Pączki serowe

Pączki serowe

Najlepsze i najszybsze do zrobienia mini pączki serowe w 5 minut. Pączki nie są tłuste. Do ciasta dodaje się mielony ser twarogowy. Dzięki temu pączki serowe z twarogu są puszyste i wilgotne. 

Sprawdź też inny wariant na pączki z serkiem homogenizowanym.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas łączny smażenia: 25 minut
Czas smażenia jednej partii: 6 minut
Ilość porcji: 30-35 pączków

Składniki:
  • pełna szklanka mielonego twarogu - 300 g
  • 3 średnie jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej - 350 g
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 2 krople aromatu waniliowego

Pączek serowy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Dodatkowo do zrobienia pączków: dobrej jakości szeroka patelnia, minimum 500 ml oleju roślinnego do smażenia, cukier puder do obtoczenia pączków
Podałam łączny czas smażenia licząc go od momentu nagrzewania tłuszczu na patelni. 

Pączki serowe, 1

Pączki serowe 

Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia (jajka oraz ser).

W średniej misce umieść ser (u mnie kubełkowy Zott), mąkę oraz proszek do pieczenia. Wbij jajka, dodaj cukier puder oraz aromat waniliowy. Całość dobrze wymieszaj. Sodę dodaj przed samym smażeniem pączków. Wówczas ponownie dobrze wymieszaj ciasto (ja robię to ręcznie).

Przygotuj grubą, dużą patelnię w wysokim rantem. Wlej olej. Ustaw średnią moc palnika i czekaj, aż ojej będzie wystarczająco nagrzany, by smażyć pączki. 

Czyste i suche dłonie lekko natłuść olejem. Wówczas znacznie łatwiej będzie Ci formować kulki z ciasta. Na nagrzany olej kładź pączusie wielkości małego orzecha włoskiego. Na patelni o średnicy 28 cm zmieści się nawet 25 pączków, które w trakcie smażenia jeszcze urosną. 

Pączki smażyłam na dwa razy. Każda partia od wrzucenia na tłuszcz smażyła się łącznie do około 6 minut. 
 


Pamiętaj o tym, by kontrolować stopień nagrzania oleju. Pączki powinny się powoli rumienić i same obracać w oleju. Gdy będą już złociste, możesz je wyjmować na ręcznik papierowy. Potem zaś od razu obtaczać w cukrze pudrze. 
Pączki serowe, 3

Pączki serowe smażyłam na patelni tytanowej marki WOLL. Wybrałam model patelni do smażenia bez tłuszczu Woll Diamond o średnicy 28 cm.

Patelnia wykonana jest z najwyższej jakości stopu silumin. Po nagrzaniu naczynie ma dokładnie taką samą temperaturę w każdym miejscu. Co za tym idzie, olej nagrzany jest do tej samej temperatury na całej powierzchni patelni. Odpowiednia temperatura utrzymuje się bardzo długo, dzięki czemu nie muszę cały czas sprawdzać stopnia nagrzania oleju. Patelnia jest szeroka i ma na tyle wysokie ranty, że mogę w niej smażyć pączki. Nie są jednak tak wysokie jak w garnku. Dzięki temu łatwiej jest nakładać i wyjmować pączki. Dodatkowo woda szybciej odparowuje w powietrze i nic się nie skrapla na ściankach. Patelnia Woll pasuje do płyty indukcyjnej (między innymi), czyli takiej jakiej aktualnie używam w domu. Mimo iż patelnia jest duża, można w prosty sposób odpiąć jej rączkę. Zajmuje wówczas znacznie miej miejsca w szafce kuchennej niż inne, często mniejsze naczynia z rączką "na stałe"

 

Polecam też mój przepis na tradycyjne pączki nadziewane marmoladą.

Smacznego!

Wpis zawiera lokowanie produktu.
Inspiracja do przepisu pochodzi z Bloga KulinarnePrzeboje.

Średnia 4.7 / 5 (1091 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pączek serowy

Mini pączki, czyli okrągłe pączki na jeden kęs. Szykuje się je dosłownie w kilka minut. Są bardzo smaczne, wilgotne i puszyste. Pączusie serowe smażone są na oleju roślinnym. Wyrastają bez dodatku drożdży. Do ciasta dodaje się proszek do pieczenia oraz sodę. Pączki z twarogiem to ciekawa alternatywa dla pączków serowych na drożdżach.

Ser twarogowy z kubełka jest idealny do takich pączków smażonych. Można również użyć serka waniliowego. Wówczas nie ma potrzeby dodawania do ciasta aromatu waniliowego. Ponieważ serek waniliowy jest rzadszy niż twaróg należy dać odrobinę więcej mąki. Przy okazji zobacz też mój przepis na rogaliki drożdżowe

Kulki serowe

Do ciasta na mini pączki serowe można dodać łyżkę spirytusu. Wówczas ogranicza się chłonięcie tłuszczu do minimum. Takie pączki serowe w 5 minut to idealna, słodka przekąska, która sprawdza się na przyjęcia, urodziny, Sylwestra. Zapraszam też po inne moje inne pomysły na pączki na Tłusty Czwartek i nie tylko. Jeżeli lubisz pączki serowe to wypróbuj też pączki z ricotty. Polecam też gorąco przepis na pyszne ptysie.