Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ogórki w pomidorach

Ogórki w pomidorach

Ogórki w pomidorach do słoików na zimę, to pyszny sposób na przetwory z ogórków. Zapraszam po mój sprawdzony, super szybki przepis na delikatne plasterki ogórków w pysznym, słodko kwaśnym sosie pomidorowym. 

- tylko najważniejsze składniki
- ogórki można zjadać razem z zalewą
- rewelacyjny i delikatny dodatek do wielu dań

Czas przygotowania: 30 minut
Czas moczenia ogórków: 2 godziny
Czas pasteryzowania słoików: 20 minut
Liczba porcji: 4 słoiki po 450 ml

Kaloryczność kcal: 235 w 1 słoiku
Dieta: wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 1,5 kg świeżych ogórków gruntowych
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej lub zwykłej - około 30 g
  • 300 ml przecieru pomidorowego np. passata z butelki
  • 100 ml octu jabłkowego lub dowolnego winnego
  • 50 ml oleju roślinnego - 5 łyżek stołowych
  • 50 g cukru - około 3 łyżki
  • 3 ząbki czosnku - około 15 g

Ogórki w pomidorach

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Na podaną ilość składników użyłam: 4 słoiki o pojemności 450 ml każdy. Można też użyć słoików o innej pojemności. Łącznie powinny one mieć około 1800 ml (mniej więcej). 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego przepisu. 

Przed szykowaniem ogórków w pomidorach do słoików zachęcam do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej sałatki np. trochę cebuli.

Ogórki w pomidorach, 1

Ogórki w pomidorach, 2

Ogórki w pomidorach na zimę 

Około 1500 gramów jak najmniejszych ogórków gruntowych bardzo dokładnie umyj w zimnej wodzie. Odetnij w nich oba końce. Ogórki pokrój na plasterki grubości około 3-5 mm. Możesz to zrobić nożem lub przy użyciu mandoliny z regulowanym ostrzem, czy tez takiej, która tnie warzywa na plastry o grubości około 3-5 mm. Wszystkie plasterki ogórków umieść w większej misce. Do miski wsyp dwie płaskie łyżki soli kamiennej lub zwykłej, czyli około 30 gramów. Dokładnie wymieszaj plasterki ogórków z solą. Miskę odstaw na bok - temperatura pomieszczenia, z dala od słońca na minimum dwie godziny. Co około 30 minut warto wymieszać zawartość miski.

Ogórki w pomidorach, 3

Po tym czasie plasterki ogórków zrobią się elastyczne i puszczą dużo wody. Słoną wodę wylej, a w misce zostaw tylko same plasterki ogórków. Nie musisz ich mocno odciskać ze słonej wody. Wystarczy wodę odlać lub też dodatkowo przełożyć całość na chwilę, na duże sitko/durszlak. 

Porada: Jeśli chcesz dodać do ogórków cebulę, to 200-250 gramów cebuli obierz i pokrój w krążki o grubości około 2-4 mm lub w piórka. Sięgam zazwyczaj po cebulę cukrową, ale i zwykła oraz czosnkowa też będą dobre. Krążki cebuli umieść na większym, metalowym sitku. Sitko z pokrojoną cebulą połóż w zlewie. Zagotuj wodę w garnku lub w czajniku. Powoli zalewaj cebulę wrzątkiem, aby ją sparzyć. Zrobi się elastyczna i będzie miała delikatniejszy smak. Możesz też umieścić krążki cebuli na 30 sekund w garnku z wrzątkiem, a następnie wyłowić ją przy pomocy cedzaka. Sparzone krążki cebuli wymieszaj z odsączonymi ze słonej wody plasterkami ogórków. 
Ogórki w pomidorach, 4

W dużym garnku z grubym dnem umieść składniki zalewy: 300 ml przecieru pomidorowego np. passata z butelki, czy też przecier/pomidory rozdrobnione z puszki; 100 ml octu jabłkowego lub dowolnego winnego o stężeniu 6%; 50 gramów cukru, czyli około 3 łyżki (nie całkiem płaskie); 50 ml oleju roślinnego do smażenia np. rzepakowego lub też ulubiona oliwa; trzy obrane i pokrojone w plasterki lub przepuszczone przez praskę ząbki czosnku.

Ustaw średnią lub nieco wyższą moc palnika. Całość mieszaj drewnianą łyżką, aż do zagotowania (bez przykrywki). Zredukuj moc palnika i gotuj zalewę przez 2-3 minuty (ma tylko lekko mrugać). 

Porada: Aby otrzymać więcej zalewy o wyraźniejszym, pomidorowym smaku można dołożyć 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz łyżeczkę octu spirytusowego 10 %. 
Ogórki w pomidorach, 5

Do garnka z zalewą dodaj wszystkie odsączone ze słonej wody ogórki. Zamieszaj zawartość garnka, a następnie ponownie ustaw wyższą moc palnika. Mieszając co kilka minut ogórki w zalewie doprowadź je do wrzenia - mają się lekko gotować. Gotuj je tak do 10 minut, co jakiś czas mieszaj zawartość garnka (cały czas bez przykrywki).
Ogórki w pomidorach, 6

Przygotuj cztery czyste słoiki o pojemności 450 ml każdy. Idealne będą jeszcze gorące słoiki (np. wyjęte prosto z piekarnika /temperatura nie wyższa niż 110 stopni/ lub z garnka z wrzątkiem). Możesz też użyć słoików o innej pojemności. Ważne, by łącznie miały one około 1800 ml pojemności. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej odparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek.

W każdym słoiku umieść porcję wrzącej mieszanki ogórków i sosu. Postaraj się po równo rozdzielić plasterki ogórków, by słoiki wypełnić tak, by zostało 2-3 cm wolnej przestrzeni (przy rantach). Resztkę sosu, który został na dnie garnka rozlej na koniec do każdego słoika, by przykryć nim wystające ogórki. Zostaw jednak 1 cm wolnej przestrzeni od rantu. Aby pozbyć się pęcherzyków powierza polecam użyć drewnianych patyczków do szaszłyków. W razie potrzeby wyczyść ranty. Dopiero tak przygotowane słoiki można mocno zakręcić. 

Aby można było odstawić ogórki w sosie pomidorowym do piwniczki, wszystkie słoiki należy poddać pasteryzacji. Do tego przepisu zawsze stosuję pasteryzację w garnku:
Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 15-20 minut. Po przestudzeniu można wynieść je do chłodnego i zacienionego pomieszczenia bez wilgoci (chłodny schowek lub piwnica). 

Porada: Czasem bywa tak, że nawet po pasteryzacji kilka słoików nadal "odbija" (nakrętni po naciśnięciu "pykają"). Wystarczy jednak tylko mocniej dokręcić takie słoiki i zostawić w spokoju do dnia następnego. Praktycznie zawsze same zassą się do tego czasu. Nie potrzebna jest zatem dodatkowa pasteryzacja. Jeśli jednak trafi się uszkodzona nakrętka, to taki słoik polecam odłożyć do lodówki, a ogórki otworzyć nie wcześniej niż po pięciu dniach od zrobienia. 

Ogórki w pomidorach, 7

Ogórki w pomidorach, 8

Słoiki z ogórkami w pomidorach trzymaj w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu. Najlepsza będzie piwniczka lub chłodny schowek, w którym temperatura nie przekracza 15 stopni. Najlepiej nie otwierać słoików wcześniej niż po pięciu dniach od zrobienia. Ogórki w pomidorach można jeść razem z zalewą. Będą świetną przekąską do mięs oraz wszelkich dań z grilla. Można je podawać do obiadu lub jako jedna z sałatek serwowanych na stół obok zimnych przekąsek.  
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (529 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ogórki w pomidorach

Ogórki gruntowe to wspaniały dar natury, którego nie brakuje w naszym kraju. Domowe przetwory z tych zielonych perełek są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Są źródłem wielu witamin, minerałów i błonnika, a ich niska kaloryczność sprawia, że są doskonałym dodatkiem do naszej codziennej diety. Ponadto, przygotowanie domowych przetworów z ogórków jest proste i daje nam pewność, że spożywamy produkt wolny od sztucznych konserwantów i gotowy do spożycia w każdym momencie. Ogórki w zalewie pomidorowej do słoików to przetwory, które zdobywają coraz więcej fanów. Połączenie smaku z ogórków i słodyczy pomidorów daje wyjątkowy smak, który możemy dostosować do własnych gustów, dodając różne przyprawy. Niezależnie od tego, czy preferujesz pikantną, słodką czy klasyczną wersję, ogórki w pomidorach na zimę z pewnością przyciągną Cię swoją głębią smaku. Ogórki w pomidorowej zalewie świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu, ale także jako przekąska lub składnik kanapek. Dlatego warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie domowych przetworów z ogórków. Nie tylko dostarczą nam oni urozmaicenia w naszej kuchni, ale również pozwolą cieszyć się smakiem lata przez cały rok. Przyjemność płynąca z otwierania słoika pełnego domowych smaków, szczególnie w chłodniejszych miesiącach, jest prawdziwym skarbem. Niezapomniany smak ogórków w sosie pomidorowym przekonuje nas co raz bardziej, że warto zainwestować w domowe przetwory. Domowe ogorki w pomidorach są rewelacyjne, również dlatego, że można je zjadać razem z zalewą. Na ogórki w pomidorach przepisy mogą być różne, jednak moje ogorki w zalewie pomidorowej są zwyczajnie sprawdzone i przepyszne. Domowe ogórki w pomidorach przetwory idealne dla całej rodziny. Wychodzą łagodne i mają bardzo przyjemny, uniwersalny smak. Ogórki w pomidorach do słoików polecam szykować w szczycie sezonu na polskie ogórki gruntowe. Ogórki w pomidorach na zimę wychodzą wówczas idealne i bardzo chrupiące. Na ogórki w pomidorach przepis jest też bardzo prosty, ponieważ nie potrzebujesz wielu składników. Zapraszam gorąco po mój pyszny przepis na ogórki w pomidorach. Zobacz też mój sprawdzony przepis na pyszny kebab, który można podać na wiele sposób. Rewelacyjne na zimę są też klasyczne pikle z ogórków. Koniecznie sprawdź też jak zrobić kiszone pomidory. Wypróbuj też przepis na leczo do słoików. Świetny jest też przepis na ogórki po meksykańsku na zimę.