Szybkie pączki
Bardzo lubię smażyć mini pączki. Takie pączki domowej roboty na jeden kęs uwielbiam szykować na imprezy rodzinne oraz na Walentynki, czy Tłusty Czwartek. Szybkie pączki drożdżowe kochają też dzieci, więc do dzieła!
Jeszcze szybsze do zrobienia są mini pączki z serka homogenizowanego. Warto spróbować.
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas smażenia : 20 minut
Liczba porcji: 30 średnich sztuk
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej typ.550 - łącznie 300 g
- 25 świeżych lub 7 g suchych drożdży
- 3 żółtka jajek
- pół szklanki ciepłego mleka
- 1/4 kostki masła - 50 g
- łyżka cukru
- szczypta soli
Szybkie pączki
Dodatkowo do zrobienia pączków potrzebujesz: do 1 litra oleju roślinnego do smażenia lub smalcu; blat lub stolnica + mąka do podsypywania; duży i szeroki garnek; ręczniki papierowe do kładzenia pączków po usmażeniu; cukier puder do oprószenia gotowych pączków.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
W wersji wegetariańskiej pączki smażymy wyłącznie na oleju roślinnym.
Szybkie pączki drożdżowe
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Mleko lekko podgrzej a masło roztop w rondelku na małej mocy palnika lub roztop je w mikrofalówce.
Ciasto drożdżowe z użyciem drożdży suchych:
W dużej misce umieść składniki: Mąka, cukier, suche drożdże, 3 żółtka jajek, masło, pół szklanki ciepłego mleka, szczypta soli. Ciasto wyrabiaj około 10 minut. Najlepiej wyrabiać ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto będzie lekko lepkie. Odłóż je do wyrastania na 30 minut, w tej samej misce w której było wyrabiane. Ja przykrywam miskę ściereczką i umieszczam ją w piekarniku nagrzanym do 35 stopni. Wcześniej włączam piekarnik na kilka minut, by się lekko nagrzał.
Ciasto drożdżowe z użyciem drożdży świeżych:
Zrób zaczyn w szklance. Ze składników na ciasto uszczknij: czubatą łyżkę mąki, łyżkę cukru oraz 3 łyżki ciepłego mleka i całe 25 gramów świeżych drożdży. Drożdże rozetrzyj z resztą składników. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 25 minut. Zaczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić (w razie czego poczekaj jeszcze 10 minut).
W misce umieść zaczyn oraz mąkę, 3 żółtka jaj, masło, mleko, szczyptę soli. Ciasto wyrabiaj 10 minut.
Na zdjęciu poniżej wyrobione ciasto przed wyrastaniem. Ciasto będzie lekko lepkie. Odłóż je do wyrastania na 30 minut, w tej samej misce w której było wyrabiane. Ja przykrywam miskę ściereczką i umieszczam ją w piekarniku nagrzanym do 35 stopni. Wcześniej włączam piekarnik na kilka minut, by się lekko nagrzał.
Po tym czasie ciasto pięknie urośnie. Przygotuj sobie stolnicę. Wysyp na nią trochę mąki. Na tak przygotowaną stolnicę przełóż wyrośnięte ciasto drożdżowe i rozciągnij je lekko. Odrywaj kawałki ciasta i formuj kulki wielkości malutkiego orzecha włoskiego. Kuleczki i odkładaj jedną obok drugiej do wyrastania. Zachowaj minimum 3 cm odległości między kulkami. U mnie wyszło 30 sztuk.
Pączków jest sporo, więc przyda się do układania duży blat lub szuflady z piekarnika. Pączki delikatnie posyp tez mąką od góry, by podczas wyrastania nie przykleiła się do nich ściereczka. Tak przygotowane pączki przykryte ściereczką bawełnianą, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
Pączki powinny wyrosnąć podwójnie. Będą puchate i delikatne.
Podczas wyrastania pączków przygotuj sobie szeroki garnek, olej, ręczniki papierowe oraz cedzak do łowienia pączków. Nagrzej dobrze olej. Po umieszczeniu odrobiny ciasta w oleju powinno ono od razu wypłynąć na powierzchnię i zacząć skwierczeć. Olej może się nagrzewać nawet 10 minut i powinien osiągnąć temperaturę około 175 stopni.
Na nagrzany olej kładź po kilka pączków. Nie kładź ich za dużo na raz. Pączki jeszcze rosną w garnku a powinny swobodnie w nim pływać. Smaż je na rumiano do minuty na stronę. Jeśli pączki za szybko się rumienią - zmniejsz moc palnika. Każdą partię odkładaj na ręcznik papierowy i na kratkę do przestudzenia.
Gotowe pączki wystarczy już tylko oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Zapraszam również do sprawdzenia mojego przepisu na najlepsze na świecie oponki serowe 😊
Smacznego!