Pączki drożdżowe z ziemniakami

Pączki drożdżowe z ziemniakami

Rewelacyjne pączki drożdżowe z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Pączki z ziemniakami na słodko są super puchate i delikatne. Smak ziemniaków nie jest wyczuwalny. Pączusie pięknie wyrastają tworząc obrączkę.

Polecam Ci też mój najlepszy przepis na mini pączki serowe lub lany chrust.  

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Czas smażenia: 30 minut
Ilość porcji: 25 klasycznych pączków

Składniki:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 600 g mąki pszennej
  • 4 żółtka średnich jajek
  • 50 g masła - 1/4 kostki
  • 100 g cukru - około 1/3 szklanki
  • 2 x 7 g suchych drożdży lub 40 g świeżych
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • mus owocowy do nadziewania pączków - mały słoiczek

Dodatkowo do zrobienia pączków potrzebujesz: 1 litr oleju roślinnego do smażenia; blat lub stolnica z wałkiem + mąka do podsypywania; wykrawaczka o średnicy 7,5 cm lub szklanka do wycinania pączków; duży i szeroki garnek; ręczniki papierowe do kładzenia pączków po usmażeniu; szpryca z długim dziobkiem do nadziewania pączków lub plastikowa duża strzykawka; cukier puder do oprószenia gotowych pączków. 

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Mleko lekko podgrzej a masło roztop w rondelku na małej mocy palnika. Ugotowane i przestudzone ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce. 

Pączki drożdżowe z ziemniakami, 1

Pączki z ziemniakami

Ciasto drożdżowe z użyciem drożdży suchych:
W dużej misce umieść składniki: Mąka, cukier, suche drożdże, zmielone i przestudzone ziemniaki, 4 żółtka jajek, masło, 1/3 szklanki ciepłego mleka, szczypta soli. Ciasto wyrabiaj około 10 minut. Najlepiej  wyrabiać ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto będzie lekko lepkie. Odłóż je do wyrastania na 40 minut, w tej samej misce w której było wyrabiane. Ja przykrywam miskę ściereczką i umieszczam ją w piekarniku nagrzanym do 35 stopni. Wcześniej włączam piekarnik na kilka minut, by się lekko nagrzał. 

Ciasto drożdżowe z użyciem drożdży świeżych:
Zrób zaczyn od razu w misce, do której dodasz resztę składników na ciasto. Ze składników na ciasto uszczknij po łyżce mąki, cukru oraz 3 łyżki ciepłego mleka i całe 40 gramów świeżych drożdży. Drożdże rozetrzyj z resztą składników. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Zaczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić (w razie czego poczekaj jeszcze 10 minut). Dodaj resztę składników: mąka, zmielone i przestudzone ziemniaki, cukier, 4 żółtka jaj, masło, mleko, szczypta soli. Ciasto wyrabiaj 10 minut. Postępuj dalej tak samo jak przy drożdżach suchych - patrz wyżej. 

Po tym czasie ciasto pięknie urośnie. Przygotuj sobie stolnicę. Wysyp na nią trochę mąki. Na tak przygotowaną stolnicę przełóż wyrośnięte ciasto drożdżowe. Jak widać na zdjęciu, ciasto jest lekko lepkie.

Pączki drożdżowe z ziemniakami, 2

Ciasto oprósz odrobiną mąki również od góry. Po oprószeniu mąką ciasto idealnie się wałkuje. Rozwałkuj je na grubość około 2-2,5 cm. Wykrawaczką o średnicy około 7,5 cm lub szklanką wycinaj pączki. 
Pączki drożdżowe z ziemniakami, 3

Pączki układaj na desce lekko oprószonej mąką. U mnie wyszło ich 25, więc przyda się do tego duży blat lub szuflady z piekarnika. Ciasto po wycięciu (ścinki z ciasta, które zostały po wycinaniu poprzedniej partii) ponownie lekko zagniataj, wałkuj i wycinaj krążki. Pączki delikatnie posyp tez mąką od góry, by podczas wyrastania nie przykleiła się do nich ściereczka. Tak przygotowane pączki przykryte ściereczką bawełnianą, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

Pączki drożdżowe z ziemniakami, 4

Już po 10-20 minutach zauważysz jak pączki szybko rosną. 
Pączki drożdżowe z ziemniakami, 5

Podczas wyrastania pączków przygotuj sobie szeroki garnek, olej, ręczniki papierowe oraz cedzak do łowienia pączków. Nagrzej dobrze olej. Po umieszczeniu odrobiny ciasta w oleju powinno ono od razu wypłynąć na powierzchnię i zacząć skwierczeć. Olej może się nagrzewać nawet 10 minut i powinien osiągnąć temperaturę około 175 stopni. 

Na nagrzany olej kładź po kilka pączków. Nie kładź ich za dużo na raz. Pączki jeszcze rosną w garnku a powinny swobodnie w nim pływać. Smaż je na rumiano po około 3 minuty na stronę. Jeśli pączki za szybko się rumienią - zmniejsz moc palnika. Nie można ich za szybko wyławiać ponieważ istnieje ryzyko, że będą w środku surowe. Każdą partię odkładaj na ręcznik papierowy i na kratkę do przestudzenia.

Gotowe pączki wystarczy już tylko oprószyć cukrem pudrem. 

Pączki drożdżowe z ziemniakami, 6

Jeśli zdecydujesz się na to, by nadziać pączki musem owocowym lub lekką marmoladą, przygotuj sobie szeroką plastikową strzykawkę (taka bez igły), rękaw cukierniczy z długą tylką lub jednorazowy i wąski worek cukierniczy. W woreczku umieść wcześniej wymieszany mus i wstrzyknij z boku do każdego pączka. Ja użyłam tym razem domowego musu z malin. Rzadsze przetwory jest łatwiej wstrzykiwać do pączków.
Pączki drożdżowe z ziemniakami, 7

Pączki drożdżowe z ziemniakami, 8

Z pewnością zastanawiasz się czemu nie dodałam do ciasta spirytusu, octu lub soku z cytryny. Nie dodaję spirytusu, ponieważ prawidłowo smażone pączki ziemniaczane nie wchłoną więcej tłuszczu, niż gdybym dała spirytus do ciasta. Ważne jest, by nie wkładać pączków za wcześnie do oleju. Oczywiście możesz dodać spirytus do ciasta. Przy tej ilości składników proponuję 2 łyżki. 

Z pozostałych białek jajek polecam upiec pyszne blaty bezowe do tortu.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (84 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pączki z ziemniaków

Każdy kto próbował moich pączków ziemniaczanych nie wierzył, że są w nich gotowane ziemniaki. Pączki wychodzą poszyte, aromatyczne i delikatne. Te przepis na pączki ziemniaczane dopracowywałam od kilku lat. Do ciasta daję tylko tyle mąki, ile jest to konieczne. Ważne jest też, by dobrze odlać i osuszyć ugotowane ziemniaki. Nie powinny być za wilgotne po zmieleniu. Są to tanie pączki z ziemniaków. Cena jednak nie idzie z jakością. Pączki z ziemniakami są bowiem znacznie lepsze niż najlepsze pączki ze sklepu. 

Łatwe pączki z ziemniakami

Wiem, że patrząc na mój długi opis zrobienie tych pączków wydaje się trudne. Nic bardziej mylnego. Pragnęłam bardzo dokładnie opisać cały proces tworzenia tych pączków, by było Wam jeszcze łatwiej usmażyć perfekcyjne paczki już za pierwszym razem. Ja bardzo lubię jeść te pączki na drożdżach bez nadzienia. Możecie jednak śmiało zrobić pączki z ziemniaków z marmoladą. Zapraszam po mój najlepszy przepis na pączki ziemniaczane na słodko. Jeśli lubicie takie słodkie wypieki, to polecam również moje inne przepisy na domowe ciasta. Z pozostałych po pieczeniu białek zawsze polecam zrobić super pyszne kokosanki. Moje super paczki z gotowanymi ziemniakami polecam szczególnie w karnawale. I jeszcze coś co musisz upiec, czyli najlepsze ciasto drożdżowe na dużą blaszkę.. z rodzynkami i kruszonką.