Lane Chrusty

Lane Chrusty

Słodkie, kruche pajęczynki o smaku pączków :-)

Ilość porcji: baaardzo dużo!

Składniki:
• 3 jajka
• 150 ml mleka
• 200 g mąki
• 20 ml spirytusu lub whisky
• 50 g cukru pudru + cukier do posypania
• 300 ml oleju

Będziesz potrzebować:
• Rękaw cukierniczy z małym otworem - u mnie 2 mm*
• Płaskie sitko do wyławiania chrustu
• Ręcznik papierowy do odsączania tłuszczu

*Jeśli nie masz rękawa możesz wylewać ciasto przez lejek, lub łyżką.

Wszystkie składniki umieść w wysokiej misce (z wyjątkiem oleju). Ubijaj przez kilka minut przy pomocy ręcznego miksera na gładką masę.

W małym garnku nagrzej olej. Możesz sprawdzić, czy jest wystarczająco gotowy wlewając odrobinę ciasta. Jeśli od razu skwierczy, to możesz brać się do pracy.

Przelewaj ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj na całą powierzchnię garnka. Już po 30 sekundach możesz wyławiać swoją pierwszą pajęczynkę.

Uwagi:
To jaki kształt i grubość będzie miał chrust zależy od tego, czy będziesz wylewać go szybciej, czy wolniej, z mniejszej lub większej odległości. Im bliżej oleju, tym grubsze i mniej poskręcane wyjdą chrusty. Wylewając go wolniej będą grubsze.

Ja swój chrust lałam szybko i z większej odległości, bym mogła za jednym razem wyłowić całą pajęczynkę :-)

Smaku alkoholu nie będzie czuć. W momencie wlewania ciasta na olej alkohol wyparowuje. Dodatek whisky sprawia, że ciasto nie wchłania tak dużo oleju.

lane-chrusty-1

Gotowy chruścić możesz oprószyć cukrem pudrem i dodać do niego odrobinę cynamonu... jeśli lubisz :-)

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Ola | Mikmok blog
2015-11-27 14:55
Super! Moja mama nigdy nie robiła chrustów - jedynie babcia (ale rzadko!). Teraz jak znam przepis, to może po prostu sama zacznę robić? :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2015-11-27 18:09
Olu, tylko uważaj, by wszystkiego nie zjeść. Ja podzieliłam ciasto na dwie części i dosmażyłam drugą następnego dnia ;-)
user pic
Artur
2015-11-28 15:10
Świetny pomysł! Genialna alternatywa do chrustów, za którymi nie przepadam. Podrzucę ten przepis babciom :) Może któraś się pomyli :D :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2015-11-28 16:34
Ha.. ha.. jest szansa ;-)
user pic
feel-sexy
2015-11-29 16:35
mmmm uwielbiam chrusty, kojarzą mi się z domem :) Twój sposób jest naprawdę cudowny - nie trzeba używać wałka :) moja mama powinna zapoznać się z tym przepisem!
user pic
blogierka
2015-12-01 02:36
Mega!! Na pewno zrobie!:) ps.Czy ten alkohol jest obowiązkowy czy wyjdą bez niego?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2015-12-01 11:56
Wyjdą bez niego, ale wchłoną więcej oleju.
user pic
blogierka
2015-12-02 02:19
Ok, dzięki :)
user pic
gosia
2016-01-14 16:24
Wygląda ciekawie- mam ochotę wypróbować, ale... pytanko (jeśli naiwne, to z góry przepraszam:-): te 300 ml oleju zaliczamy jako składnik ciasta, czy to w takiej ilości należy smażyć? Pozdrawiam:-D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-01-15 10:29
:-) W takiej ilości należy smażyć chrust.