Sernik z truskawkami i mascarpone
Bardzo delikatny sernik z truskawkami i mascarpone dla łasuchów :-)
- zaskakująco mało składników
- bez pieczenia
- na spodzie z biszkoptów
- z mascarpone i białą czekoladą
Czas tężenia: 3 godziny
Liczba porcji: 10-12
Składniki
- 2 galaretki truskawkowe
- 500 ml wrzątku
- 250 g sera mascarpone
- 200 g śmietanki 30 %
- paczka okrągłych biszkoptów
- 1/3 tabliczki białej czekolady
Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
W wysokiej misce umieść ser mascarpone oraz śmietankę. Miskę umieść w lodówce do schłodzenia.
W drugiej misce, dwiema szklankami wrzątku zalej galaretki. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do całkowitego przestudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę z mascarpone ubijaj mikserem na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Stopniowo zwiększaj obroty. Całość miksuj łącznie 2 minuty. Ciągle miksując, już na małych obrotach, powoli wlewaj przestudzoną galaretkę. Na koniec zamieszaj wszystko dokładnie łyżką. Masę odstaw do lodówki na 10 minut - tyle wystarczy, by zgęstniała przed wyłożeniem jej na spód z biszkoptów.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ścisło ułóż biszkopty. Wyłóż lekko tężejącą (konsystencja budyniu) masę serową i wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu również ułóż biszkopty. Całość posyp tartą, białą czekoladą. Sernik umieść w lodówce do całkowitego stężenia masy. Wystarczą 2,5-3 godzin.
Sprawdź koniecznie przepis na pyszny sernik na zimno z truskawkami oraz sernik dwukolorowy. Z pieczonych ciast polecam sprawdzony przepis tarta z truskawkami.
Smacznego :-)