Śledzie po cygańsku

Śledzie po cygańsku

Śledzie po cygańsku o lekko pikantnym, ale i słodkawym smaku, to pyszna propozycja na szybką przekąskę ze śledziem. Przepis polecam nie tylko na Święta, ale i na inne okazje. 

- z dodatkiem ostrzejszej musztardy i ketchupu 
- można je szykować nawet na 7 dni przed podaniem
- świetne z dodatkiem marynowanych pieczarek lub grzybów leśnych

Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia przystawki: 2 godziny
Liczba porcji: ponad 900 g

Kaloryczność kcal: 190 w 100 g przystawki

Składniki:
  • 4-5 filetów śledziowych np. z soli lub z oleju - do 400 g
  • 240 g cebuli - dwie średnie lub jedna duża
  • 100 g ogórków konserwowych - kilka małych
  • 200 g ulubionego, pikantnego ketchupu
  • 4 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżka ostrzejszej musztardy np. sarepskiej - około 15 g
  • 50 g pieczarek marynowanych lub 80 g domowych grzybków marynowanych

Śledzie po cygańsku

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Cebule ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz ponad 900 gramów śledzi po cygańsku. Przed szykowaniem przekąski zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących szykowania przystawki. 

Śledzie po cygańsku, 1

Śledzie po cygańsku przepis

Najpyszniejsze przystawki śledziowe wychodzą zazwyczaj z młodych śledzi, które nie odbyły jeszcze tarła. Jednak zakup matiasów jest dość trudny, ponieważ są one bardzo drogie i ciężko trafić na nie w lokalnych sklepach. Możesz zatem śmiało sięgnąć po klasyczne filety śledziowe z solanki, z octu lub też z oleju. Sama użyłam tym razem filetów śledziowych z soli. Cztery filety śledziowe ważyły łącznie 400 gramów. Śledzie ze słonej zalewy zalecam moczyć wcześniej w zimnej wodzie i sprawdzać, czy są już idealnie słone (takie jak lubisz). Śledzie (z oleju, z octu lub wymoczone z soli) osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na kawałki nie szersze niż 1,5 cm.

Śledzie po cygańsku, 2

Wybierz patelnię z grubym dnem, by cebula nie zarumieniła się na niej, tylko zeszkliła. Wlej cztery łyżki oleju do smażenia. Na patelni umieść obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Całość zamieszaj. Cebulę podgrzewaj na niskiej mocy palnika przez około pięć minut. Ma się tylko zeszklić. Kolejno dodaj też 200 gramów dobrej jakości, pikantnego ketchupu oraz łyżkę ostrej musztardy (najlepsza będzie sarepska). Wymieszaj składniki. Patelnię zdejmij z palnika, by przestudzić jej zawartość. 

Porada: Aby śledzie były słodsze możesz do nich dodać 40 gramów dowolnych rodzynek lub żurawiny (mała garść). Przed dodaniem umieść je w miseczce i zalej wrzątkiem. Miseczkę odstaw na 20 minut. Rodzynki ładnie zmiękną. Po tym czasie wylej wodę i dobrze odcedź suszone owoce. Możesz przełożyć je na patelnię ze studzącą się cebulą w ketchupie.
Śledzie po cygańsku, 3

W trakcie studzenia cebuli przygotuj ogórki i grzybki. Ogórki konserwowe pokrój w małą kostkę, zaś grzybki dowolnie (ja lubię duże kawałki). Jeśli mam pieczarki marynowane ze sklepu, to daję ich mniej (50 gramów), ponieważ są mocno octowe. Swoich grzybków daję więcej, bo około 80 gramów. 
Śledzie po cygańsku, 4

Do przestudzonej cebuli w ketchupie dodaj grzybki i ogórki. Całość wymieszaj dokładnie i sprawdź smak śledzi po cygańsku. W razie potrzeby można je dowolnie doprawić pieprzem, słodką i ostrą papryką lub nawet odrobiną majeranku (jeśli ktoś lubi). Aby otrzymać więcej sosu, wystarczy dołożyć odrobinę ketchupu. 

Śledzie po cygańsku, 5

Śledzie po cygańsku przechowuj dłużej np. w zakręconym słoiku. Idealne do zjedzenia są już po dwóch godzinach chłodzenia w lodówce, ale można je tak trzymać w słoiku nawet 7 dni. 
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (89 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Śledzie po cygańsku

Kto ze mną gotuje, ten wie, że zawsze przed Świętami dodaję przynajmniej jedną, nową sałatkę śledziową. Tym razem zdecydowałam się na sledzie po cygansku. Dość podobny mam też przepis na śledzie z rodzynkami, jednak tym razem chciałam mieć dla moich Czytelników wersję bez rodzynek, czy śliwek, a z ostrzejszym nieco akcentem. Na śledzie po cygańsku przepis jest super prosty i każdy powinien poradzić sobie ze zrobieniem tej pysznej przekąski. Na śledzie po cygańsku przepisy są do siebie dość podobne. Zawsze podkreślam, że najważniejsza jest jakość użytych produktów. Zazwyczaj szykuję śledzie po cygańsku z pieczarkami, jednak tym razem moje śledzie po cygańsku zrobiłam z grzybkami marynowanymi z mojego przepisu. Grzybki wyszły łagodne, zatem dałam ich całkiem sporo. Przepisy na śledzie po cygańsku z którymi się spotkałam, zazwyczaj nie zawierają grzybków. Uważam jednak, że jest to super dodatek. Jeśli daję marynowane pieczarki ze sklepu, to postępuję z nimi ostrożniej, niż z moimi, ponieważ są dość mocno octowe. Mój przepis na śledzie po cygańsku jest bardzo dobry. Śledzie po cygańsku nie wychodzą ani za ostre, ani za delikatne. Ta sałatka śledziowa po cygańsku będzie idealna na Wigilię i na Święta oraz na imprezę sylwestrową i wiele innych okazji. Na sledzie po cygansku przepis zawsze znajdzie się jakaś okazja. Po zrobieniu, śledzie po cygańsku, umieszczam w słoiku i trzymam do tygodnia. Śledzie po cygańsku są tak pyszne, że podjadam je po trochu każdego dnia. Bardzo gorąco polecam również coś na słodko, czyli niezawodna malinowa chmurka. Na obiad przepyszne będą domowe krokiety oraz coś warzywnego, czyli pasztet z ciecierzycy i pasztet z selera, super pyszny.