Sernik waniliowo czekoladowy
Dwukolorowy sernik bez spodu, który zawsze się udaje. Delikatna masa waniliowa z dodatkiem warstwy kakaowej. To jeden z moich prostszych przepisów na sernik pieczony. Sernik jest szybki do przygotowania.
Sernik waniliowy, czy sernik czekoladowy? A może dwa w jednym?! Zapraszam po mój przepis na puszysty sernik bez spodu. Wystarczy wymieszać razem wszystkie składniki.
Pozostając w temacie serników pieczonych równie gorąco polecam sernik z jogurtów greckich. W waniliowych klimatach cudownie smakuje również sernik waniliowy z białą czekoladą. Ja osobiście uwielbiam sernik czekoladowy jak z bajki.. próbowaliście go już piec?
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Ilość porcji: 26 cm forma
Dieta: bezglutenowa
- 1 kg twarogu mielonego z kubełka
- 250 g sera mascarpone - klasyczne, mniejsze opakowanie
- 5 średnich jajek
- puszka mleka skondensowanego słodzonego - 530 g
- 1 budyń waniliowy bez cukru - 40 g proszku
- 3 łyżki kakao
Użyłam okrągłej, wysokiej formy (tortownicy) o średnicy 26 cm.
Jajka oraz sery wyjmij wcześniej z lodówki.
Jakiego sera z kubełka użyć do upieczenia sernika?
Do tego sernika polecam użyć odrobinę rzadszego sera, dlatego też polecam ser z kubełka. Zazwyczaj kupuję Piątnicę, ponieważ uważam, że jest to najlepszej jakości ser kubełkowy, jakiego do tej pory używałam. Tym razem jednak zdecydowałam się na ser Primo Zott. Jest rzadszy, jednak nie jest kwaśny i to jest w tym serniku najważniejsze.
Przygotowanie składników do pieczenia jest najprostsze z możliwych. Umieść wszystkie składniki w jednej misce - oprócz kakao. Całość możesz zmiksować na niskich obrotach miksera lub dobrze wymieszać łyżką. Masa będzie dość rzadka.
Formę do pieczenia - u mnie tortownica o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki możesz wysmarować lekko np. olejem i przyłożyć paski papieru dopieczenia. Mam niską tortownicę, więc wycięłam szersze paski papieru.

1/3 masy odlej do mniejszej miski. Dodaj kakao i wymieszaj masę serowa aż całkowicie połączy się z kakao. Masę waniliową wylej do formy. Bezpośrednio na masę waniliową wylej również masę kakaową. Postaraj się równomiernie wylać całą masę tak, by pokryła powierzchnię.

Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione do połowy gorącą wodą - najlepiej wrzątkiem. Dzięki temu sernik będzie wilgotniejszy i nie będzie pękał w czasie pieczenia. Sernik piecz na środkowej półce, pełną godzinę w temperaturze 170 stopni.
Po wyłączeniu piekarnika zostaw go w środku na godzinę (nie uchylaj drzwiczek). Po tym czasie otwórz lekko piekarnik i wyjmij sernik.Po całkowitym przestudzeniu sernik przechowuj w lodówce do 7 dni.
Aby uzyskać efekt sernika łaciatego wystarczy, że delikatnie zamieszasz masę łyżką lub patyczkiem do szaszłyków. Mogą postać fale, łatki.. Możesz również wlewać masę na zmianę - łyżka waniliowej, łyżka kakaowej masy na środek tortownicy. Uzyskasz wówczas efekt "zebry".


Po przestudzeniu możesz oprószyć sernik kakao.
Smacznego.
Komentarze
Z góry ślicznie dziękuje za odpowiedz! Pozdrawiam ;)
To użyje mniejszej tortownicy.
Dzięki 🙂.
Dziękuję za przepis 😍