Mini pączki serowe

Mini pączki serowe

Najlepsze i najszybsze do zrobienia mini pączki serowe. Pączki nie są tłuste. Do ciasta dodaje się mielony ser twarogowy. Dzięki temu pączusie są puszyste i wilgotne. Jeśli szukasz sprawdzonego i szybkiego przepisu na serowe pączki... zapraszam :-)

A może masz ochotę na chrupiące pączki serowe z dodatkiem kwaśnej śmietany? 

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 25 minut
Ilość porcji: 30-35 pączków

Składniki:
  • pełna szklanka mielonego twarogu - 300 g
  • 3 średnie jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej - 350 g
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 2 krople aromatu waniliowego

Dodatkowo: dobrej jakości szeroka patelnia, minimum 500 ml oleju roślinnego do smażenia, cukier puder do obtoczenia pączków
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia (jajka oraz ser).
W średniej misce umieść ser (u mnie kubełkowy Zott), mąkę oraz proszek do pieczenia. Wbij jajka, dodaj cukier puder oraz aromat waniliowy. Całość dobrze wymieszaj. Sodę dodaj przed samym smażeniem pączków. Wówczas ponownie dobrze wymieszaj ciasto (ja robię to ręcznie).

Przygotuj grubą, dużą patelnię w wysokim rantem. Wlej olej. Ustaw średnią moc palnika i czekaj, aż ojej będzie wystarczająco nagrzany, by smażyć pączki. 

Czyste i suche dłonie lekko natłuść olejem. Wówczas znacznie łatwiej będzie Ci formować kulki z ciasta. Na nagrzany olej kładź pączusie wielkości małego orzecha włoskiego. Na patelni o średnicy 28 cm zmieści się nawet 25 pączków, które w trakcie smażenia jeszcze urosną. 

 mini-paczki-serowe-1

Pamiętaj o tym, by kontrolować stopień nagrzania oleju. Pączki powinny się powoli rumienić i same obracać w oleju. Gdy będą już złociste, możesz je wyjmować na ręcznik papierowy. Potem zaś od razu obtaczać w cukrze pudrze. 

mini-paczki-serowe-2

mini-paczki-serowe-3

Pączki serowe smażyłam na patelni tytanowej marki WOLL. Wybrałam model patelni wysokiej Woll Diamond o średnicy 28 cm

Czemu wybrałam właśnie to naczynie do smażenia pączków?

- Patelnia wykonana jest z najwyższej jakości stopu silumin. Po nagrzaniu naczynie ma dokładnie taką samą temperaturę w każdym miejscu. Co za tym idzie, olej nagrzany jest do tej samej temperatury na całej powierzchni patelni. Odpowiednia temperatura utrzymuje się bardzo długo, dzięki czemu nie muszę cały czas sprawdzać stopnia nagrzania oleju.

- Patelnia jest szeroka i ma na tyle wysokie ranty, że mogę w niej smażyć pączki. Nie są jednak tak wysokie jak w garnku. Dzięki temu łatwiej jest nakładać i wyjmować pączki. Dodatkowo woda szybciej odparowuje w powietrze i nic się nie skrapla na ściankach. 

- Patelnia Woll pasuje do płyty indukcyjnej (między innymi), czyli takiej jakiej aktualnie używam w domu. 

- Mimo iż patelnia jest duża, można w prosty sposób odpiąć jej rączkę. Zajmuje wówczas znacznie miej miejsca w szafce kuchennej niż inne, często mniejsze naczynia z rączką "na stałe"

mini-paczki-serowe-4 
Dla moich Czytelników niespodzianka od Firmy WOLL

kod rabatowy na zakupy w sklepie:  ANIA15
zniżka na cały asortyment: 15 %
rabat ważny do: 18.12.2017 roku

Źródło inspiracji do przepisu: przepis Pauliny z KulinarnePrzeboje
Smacznego :-)
Wpis zawiera lokowanie produktu.

Średnia 4.6 / 5 (23 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

daga
2017-11-16 18:15
Ale piękne pączki!! Czy wyjdą z mąki pełnoziarnistej pszennej?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-16 18:15
Dziękuję :-) Tak, będą jednak troszkę mniej puchate.
Mama Tomusia
2017-11-16 18:25
Zawsze smażylam pączki w garnku. Woda spływała po ścianach i czasem pryskalo na kuchnię tłuszczem. Nigdy nie wpadłam na to, by użyć patelni. Nie mam też takiej dużej jak ta Pani.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-16 19:49
Gorąco polecam użycie patelni z wysokim rantem. Ważne, by miała grube dno i ścianki. W takiej patelni smaży się z ogromnym komfortem.
Marcys
2017-11-16 18:52
A czy pączusie nie nabiorą oleju podczas smażenia? Kiedyś próbowałam zrobić ale strasznie nasiakly tłuszczem 😐
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-16 19:49
Troszkę oleju zawsze wsiąkną. Ciasto jest jednak dość zwarte (udaje się formować kulki) i zawiera ser, więc nie są tłuste. Możesz dodatkowo dodać łyżkę spirytusu do ciasta przed smażeniem pączków.
Agnieszka
2017-11-16 19:46
Witam a czy można smażyć na smalcu?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-16 19:47
Ta Agnieszko. Pączki można śmiało smażyć na smalcu. Ważne jest, był był on bardzo świeży i nie zawierał dodatków typu: skwarki, warzywa, zioła.
Barbara
2017-11-17 11:06
Mini pączki są pyszne.Ja robię z serka waniliowego, ciasto jest rzadsze więc wrzucam do oleju łyżeczką .Też są okrągłe a robi się o wiele szybciej.
Ewa
2017-11-19 10:24
Pączki są przepyszne i robi się je ekspresowo.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-19 13:27
Super!! Ewo, dziękuję za zdjęcie.. pyszniutkie pączusie :-)
Joanna Wojnowska
2017-11-22 14:59
Oto moje dzieło z tego przepisu☺Serdecznie polecam😊
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-22 15:45
Piękne, idealnie okrągłe pączki!!
AO
2017-12-08 21:52
Pani Aniu ,a czy mozna uzyc maki bezglutenowej firmy schar?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-09 09:14
Tej uniwersalnej, tak.
agata nakonieczna
2017-12-08 23:00
Aniu a ile ma być dokładnie tej mąki bo dla mnie są dwie wersje(2szklanki lub 350g)czy po prostu trzeba to wyczuć po konsystencji ciasta🎅🎅🎅🎅🎅🎅
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-09 09:14
Agatko, to będzie 350 gramów mąki :-) Smacznego!
Ja z córeczką.Taka ochotka.
2017-12-09 08:55
Proszę o to nasze pączusie!😉
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-09 09:12
Aniu, dziękuję Ci bardzo za to piękne zdjęcie. Dla dzieci takie wspólne gotowanie to najcudowniejsze chwile. Brawo!!
Ewelina Kozak
2017-12-09 09:16
Ja już mam 😉.Rewelacyjne👌👌👌.Szybko i pysznie
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-09 10:32
Elżbieta
2017-12-09 15:43
Wyglądają smakowicie i nie wymagają dużo pracy. Dzięki za przepis. Trzeba wypróbować. Będą do niedzielnej kawiarnia.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-09 18:36
Bardzo proszę Elu.. wszystkiego dobrego :)
Paczki
2017-12-10 21:47
Aniu, sa fantastyczne-:) Pozdrawiam Sylwia
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-11 10:36
Zdjęcie i pączusie super!

Mini pączki z sera twarogowego

Mini pączki, czyli okrągłe pączki na jeden kęs. Szykuje się je dosłownie w kilka minut. Są bardzo smaczne, wilgotne i puszyste. Pączki smażone są na oleju roślinnym. Wyrastają bez dodatku drożdży. Do ciasta dodaje się proszek do pieczenia oraz sodę. Jest to więc ciekawa alternatywa dla pączków serowych na drożdżach.

Ser twarogowy z kubełka jest idealny do takich pączków smażonych. Można również użyć serka waniliowego. Wówczas nie ma potrzeby dodawania do ciasta aromatu waniliowego. Ponieważ serek waniliowy jest rzadszy niż twaróg należy dać odrobinę więcej mąki.

Mini pączki serowe

Do ciasta na paczki można dodać łyżkę spirytusu. Wówczas ogranicza się chłonięcie tłuszczu do minimum. Pączki serowe do idealna, słodka przekąska, która sprawdza się na przyjęcia, urodziny, Sylwestra czy Tłusty Czwartek.