Pączki drożdżowe z ziemniakami

Pączki drożdżowe z ziemniakami

Rewelacyjne pączki drożdżowe z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Pączki ziemniaczane na słodko są super puchate i delikatne. Smak ziemniaków nie jest wyczuwalny. Pączusie pięknie wyrastają tworząc obrączkę.

Polecam Ci też mój najlepszy przepis na mini pączki serowe lub lany chrust.  

Reklama

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Czas smażenia: 30 minut
Ilość porcji: 25 klasycznych pączków

Składniki:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 600 g mąki pszennej
  • 4 żółtka średnich jajek
  • 50 g masła - 1/4 kostki
  • 100 g cukru - około 1/3 szklanki
  • 2 x 7 g suchych drożdży lub 40 g świeżych
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • mus owocowy do nadziewania pączków - mały słoiczek

Dodatkowo do zrobienia pączków potrzebujesz: 1 litr oleju roślinnego do smażenia; blat lub stolnica z wałkiem + mąka do podsypywania; wykrawaczka o średnicy 7,5 cm lub szklanka do wycinania pączków; duży i szeroki garnek; ręczniki papierowe do kładzenia pączków po usmażeniu; szpryca z długim dziobkiem do nadziewania pączków lub plastikowa duża strzykawka; cukier puder do oprószenia gotowych pączków.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Mleko lekko podgrzej a masło roztop w rondelku na małej mocy palnika. Ugotowane i przestudzone ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce. 

Ciasto drożdżowe z użyciem drożdży suchych:
W dużej misce umieść składniki: Mąka, cukier, suche drożdże, zmielone i przestudzone ziemniaki, 4 żółtka jajek, masło, 1/3 szklanki ciepłego mleka, szczypta soli. Ciasto wyrabiaj około 10 minut. Najlepiej  wyrabiać ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto będzie lekko lepkie. Odłóż je do wyrastania na 40 minut, w tej samej misce w której było wyrabiane. Ja przykrywam miskę ściereczką i umieszczam ją w piekarniku nagrzanym do 35 stopni. Wcześniej włączam piekarnik na kilka minut, by się lekko nagrzał. 

Ciasto drożdżowe z użyciem drożdży świeżych:
Zrób zaczyn od razu w misce, do której dodasz resztę składników na ciasto. Ze składników na ciasto uszczknij po łyżce mąki, cukru oraz 3 łyżki ciepłego mleka i całe 40 gramów świeżych drożdży. Drożdże rozetrzyj z resztą składników. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Zaczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić (w razie czego poczekaj jeszcze 10 minut). Dodaj resztę składników: mąka, zmielone i przestudzone ziemniaki, cukier, 4 żółtka jaj, masło, mleko, szczypta soli. Ciasto wyrabiaj 10 minut. Postępuj dalej tak samo jak przy drożdżach suchych - patrz wyżej. 

Po tym czasie ciasto pięknie urośnie. Przygotuj sobie stolnicę. Wysyp na nią trochę mąki. Na tak przygotowaną stolnicę przełóż wyrośnięte ciasto drożdżowe. Jak widać na zdjęciu, ciasto jest lekko lepkie.

Pączki drożdżowe z ziemniakami, 1

Ciasto oprósz odrobiną mąki również od góry. Po oprószeniu mąką ciasto idealnie się wałkuje. Rozwałkuj je na grubość około 2-2,5 cm. Wykrawaczką o średnicy około 7,5 cm lub szklanką wycinaj pączki. 

Pączki drożdżowe z ziemniakami, 2

Pączki układaj na desce lekko oprószonej mąką. U mnie wyszło ich 25, więc przyda się do tego duży blat lub szuflady z piekarnika. Ciasto po wycięciu (ścinki z ciasta, które zostały po wycinaniu poprzedniej partii) ponownie lekko zagniataj, wałkuj i wycinaj krążki. Pączki delikatnie posyp tez mąką od góry, by podczas wyrastania nie przykleiła się do nich ściereczka. Tak przygotowane pączki przykryte ściereczką bawełnianą, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

Pączki drożdżowe z ziemniakami, 3

Już po 10-20 minutach zauważysz jak pączki szybko rosną. 

Pączki drożdżowe z ziemniakami, 4

Podczas wyrastania pączków przygotuj sobie szeroki garnek, olej, ręczniki papierowe oraz cedzak do łowienia pączków. Nagrzej dobrze olej. Po umieszczeniu odrobiny ciasta w oleju powinno ono od razu wypłynąć na powierzchnię i zacząć skwierczeć. Olej może się nagrzewać nawet 10 minut i powinien osiągnąć temperaturę około 175 stopni. 

Na nagrzany olej kładź po kilka pączków. Nie kładź ich za dużo na raz. Pączki jeszcze rosną w garnku a powinny swobodnie w nim pływać. Smaż je na rumiano po około 3 minuty na stronę. Jeśli pączki za szybko się rumienią - zmniejsz moc palnika. Nie można ich za szybko wyławiać ponieważ istnieje ryzyko, że będą w środku surowe. Każdą partię odkładaj na ręcznik papierowy i na kratkę do przestudzenia.

Gotowe pączki wystarczy już tylko oprószyć cukrem pudrem. 

Pączki drożdżowe z ziemniakami, 5

Pączki drożdżowe z ziemniakami, 6

Jeśli zdecydujesz się na to, by nadziać pączki musem owocowym lub lekką marmoladą, przygotuj sobie szeroką plastikową strzykawkę (taka bez igły), rękaw cukierniczy z długą tylką lub jednorazowy i wąski worek cukierniczy. W woreczku umieść wcześniej wymieszany mus i wstrzyknij z boku do każdego pączka. Ja użyłam tym razem domowego musu z malin. Rzadsze przetwory jest łatwiej wstrzykiwać do pączków.

Pączki drożdżowe z ziemniakami, 7

Pączki drożdżowe z ziemniakami, 8

Z pewnością zastanawiasz się czemu nie dodałam do ciasta spirytusu, octu lub soku z cytryny. Nie dodaję spirytusu, ponieważ prawidłowo smażone pączki ziemniaczane nie wchłoną więcej tłuszczu, niż gdybym dała spirytus do ciasta. Ważne jest, by nie wkładać pączków za wcześnie do oleju. Oczywiście możesz dodać spirytus do ciasta. Przy tej ilości składników proponuję 2 łyżki. 

Z pozostałych białek jajek polecam upiec pyszne blaty bezowe do tortu


Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (36 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2018-01-26 19:51
Modelowe!!!
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-26 20:44
Dziękuję bardzo! 🌼🌼
2018-01-30 22:27
Wyszły idealne .. 👍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-31 10:31
I tak też wyglądają Sandro. Piękne pączki!❤️😍
2018-02-04 14:54
Wyszły bardzo dobre ale według mnie jakoś specjalnie nie różnią sie od tych tradycyjnych które robię. Faktycznie nie czuc ziemniaków 😊👍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-04 15:04
Chodzi o ten trik, że tam są ziemniaki. Oczywiście, że ich nie czuć 😀Poczujesz jednak równicę jedząc je następnego dnia. Maja trochę inną strukturę. 🌼
2018-02-04 16:10
Nie wiem czy doczekają jutra 😂😂
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-04 18:23
ha ha.. ja zazwyczaj walczę, by chociaż jeden poleżał parę dni. Musze wiedzieć jak długo są świeże.. ciężko je ukryć przed Dziećmi 😜😀
2018-02-07 18:45
Mam pytanie waga ziemniaków to po obraniu przed gotowaniem???
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-07 18:50
500 gramów ziemniaków już po ugotowaniu.
2018-02-07 20:23
Genialne ❤️❤️❤️
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-08 09:28
Karolino - pączki z ziemniakami na 6+ 😍💐💐
2018-02-07 21:08
Nie wiem czy dobrze zrozumialam:
Po wycieciu poczkow ukladam je na desce i jeszcze raz kazdy krazek zagniatac, rozwalkowac i wycinac znow krążki??
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-08 09:30
To ciasto, które Ci zostanie po wycięciu krążków (ścinki) zagniatasz ponownie, by zrobić kolejną partię pączków. Faktycznie opis może być mylący. Zaraz go poprawię tak, by nikt nie miał wątpliwości 👌
2018-02-07 21:27
A kiedy je nadziewasz musem ? Po usmazeniu czy przed?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-08 09:31
Po usmażeniu pączków nadziewam je z boku. Długa tylkę wsadzam do środka.. wyciskam, wyjmuję i biorę się za kolejnego pączka.
2018-02-08 10:05
😍pączki cudowne w smaku. Wcale nie czuć ziemniaków. Nie wszystkie dotrwały do zdjęcia 😂 polecam❤️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-08 10:11
Śliczne, cudowne domowe pączusie! Brawo 👏️👏️
2018-02-08 13:15
Te ziemniaki mają być wystudzone czy jeszcze ciepłe? Czy masło mogę zamienić na margarynę lub olej kokosowy (mam alergię na mleko krowie)? Bo z mąką pszenną raczej nie wyjdzie zamiana np. na orkiszową, ryżową czy inną? :D
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-08 14:15
Mogą być jeszcze ciepłe. Do zrobienia pączków ziemniaczanych możesz użyć margaryny lub oleju kokosowego. Mąka niech zostanie pszenna.
2018-02-11 21:04
U mnie niestety nie wyszly i nie wiem dlaczego :( :( dalam tylko troszke mniej zimniakow, ale jakos nie podrosly. Robilam na drozdzach suchych. Jestem zawiedziona.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-12 09:30
Aniu, Czy drożdże były świeże i miały dobry termin? Czy ciasto stało w ciepłe? Przy drożdżach suchych, gdy nie robisz rozczynu trzeba ciepła i czasu. Przy cieście drożdżowym nie polecam wietrzyć domu i otwierać okien wcześniej lub w trakcie szykowania.

Pączki ziemniaczane na słodko

Każdy kto próbował moich pączków ziemniaczanych nie wierzył, że są w nich gotowane ziemniaki. Pączki wychodzą poszyte, aromatyczne i delikatne. Te przepis na pączki ziemniaczane dopracowywałam od kilku lat. Do ciasta daję tylko tyle mąki, ile jest to konieczne. Ważne jest też, by dobrze odlać i osuszyć ugotowane ziemniaki. Nie powinny być za wilgotne po zmieleniu. Są to tanie pączki z ziemniaków. Cena jednak nie idzie z jakością. Pączki z ziemniakami są bowiem znacznie lepsze niż najlepsze pączki ze sklepu. 

Łatwe pączki z ziemniaków

Wiem, że patrząc na mój długi opis zrobienie tych pączków wydaje się trudne. Nic bardziej mylnego. Pragnęłam bardzo dokładnie opisać cały proces tworzenia tych pączków, by było Wam jeszcze łatwiej usmażyć perfekcyjne paczki już za pierwszym razem. Ja bardzo lubię jeść te pączki na drożdżach bez nadzienia. Możecie jednak śmiało zrobić pączki z ziemniaków z marmoladą. Zapraszam po mój najlepszy przepis na pączki ziemniaczane na słodko. Jeśli lubicie takie słodkie wypieki, to polecam również moje inne przepisy na domowe ciasta