Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sernik z truskawkami i mascarpone

Sernik z truskawkami i mascarpone

Bardzo delikatny sernik z truskawkami i mascarpone dla łasuchów :-)

- zaskakująco mało składników
- bez pieczenia
- na spodzie z biszkoptów
- z mascarpone i białą czekoladą

Czas tężenia: 3 godziny
Liczba porcji: 10-12

Składniki

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 ml wrzątku
  • 250 g sera mascarpone
  • 200 g śmietanki 30 %
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 1/3 tabliczki białej czekolady

Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

W wysokiej misce umieść ser mascarpone oraz śmietankę. Miskę umieść w lodówce do schłodzenia. 

W drugiej misce, dwiema szklankami wrzątku zalej galaretki. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do całkowitego przestudzenia.

Dobrze schłodzoną śmietankę z mascarpone ubijaj mikserem na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Stopniowo zwiększaj obroty. Całość miksuj łącznie 2 minuty. Ciągle miksując, już na małych obrotach, powoli wlewaj przestudzoną galaretkę.  Na koniec zamieszaj wszystko dokładnie łyżką. Masę odstaw do lodówki na 10 minut - tyle wystarczy, by zgęstniała przed wyłożeniem jej na spód z biszkoptów.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ścisło ułóż biszkopty. Wyłóż lekko tężejącą (konsystencja budyniu) masę serową i wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu również ułóż biszkopty. Całość posyp tartą, białą czekoladą. Sernik umieść w lodówce do całkowitego stężenia masy. Wystarczą 2,5-3 godzin.

Sernik z truskawkami i mascarpone, 1
Sernik z truskawkami i mascarpone, 2
Sernik z truskawkami i mascarpone, 3

Sprawdź koniecznie przepis na pyszny sernik na zimno z truskawkami oraz sernik dwukolorowy. Z pieczonych ciast polecam sprawdzony przepis tarta z truskawkami.

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (263 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania