Lane Chrusty
Słodkie, kruche pajęczynki o smaku pączków. Lane chrusty są proste do zrobienia i smakują doskonale.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 1 minuta
Liczba porcji: 6
Dieta: wegetariańska
- 3 jajka
- 150 ml mleka
- 200 g mąki
- 20 ml spirytusu lub whisky
- 50 g cukru pudru + cukier do posypania
- 300 ml oleju
Pączki lane
Będziesz potrzebować:
• Rękaw cukierniczy z małym otworem - u mnie 2 mm*
• Płaskie sitko do wyławiania chrustu
• Ręcznik papierowy do odsączania tłuszczu
*Jeśli nie masz rękawa możesz wylewać ciasto przez lejek, lub łyżką.
Wszystkie składniki umieść w wysokiej misce (z wyjątkiem oleju). Ubijaj przez kilka minut przy pomocy ręcznego miksera na gładką masę.
W małym garnku nagrzej olej. Możesz sprawdzić, czy jest wystarczająco gotowy wlewając odrobinę ciasta. Jeśli od razu skwierczy, to możesz brać się do pracy.
Przelewaj ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj na całą powierzchnię garnka. Już po 30 sekundach możesz wyławiać swoją pierwszą pajęczynkę.
Uwagi:
To jaki kształt i grubość będzie miał chrust zależy od tego, czy będziesz wylewać go szybciej, czy wolniej, z mniejszej lub większej odległości. Im bliżej oleju, tym grubsze i mniej poskręcane wyjdą chrusty. Wylewając go wolniej będą grubsze.
Ja swój chrust lałam szybko i z większej odległości, bym mogła za jednym razem wyłowić całą pajęczynkę :-)
Smaku alkoholu nie będzie czuć. W momencie wlewania ciasta na olej alkohol wyparowuje. Dodatek whisky sprawia, że ciasto nie wchłania tak dużo oleju.

Gotowy chruścić możesz oprószyć cukrem pudrem i dodać do niego odrobinę cynamonu... jeśli lubisz :-)
Koniecznie zobacz też mój przepis na najlepsze faworki!
Smacznego!