Lane Chrusty

Lane Chrusty

Słodkie, kruche pajęczynki o smaku pączków. Lane chrusty są proste do zrobienia i smakują doskonale.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 1 minuta
Ilość porcji: 6

Składniki:
  • 3 jajka
  • 150 ml mleka
  • 200 g mąki
  • 20 ml spirytusu lub whisky
  • 50 g cukru pudru + cukier do posypania
  • 300 ml oleju

Będziesz potrzebować:
• Rękaw cukierniczy z małym otworem - u mnie 2 mm*
• Płaskie sitko do wyławiania chrustu
• Ręcznik papierowy do odsączania tłuszczu

*Jeśli nie masz rękawa możesz wylewać ciasto przez lejek, lub łyżką.

Wszystkie składniki umieść w wysokiej misce (z wyjątkiem oleju). Ubijaj przez kilka minut przy pomocy ręcznego miksera na gładką masę.

W małym garnku nagrzej olej. Możesz sprawdzić, czy jest wystarczająco gotowy wlewając odrobinę ciasta. Jeśli od razu skwierczy, to możesz brać się do pracy.

Przelewaj ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj na całą powierzchnię garnka. Już po 30 sekundach możesz wyławiać swoją pierwszą pajęczynkę.

Uwagi:
To jaki kształt i grubość będzie miał chrust zależy od tego, czy będziesz wylewać go szybciej, czy wolniej, z mniejszej lub większej odległości. Im bliżej oleju, tym grubsze i mniej poskręcane wyjdą chrusty. Wylewając go wolniej będą grubsze.

Ja swój chrust lałam szybko i z większej odległości, bym mogła za jednym razem wyłowić całą pajęczynkę :-)

Smaku alkoholu nie będzie czuć. W momencie wlewania ciasta na olej alkohol wyparowuje. Dodatek whisky sprawia, że ciasto nie wchłania tak dużo oleju.

Lane Chrusty, 1

Gotowy chruścić możesz oprószyć cukrem pudrem i dodać do niego odrobinę cynamonu... jeśli lubisz :-)

Koniecznie zobacz też mój przepis na najlepsze faworki!

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (20 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷