Szybki hummus paprykowy

Szybki hummus paprykowy

Taka, lub inna wersja hummusu prawie zawsze ląduje u mnie na stole, gdy mamy wieczornych gości :-) Wersja bardzo szybka, bo z suszoną papryką w proszku - pyszna!

Reklama

Czas przygotowania: 5 minut
Ilość porcji: dla 4-6 osób

Składniki:
  • puszka ciecierzycy - 400 g - masa bez zalewy to 240 g*
  • 3 łyżki naturalnego Tahini**
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • łyżka soku z cytryny
  • 70 ml wody
  • 1/4-1/2 płaskiej łyżeczki soli i szczypta pieprzu

Do czego taka pasta:
• krakersy, bułeczki, grissini, kabanosy, paluszki czy też np. nać selera do zajadania

*Ciecierzyca z puszki jest zawsze pod ręką i moim zdaniem nie jest gorsza od tej, którą możesz również namoczyć i zostawić na noc do rana. Jeśli jednak samodzielnie namaczasz ciecierzycę, możesz dodać do wody odrobinę sody. Po całonocnym namaczaniu warto usunąć również odpadające z ciecierzycy łuski. Wówczas pasta będzie jeszcze gładsza :-)

**Tahini naturalne, to nic innego jak prażone, zmielone nasiona sezamu. Ja swój słoik trzymam w lodówce i podbieram w miarę potrzeb. Nie psuje się.

Ciecierzycę odsącz i umieść w misce. Odmierz trzy pełne łyżki pasty z sezamu (wcześniej wymieszaj, by nie zebrać samej oliwy). Dodaj kolejno wyciśnięty sok z cytryny, wodę, sól i resztę składników. Złap za ręczny blender i wyrabiaj na gładką masę.


Szybki hummus paprykowy, 1


Pastę dekorujemy całkowicie dowolnie. Możesz polać ją olejem sezamowym, posypać suszoną papryką, pestkami słonecznika, ułożyć na dnie ulubione świeże zioła....

Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (7 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/12887

Komentarze

2016-08-24 21:33
Na kanapkę perfekcyjny :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-08-24 22:06
Zgadzam się :-)
2016-08-24 22:32
Też tak uważam - większość (jeśli nie wszystkie) warzywa i rośliny strączkowe w puszkach są tak samo dobre, jak świeże. Twoje danie jest ekspresowe, więc dodaję do ulubionych :)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-08-25 09:22
Cieszę się bardzo i polecam też hummus z suszonym pomidorem ;-)
2016-08-25 12:43
Też często robię, ale z papryką jeszcze nie jadłam :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-08-25 20:09
To taka wersja na szybko Agnieszko. Zrobię przy okazji wersję z pieczoną papryką.. to dopiero smak ! :-)
Każdy hummus, który nie ma w sobie octu zjemy z wielką przyjemnością :D Musimy koniecznie zostać Twoimi wieczornymi gośćmi :D
Ania z AniaGotuje.pl
2016-08-26 16:52
ha ha :-)