.

Po godzinie ciasto wyłóż na obsypany mąką blat. Odrobiną mąki oprósz również ciasto i dłonią rozciągnij na kształt węża. Odrywaj takie same kawałki ciasta (wielkość mandarynki), formuj w dłoniach kulki.

Pączki kładź obok siebie na stolnicy przyprószonej mąką w odstępach minimum 3 cm z każdej strony. Przykryj je ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrosną podwójnie.

Do garnka wlej 500 ml oleju roślinnego i podgrzej na średniej mocy palnika. Aby sprawdzić, czy olej jest już dobrze rozgrzany możesz wrzucić do niego kawałeczek ciasta lub chleba. Jeśli wypłynie i będzie skwierczał, możesz zacząć kłaść pączki.

Kładź ostrożnie np. przy pomocy szerokiego sita po 3-5 pączków i smaż po około 1-1,5 minuty z obu stron, do zarumienienia. Prawdopodobnie w trakcie smażenia będzie potrzeba zmniejszenia mocy palnika. Ważne jest, by nie spalić pączków tylko z zewnątrz.

Tradycyjne pączki kładzione, 1

Pączki wykładaj na ręcznik papierowy lub na kratkę. Po lekkim wystudzeniu oprósz je cukrem pudrem.
Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (26 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14121

Komentarze

2017-01-22 20:25
Z przyjemnością bym się poczęstowała jednym :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-23 10:21
;-)
2017-01-24 14:45
Jak te pączusie ślicznie wyglądają. :-) Muszę Twój przepis koniecznie wypróbować. :-)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-25 09:50
Dziękuję Basiu i serdecznie polecam!
Tak jak nie jemy kupnych pączków tak raz do roku takim domowym nie pogardzimy :D
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-26 10:24
;)
2018-01-19 21:18
Witaj Aniu,zamierzam robić pączki z twojego przepisu,tylko zastanawia mnie do czego potrzebna jest ta wykrawarka skoro piszesz że po wyrośnięciu rwie się ciasto metodą węża czyli urywasz kawałek ciasta robisz kulkę i pączki czekają na wyrośnięcie i smażenie.To jaką rolę miałaby spełniać ta wykrawarka?.Pozdrawiam Marianna.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-20 11:26
Masz rację Marianno.. Wykrawaczka musiała mi się skopiować z innego przepisu! Dziękuję 🌼🌼

Pączki przepis łatwy

To mój bardzo stary przepis na tradycyjne pączki. Tradycyjne dla mnie i moich bliskich. Używam do nich mniejszej ilości tłuszczu. Wyrastają i smakują cudownie. Jeśli szukasz przepisu na pączki z marmoladą, to nic nie stoi na przeszkodzie, by po usmażeniu nadziać te pączki domową konfiturą, czy twardą marmoladą. Wystarczy użyć szprycy czy nawet ręcznie robionego rękawa. 

Sprawdzony przepis na pączki

Jeśli dojdziesz do wprawy, to będą to dla Ciebie super szybkie do zrobienia pączki. Pączki domowej roboty smakują najlepiej. W karnawale są cudownym deserem. Zimą lubimy zajadać drożdżowe wypieki. W ogóle częściej sięgamy po desery pieczone. Gorąco polecam Ci też mój przepis na lany chrust. Jeśli lubisz piec i gotować, to zachęcam do sprawdzenia też innych moich przepisów na babeczki i muffinki