Mini pączki serowe

Mini pączki serowe

Najlepsze i najszybsze do zrobienia mini pączki serowe w 5 minut. Pączki nie są tłuste. Do ciasta dodaje się mielony ser twarogowy. Dzięki temu pączki serowe z twarogu są puszyste i wilgotne. 

A może masz ochotę na mini pączki z serków waniliowych lub najlepsze na świecie pączki drożdżowe z ziemniakami

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 25 minut
Ilość porcji: 30-35 pączków

Składniki:
  • pełna szklanka mielonego twarogu - 300 g
  • 3 średnie jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej - 350 g
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 2 krople aromatu waniliowego

Dodatkowo do zrobienia pączków: dobrej jakości szeroka patelnia, minimum 500 ml oleju roślinnego do smażenia, cukier puder do obtoczenia pączków
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia (jajka oraz ser).
W średniej misce umieść ser (u mnie kubełkowy Zott), mąkę oraz proszek do pieczenia. Wbij jajka, dodaj cukier puder oraz aromat waniliowy. Całość dobrze wymieszaj. Sodę dodaj przed samym smażeniem pączków. Wówczas ponownie dobrze wymieszaj ciasto (ja robię to ręcznie).

Przygotuj grubą, dużą patelnię w wysokim rantem. Wlej olej. Ustaw średnią moc palnika i czekaj, aż ojej będzie wystarczająco nagrzany, by smażyć pączki. 

Czyste i suche dłonie lekko natłuść olejem. Wówczas znacznie łatwiej będzie Ci formować kulki z ciasta. Na nagrzany olej kładź pączusie wielkości małego orzecha włoskiego. Na patelni o średnicy 28 cm zmieści się nawet 25 pączków, które w trakcie smażenia jeszcze urosną. 

 


Pamiętaj o tym, by kontrolować stopień nagrzania oleju. Pączki powinny się powoli rumienić i same obracać w oleju. Gdy będą już złociste, możesz je wyjmować na ręcznik papierowy. Potem zaś od razu obtaczać w cukrze pudrze. 

Mini pączki serowe, 2

Mini pączki serowe, 3

Pączki serowe smażyłam na patelni tytanowej marki WOLL. Wybrałam model patelni wysokiej Woll Diamond o średnicy 28 cm

Czemu wybrałam właśnie to naczynie do smażenia pączków?

- Patelnia wykonana jest z najwyższej jakości stopu silumin. Po nagrzaniu naczynie ma dokładnie taką samą temperaturę w każdym miejscu. Co za tym idzie, olej nagrzany jest do tej samej temperatury na całej powierzchni patelni. Odpowiednia temperatura utrzymuje się bardzo długo, dzięki czemu nie muszę cały czas sprawdzać stopnia nagrzania oleju.

- Patelnia jest szeroka i ma na tyle wysokie ranty, że mogę w niej smażyć pączki. Nie są jednak tak wysokie jak w garnku. Dzięki temu łatwiej jest nakładać i wyjmować pączki. Dodatkowo woda szybciej odparowuje w powietrze i nic się nie skrapla na ściankach. 

- Patelnia Woll pasuje do płyty indukcyjnej (między innymi), czyli takiej jakiej aktualnie używam w domu. 

- Mimo iż patelnia jest duża, można w prosty sposób odpiąć jej rączkę. Zajmuje wówczas znacznie miej miejsca w szafce kuchennej niż inne, często mniejsze naczynia z rączką "na stałe"

 
Wpis zawiera lokowanie produktu.

Średnia 4.5 / 5 (76 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

daga
2017-11-16 18:15
Ale piękne pączki!! Czy wyjdą z mąki pełnoziarnistej pszennej?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-16 18:15
Dziękuję :-) Tak, będą jednak troszkę mniej puchate.
Mama Tomusia
2017-11-16 18:25
Zawsze smażylam pączki w garnku. Woda spływała po ścianach i czasem pryskalo na kuchnię tłuszczem. Nigdy nie wpadłam na to, by użyć patelni. Nie mam też takiej dużej jak ta Pani.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-16 19:49
Gorąco polecam użycie patelni z wysokim rantem. Ważne, by miała grube dno i ścianki. W takiej patelni smaży się z ogromnym komfortem.
Marcys
2017-11-16 18:52
A czy pączusie nie nabiorą oleju podczas smażenia? Kiedyś próbowałam zrobić ale strasznie nasiakly tłuszczem 😐
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-16 19:49
Troszkę oleju zawsze wsiąkną. Ciasto jest jednak dość zwarte (udaje się formować kulki) i zawiera ser, więc nie są tłuste. Możesz dodatkowo dodać łyżkę spirytusu do ciasta przed smażeniem pączków.
Agnieszka
2017-11-16 19:46
Witam a czy można smażyć na smalcu?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-16 19:47
Ta Agnieszko. Pączki można śmiało smażyć na smalcu. Ważne jest, był był on bardzo świeży i nie zawierał dodatków typu: skwarki, warzywa, zioła.
Barbara
2017-11-17 11:06
Mini pączki są pyszne.Ja robię z serka waniliowego, ciasto jest rzadsze więc wrzucam do oleju łyżeczką .Też są okrągłe a robi się o wiele szybciej.
Ewa
2017-11-19 10:24
Pączki są przepyszne i robi się je ekspresowo.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-19 13:27
Super!! Ewo, dziękuję za zdjęcie.. pyszniutkie pączusie :-)
Joanna Wojnowska
2017-11-22 14:59
Oto moje dzieło z tego przepisu☺Serdecznie polecam😊
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-22 15:45
Piękne, idealnie okrągłe pączki!!
AO
2017-12-08 21:52
Pani Aniu ,a czy mozna uzyc maki bezglutenowej firmy schar?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-09 09:14
Tej uniwersalnej, tak.
agata nakonieczna
2017-12-08 23:00
Aniu a ile ma być dokładnie tej mąki bo dla mnie są dwie wersje(2szklanki lub 350g)czy po prostu trzeba to wyczuć po konsystencji ciasta🎅🎅🎅🎅🎅🎅
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-09 09:14
Agatko, to będzie 350 gramów mąki :-) Smacznego!
Ja z córeczką.Taka ochotka.
2017-12-09 08:55
Proszę o to nasze pączusie!😉
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-09 09:12
Aniu, dziękuję Ci bardzo za to piękne zdjęcie. Dla dzieci takie wspólne gotowanie to najcudowniejsze chwile. Brawo!!
Ewelina Kozak
2017-12-09 09:16
Ja już mam 😉.Rewelacyjne👌👌👌.Szybko i pysznie
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-09 10:32
Elżbieta
2017-12-09 15:43
Wyglądają smakowicie i nie wymagają dużo pracy. Dzięki za przepis. Trzeba wypróbować. Będą do niedzielnej kawiarnia.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-09 18:36
Bardzo proszę Elu.. wszystkiego dobrego :)
Paczki
2017-12-10 21:47
Aniu, sa fantastyczne-:) Pozdrawiam Sylwia
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-11 10:36
Zdjęcie i pączusie super!
Kalina
2017-12-27 17:26
Czy twaróg sernikowy z wiaderka bedzie odpowiedni
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-28 09:48
Tak Kalino.. ważne, by nie był rzadki i kwaśny.
Gostkowska
2018-01-24 14:36
Witam czy ciasto musi być takie lepkie ?
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-24 19:09
Ciasto wygląda na trochę za rzadkie. Jakiego sera użyłaś - konsystencja. Jajka były duże? Czy dałaś 2 szklanki o mąki (pojemność 250 ml) ?
Bogumiła
2018-01-26 16:24
zrobiłam dzisiaj pączusie z tego przepisu/dodałam 2 łyżeczki spirytusu aby nie wsiąkały tłuszczu/. Są pyszniutkie zniknęły ekspresowo.Moje ciasto było rzadkie, kładłam łyżką. Myślę, że ser był nie taki.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-26 17:25
Najważniejsze, że paczki były pyszne. Faktycznie - sernik nie powinien być za rzadki.
Małgosia
2018-02-03 10:16
Bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu.Ja nie miałam czasu kręcić,więc moje są rzucane .Świetny przepis ❤️👌
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-03 11:12
Pięknie wyrośnięte pączki Małgosiu!! Wyglądają jak pierzaste obłoczki 🙂🙂
Kasia
2018-02-03 14:31
Przepis swietny :) pierwsze paczki pyszne, zrobiłam mix: 200 twarogu i 150 homogenizowany serek waniliowy. Mmm :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super pączki Kasiu! 👏️👏️
Rose
2018-02-04 12:36
Dopiero zaczynam sama pichcić, więc jeszcze nie wiem wielu rzeczy. Wczoraj pierwszy raz w życiu robiłam pączki i zrobiłam wg Pani przepisu. Jak były ciepłe to były ok ale jak już troszkę poleżały, to zrobiły się lekko gumowe. Czy przyczyną tego mogło być to, że użyłam mąki tortowej (taką akurat miałam w domu)? Jeśli chodzi o smak pączków, to są dobre... a w zasadzie były, bo już zostały zjedzone 🙂
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-04 15:01
Myślę, że to była kwestia użytego sera. Jakiego sera użyłaś i w jakiej formie dodałaś do ciasta (zmielone, ugniecione). A tak w ogóle to gratulacje udanego wypieku 🌼
Rose
2018-02-04 18:16
Twaróg półtłusty w kostce. Przecisnęłam go przez prasę jak ziemniaki na kluski. Dziękuję 🙂
Agnieszka
2018-02-07 18:01
Witam. Robiłam dzisiaj mini pączki i hmm nie wiem co zrobiłam źle. Z zewnątrz były upieczone, w środku surowe. Zmniejszyłam gaz na mniejszy ogień bo wydawalo mi się że za mocny i stąd zarumienione a surowe w środku. Hmm nic to jednak nie dało, dalej surowe.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-07 18:46
Agnieszko, od początku była za wysoka temperatura. W momencie, gdy się mocno spiekły z wierzchu to już nawet dopiekane nie pomoże.
Anna
2018-02-07 19:20
Pączki rewelacja 😁 Trochę ciasto kleiło się do rąk więc pięknych kulek nie ma za to w smaku cudo. Dziękuję
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-08 09:26
Można natłuścić dłonie przed formowaniem kulek 🙂 Najważniejsze, że wyszły smaczne. Pozdrawiam ciepło Aniu ❤️
Aleksandra
2018-02-08 11:28
Przepis rewelacja😚 dzisiaj sprawdzilam....mala modyfikacja to dodanie Danii waniliowego poniewaz nie lubię arotamow;) a najprościej przepis liczyc zamiast na gramy to po prostu na szklanki;) wychodzi✔️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-08 11:53
Olu, dziękuję Ci za piękne zdjęcie pączków serowych oraz opis modyfikacji przepisu. Na pewno przyda się innym Czytelnikom 🌼🌼
Ewelina
2018-02-08 16:07
Jeszcze cieplutkie!..
Przepis bardzo prosty i przede wszystkim szybki w wykonaniu. Pączuszki pyszne, mięciutkie. Palce lizać!
Polecam 😍😀👍👌
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-08 16:35
OOO! Jakie piękne, zgrabne kuleczki!😍
barbasia_sz
2018-02-08 18:11
A oto moje dzieło :) Na insta miałam inne foto, ale tu mam takie gdzie są same pączusie więc wrzucam :) Są bardzo pyszne, nie robią się twarde po dłuższym czasie.. Super! :) Dziękuję za ten przepis! Pozdrawiam serdecznie :)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-08 18:21
Cudny zestaw pączkowy. Cieszę się, że pączki tak cudnie Ci się udały 😍
Joanna
2018-02-08 19:02
Właśnie stygną :-) moje pierwsze, dokładnie wg Pani przepisu... Wyszły idealnie, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku :-) pozdrawiam serdecznie 👌👍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-09 09:19
Piękne pączki usmażyłaś Asiu! Brawo 👏️
AGNES
2018-02-08 19:31
Nie wiem czemu,ale moje paczki pomimo ze nie smazylam ich zbyt długo sa twarde jak kamień z wierzchu.mozna by nimi szybe wybić 😕
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-09 09:23
Podejrzewam, że olej był za mocno nagrzany. Masz może termometr cukierniczy? Jeśli uda Ci się taki nabyć.. smaż w temperaturze około 170 stopni.
Kasia
2018-02-10 14:41
No mi niestety nie wyszły pączki są gumowate 😞😞😞😞😭
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-10 16:10
Przykro mi Kasiu.. gdybym była przy Tobie w trakcie robienia.. z pewnością znalazły byśmy przyczynę.
k_alek_sandra
2018-02-23 13:06
Wyszły idealne. Malutkie porcje ciasta i cierpliwość popłaca ♥️
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-23 17:25
Bardzo się cieszę, że tak pięknie udały Ci się pączki. Liczę na to, że mój przepis zostanie z Tobą na dłużej ❤️💐

Mini pączki z sera twarogowego

Mini pączki, czyli okrągłe pączki na jeden kęs. Szykuje się je dosłownie w kilka minut. Są bardzo smaczne, wilgotne i puszyste. Pączki smażone są na oleju roślinnym. Wyrastają bez dodatku drożdży. Do ciasta dodaje się proszek do pieczenia oraz sodę. Pączki serowe z twarogu to ciekawa alternatywa dla pączków serowych na drożdżach.

Ser twarogowy z kubełka jest idealny do takich pączków smażonych. Można również użyć serka waniliowego. Wówczas nie ma potrzeby dodawania do ciasta aromatu waniliowego. Ponieważ serek waniliowy jest rzadszy niż twaróg należy dać odrobinę więcej mąki.

Mini pączki serowe

Do ciasta na paczki można dodać łyżkę spirytusu. Wówczas ogranicza się chłonięcie tłuszczu do minimum. Takie pączki serowe w 5 minut do idealna, słodka przekąska, która sprawdza się na przyjęcia, urodziny, Sylwestra. Jeśli szukasz najlepszego przepisu na pączki na Tłusty Czwartek, to gorąco zapraszam. Z deserów na drożdżach polecam mój przepis na tradycyjne pączki na drożdżach. Zapraszam też po inne moje przepisy na pączki domowe.