Śledzie z rodzynkami

Śledzie z rodzynkami

Zapraszam po super pyszne śledzie z rodzynkami. To przepis na niezwykle prostą przekąskę z użyciem śledzi ze słonej zalewy lub z oleju. Będą idealne na każdą okazję.

- dokładny opis wykonania 
- świetna przystawka na przyjęcia
- można je szykować nawet na 7 dni przed podaniem

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas chłodzenia przystawki: 2 godziny
Liczba porcji: około 1200 g śledzika

Kaloryczność kcal: 250 w 100 g przekąski
Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 4-5 filetów śledziowych np. z soli - około 400 g (można więcej)
  • 2 spore cebule - około 380 g
  • około 3/4 szklanki oleju roślinnego - 180 g (lub mniej)
  • 80 g dowolnych rodzynek
  • 8 łyżek octu spirytusowego 10 %
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego - około 40 g
  • 6 łyżek ulubionego ketchupu pikantnego - około 120 g
  • przyprawy i zioła: 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki ziaren pieprzu

Śledzie z rodzynkami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Cebule ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1200 gramów śledzi z rodzynkami. Przed szykowaniem przekąski zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących szykowania przystawki. 

Śledzie z rodzynkami, 1

Śledzie z rodzynkami przepis

Najpyszniejsze przystawki śledziowe wychodzą zazwyczaj z młodych śledzi, które nie odbyły jeszcze tarła. Jednak zakup matiasów jest dość trudny, ponieważ są one bardzo drogie i ciężko trafić na nie w lokalnych sklepach. Możesz zatem śmiało sięgnąć po klasyczne filety śledziowe z solanki, z octu lub też z oleju. Sama użyłam tym razem filetów śledziowych z soli. Cztery filety śledziowe ważyły łącznie 400 gramów. Śledzie ze słonej zalewy zalecam moczyć wcześniej w zimnej wodzie i sprawdzać, czy są już idealnie słone (takie jak lubisz). Śledzie (z oleju, z octu lub wymoczone z soli) osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na kawałki nie szersze niż 1,5 cm.

Porada: Do tego przepisu można śmiało dać nawet o 200 gramów więcej filetów śledziowych. 

Śledzie z rodzynkami, 2

Dwie spore cebule (mogą być też czerwone) obierz i pokrój w cienkie piórka. Kawałki cebuli umieść w sitku. Trzymając sitko nad zlewem przelej cebulę wrzątkiem z czajnika. Potrząśnij durszlakiem, by pozbyć się wody i przyspieszyć chłodzenie cebuli. Im więcej/dłużej będziesz polewać cebulę wrzątkiem, tym miększą będzie miała strukturę. Krótkie przelanie niewielką ilością wrzątku = twardsza i bardziej chrupiąca cebula.

80 gramów dowolnych rodzynek (dwie małe garście) umieść w miseczce i zalej wrzątkiem. Miseczkę odstaw na 20 minut. Rodzynki ładnie zmiękną. Po tym czasie wylej wodę i dobrze odcedź suszone owoce. Możesz przełożyć je do miski ze sparzoną cebulką. 
Śledzie z rodzynkami, 3

W międzyczasie przygotuj zalewę. Do rondelka wlej około 3/4 szklanki oleju roślinnego (lub do 50 ml oleju mniej) oraz 8 łyżek octu spirytusowego 10 % (ocet pomijasz jeśli użyte były śledzie z octu). Dorzuć dwa listki laurowe (u mnie świeże) oraz trzy ziarna ziela angielskiego i pół łyżeczki ziaren pieprzu (u mnie kolorowy). Ustaw średnią moc palnika i poczekaj, aż zalewa zacznie się gotować. 

Porada: Zamiast ziaren pieprzu można dać 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego. 
Śledzie z rodzynkami, 4

Do gotującej się zalewy dodaj ostrożnie sześć łyżek ulubionego ketchupu pikantnego, czyli około 120 gramów ketchupu oraz dwie łyżki koncentratu pomidorowego, czyli około 40 gramów koncentratu 30 %. Całość zamieszaj i ponownie doprowadź do wrzenia, a następnie od razu wyłącz. 
Śledzie z rodzynkami, 5

Wrzącą zalewę przelej do naczynia z cebulką i z rodzynkami. Całość wymieszaj dokładnie i odstaw do lekkiego przestudzenia. 
Śledzie z rodzynkami, 6

Do przestudzonego sosu z cebulką i rodzynkami dodaj kawałki śledzia. Wymieszaj dokładnie śledzie z rodzynkami i odłóż do lodówki, do schłodzenia. 
Śledzie z rodzynkami, 7

Śledzie z rodzynkami, 8

Śledzie po sułtańsku przechowuj dłużej np. w zakręconym słoiku. Idealne do zjedzenia są już po dwóch godzinach chłodzenia w lodówce, ale można je tak trzymać w słoiku nawet 7 dni i dłużej. 
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (319 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Śledzie z rodzynkami

Sałatki śledziowe uwielbiam. Bardzo lubię je szykować, a jeszcze bardziej zjadać. Smakują mi niezwykle śledzie pod każdą postacią. Na moim Blogu Kulinarnym znajdziesz bardzo dużo propozycji na sałatki oraz przekąski śledziowe. Ponieważ na Blogu mam już przepis na śledzie z żurawiną, które można by przygotować zupełnie tak samo jak te śledzie z rodzynkami i cebulą, to ten przepis na sledzie z rodzynkami musi być inny. Zastanawiałam się nad tym by zrobić wersję na śledzie z rodzynkami i orzechami, jednak zostałam przy wersji na śledzie z rodzynkami w sosie pomidorowym. Śledzie z rodzynkami można też nazwać śledzie po sułtańsku, ponieważ ważnym składnikiem tej przekąski są oczywiście rodzynki. Jeśli chodzi o śledzie, to ja do tego przepisu zdecydowanie polecam filety śledziowe z solanki, czyli z zalewy słonej. Śledzie z rodzynkami nie mogą być zbyt słone, dlatego też używając śledzi z soli trzeba je pomoczyć w zimnej wodzie. O tym jednak napiszę jeszcze szerzej w samym przepisie na śledzie po sułtańsku. To mój ulubiony przepis na śledzie z rodzynkami, które wychodzą naprawdę niesamowicie pyszne. Tutaj nawet cebulę można przygotować na kilka sposobów. Każdy może sobie wówczas wybrać taką wersję jaka mu najbardziej odpowiada. Od śledzi z rodzynkami i cebulą mięciutką, którą należy zeszklić na oleju, po cebulkę tylko lekko sparzoną wrzątkiem. Te śledziki można też śmiało podawać na Sylwestra. Zapraszam też po całą garść inspiracji na przekąski na Sylwestra i nie tylko. 

Śledzie po sułtańsku

Na śledzie z rodzynkami przepis jest bardzo prosty. Całość super dokładnie opisałam ze zdjęciami krok po kroku. Oczywiście na śledzie z rodzynkami przepisy są bardzo różne i można pod tą samą nazwą: śledzie z rodzynkami podać komuś dwa zupełnie inne dania. Ja mam dla moich Czytelników super pyszne, lekko ostre śledzie z rodzynkami w oleju z odrobiną koncentratu oraz z pikantnym ketchupem. Myślę, że osoby które lubią śledzie pod pierzynką oraz niezawodne śledzie po kaszubsku, docenią ten przepis i zachowają go na specjalne okazje. Takie śledzie z rodzynkami będą idealne na każde przyjęcie, na Sylwestra oraz obowiązkowo na świąteczny stół. Zapraszam po przepis na śledzie z rodzynkami i cebulką i życzę smacznego.