Sernik truskawkowy obłoczek

Sernik truskawkowy obłoczek

Bardzo delikatny, truskawkowy sernik dla łasuchów :-)

- zaskakująco mało składników
- bez pieczenia
- na spodzie z biszkoptów
- z mascarpone i białą czekoladą

Czas tężenia: 3 godziny
Ilość porcji: 10-12

Składniki:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 ml wrzątku
  • 250 g sera mascarpone
  • 200 g śmietanki 30 %
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 1/3 tabliczki białej czekolady

Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

W wysokiej misce umieść ser mascarpone oraz śmietankę. Miskę umieść w lodówce do schłodzenia. 

W drugiej misce, dwiema szklankami wrzątku zalej galaretki. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do całkowitego przestudzenia.

Dobrze schłodzoną śmietankę z mascarpone ubijaj mikserem na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Stopniowo zwiększaj obroty. Całość miksuj łącznie 2 minuty. Ciągle miksując, już na małych obrotach, powoli wlewaj przestudzoną galaretkę.  Na koniec zamieszaj wszystko dokładnie łyżką. Masę odstaw do lodówki na 10 minut - tyle wystarczy, by zgęstniała przed wyłożeniem jej na spód z biszkoptów.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ścisło ułóż biszkopty. Wyłóż lekko tężejącą (konsystencja budyniu) masę serową i wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu również ułóż biszkopty. Całość posyp tartą, białą czekoladą. Sernik umieść w lodówce do całkowitego stężenia masy. Wystarczą 2,5-3 godzin.

 

sernik-truskawkowy-obloczek-1

sernik-truskawkowy-obloczek-2

sernik-truskawkowy-obloczek-3
Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (6 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Candy Pandas
2017-08-25 18:22
Bajecznie wygląda jakby oprószony śniegiem <3
user pic
Ania
2017-09-07 15:01
Hej :-) ja mam tortownice o średnicy 26 cm, jak zwiększyć proporcje?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-07 16:21
Aniu, proponuję o połowę.. czyli: Składniki: 3 galaretki truskawkowe 750 ml wrzątku 375 g sera mascarpone 300 g śmietanki 30 % paczka okrągłych biszkoptów pół tabliczki białej czekolady