Sernik waniliowo czekoladowy

Sernik waniliowo czekoladowy

Cudowny, dwukolorowy sernik pieczony. Delikatna masa waniliowa z dodatkiem warstwy z dodatkiem kakao.

- tylko kilka składników
- bez spodu i mąki pszennej
- wystarczy dobrze wymieszać razem składniki

Pozostając w temacie serników pieczonych równie gorąco polecam sernik z jogurtów greckich. W waniliowych klimatach cudownie smakuje również sernik waniliowy z białą czekoladą. Ja osobiście uwielbiam sernik czekoladowy jak z bajki.. próbowaliście go już piec?

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Ilość porcji: 26 cm forma

Składniki:
  • 1 kg twarogu mielonego z kubełka
  • 250 g sera mascarpone - klasyczne, mniejsze opakowanie
  • 5 średnich jajek
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego - 530 g
  • 1 budyń waniliowy bez cukru - 40 g proszku
  • 3 łyżki kakao

Użyłam okrągłej, wysokiej formy (tortownicy) o średnicy 26 cm
Jajka oraz sery wyjmij wcześniej z lodówki.

Jaki ser z kubełka?
Do tego sernika polecam użyć odrobinę rzadszego sera, dlatego też polecam ser z kubełka. Zazwyczaj kupuję Piątnicę, ponieważ uważam, że jest to najlepszej jakości ser kubełkowy, jakiego do tej pory używałam. Tym razem jednak zdecydowałam się na ser Primo Zott. Jest rzadszy, jednak nie jest kwaśny i to jest w tym serniku najważniejsze. 

WYKONANIE
Najprostsze z możliwych, czyli umieszczenie wszystkich składników w jednej misce - wszystkich oprócz kakao. Całość możesz zmiksować na niskich obrotach miksera lub dobrze wymieszać łyżką. Masa będzie dość rzadka.

Formę do pieczenia - u mnie tortownica o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki możesz wysmarować lekko np. olejem i przyłożyć paski papieru dopieczenia. Mam niską tortownicę, więc wycięłam szersze paski papieru. 

sernik-waniliowo-czekoladowy-1

1/3 masy odlej do mniejszej miski. Dodaj kakao i wymieszaj masę serowa aż całkowicie połączy się z kakao. Masę waniliową wylej do formy. Bezpośrednio na masę waniliową wylej również masę kakaową. Postaraj się równomiernie wylać całą masę tak, by pokryła powierzchnię.

sernik-waniliowo-czekoladowy-2

PIECZENIE
Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione do połowy gorącą wodą - najlepiej wrzątkiem. Dzięki temu sernik będzie wilgotniejszy i nie będzie pękał w czasie pieczenia. Sernik piecz na środkowej półce, pełną godzinę w temperaturze 170 stopni. 

Po wyłączeniu piekarnika zostaw go w środku na godzinę minut (nie uchylaj drzwiczek). Po tym czasie otwórz lekko piekarnik i wyjmij sernik.Po całkowitym przestudzeniu sernik przechowuj w lodówce do 7 dni. 

UWAGA
Aby uzyskać efekt sernika łaciatego wystarczy, że delikatnie zamieszasz masę łyżką lub patyczkiem do szaszłyków. Mogą postać fale, łatki.. Możesz również wlewać masę na zmianę - łyżka waniliowej, łyżka kakaowej masy na środek tortownicy. Uzyskasz wówczas efekt "zebry".

sernik-waniliowo-czekoladowy-3

sernik-waniliowo-czekoladowy-4
Po przestudzeniu możesz oprószyć sernik kakao.
Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (20 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Candy Pandas
2017-09-27 20:01
Ale nam się właśnie zamarzył kawałek takiego sernika <3
user pic
Anuula
2017-10-07 00:36
Aniu, ile potrzeba cukru? Bo nie pisze😕
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-07 09:28
Aniu, bo nie ma cukru ;-) Tylko ten co jest w mleku skondensowanym słodzonym.. jego jest tam wystarczająco dużo ;-)
user pic
Anuula
2017-10-07 00:39
Bo wsypalam tylko 2 lyzki cukru i lyzeczke waniliowego. Wyszedl bardzo jałowy😦co robić? Jak to osłodzic, poradz😥
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-07 09:29
A na pewno użyłaś mleka skondensowanego słodzonego? Z puszki.. taki gęsty? Posyp cukrem pudrem.
user pic
Sylwia
2017-10-07 08:39
Zrobiłam i masa byla dość rzadka na tyle że po wlaniu pierwszej masy waniliowej , ta druga kakaowa połączyła się razem z nią. Wyszedł dobry ale wygląda zupełnie inaczej :( czy ta masa ma być płynna? Co zrobiłam źle? ??
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-07 09:38
A jaki był ser użyty (rodzaj i konsystencja?) U mnie jest to gęstość budyniu.. może trochę rzadsza. Bardzo ważne jest też mleko skondensowane - słodzone, gęste z puszki.