Sernik waniliowo czekoladowy

Sernik waniliowo czekoladowy

Dwukolorowy sernik bez spodu, który zawsze się udaje. Delikatna masa waniliowa z dodatkiem warstwy kakaowej. To jeden z moich prostszych przepisów na sernik pieczony. Sernik jest szybki do przygotowania. 

Sernik waniliowy, czy sernik czekoladowy? A może dwa w jednym?! Zapraszam po mój przepis na puszysty sernik bez spodu. Wystarczy wymieszać razem wszystkie składniki. 

Pozostając w temacie serników pieczonych równie gorąco polecam sernik z jogurtów greckich. W waniliowych klimatach cudownie smakuje również sernik waniliowy z białą czekoladą. Ja osobiście uwielbiam sernik czekoladowy jak z bajki.. próbowaliście go już piec?

Reklama

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Ilość porcji: 26 cm forma

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 1 kg twarogu mielonego z kubełka
  • 250 g sera mascarpone - klasyczne, mniejsze opakowanie
  • 5 średnich jajek
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego - 530 g
  • 1 budyń waniliowy bez cukru - 40 g proszku
  • 3 łyżki kakao

Użyłam okrągłej, wysokiej formy (tortownicy) o średnicy 26 cm. 
Jajka oraz sery wyjmij wcześniej z lodówki.

Jakiego sera z kubełka użyć  do upieczenia sernika?
Do tego sernika polecam użyć odrobinę rzadszego sera, dlatego też polecam ser z kubełka. Zazwyczaj kupuję Piątnicę, ponieważ uważam, że jest to najlepszej jakości ser kubełkowy, jakiego do tej pory używałam. Tym razem jednak zdecydowałam się na ser Primo Zott. Jest rzadszy, jednak nie jest kwaśny i to jest w tym serniku najważniejsze. 

Przygotowanie składników do pieczenia jest najprostsze z możliwych. Umieść wszystkie składniki w jednej misce - oprócz kakao. Całość możesz zmiksować na niskich obrotach miksera lub dobrze wymieszać łyżką. Masa będzie dość rzadka.

Formę do pieczenia - u mnie tortownica o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki możesz wysmarować lekko np. olejem i przyłożyć paski papieru dopieczenia. Mam niską tortownicę, więc wycięłam szersze paski papieru. 

Sernik waniliowo czekoladowy, 1


1/3 masy odlej do mniejszej miski. Dodaj kakao i wymieszaj masę serowa aż całkowicie połączy się z kakao. Masę waniliową wylej do formy. Bezpośrednio na masę waniliową wylej również masę kakaową. Postaraj się równomiernie wylać całą masę tak, by pokryła powierzchnię.

Sernik waniliowo czekoladowy, 2


Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione do połowy gorącą wodą - najlepiej wrzątkiem. Dzięki temu sernik będzie wilgotniejszy i nie będzie pękał w czasie pieczenia. Sernik piecz na środkowej półce, pełną godzinę w temperaturze 170 stopni. 

Po wyłączeniu piekarnika zostaw go w środku na godzinę (nie uchylaj drzwiczek). Po tym czasie otwórz lekko piekarnik i wyjmij sernik.Po całkowitym przestudzeniu sernik przechowuj w lodówce do 7 dni. 

Aby uzyskać efekt sernika łaciatego wystarczy, że delikatnie zamieszasz masę łyżką lub patyczkiem do szaszłyków. Mogą postać fale, łatki.. Możesz również wlewać masę na zmianę - łyżka waniliowej, łyżka kakaowej masy na środek tortownicy. Uzyskasz wówczas efekt "zebry".

Sernik waniliowo czekoladowy, 3

Sernik waniliowo czekoladowy, 4

Po przestudzeniu możesz oprószyć sernik kakao.
Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (51 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Candy Pandas
2017-09-27 20:01
Ale nam się właśnie zamarzył kawałek takiego sernika <3
Anuula
2017-10-07 00:36
Aniu, ile potrzeba cukru? Bo nie pisze😕
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-07 09:28
Aniu, bo nie ma cukru ;-) Tylko ten co jest w mleku skondensowanym słodzonym.. jego jest tam wystarczająco dużo ;-)
Anuula
2017-10-07 00:39
Bo wsypalam tylko 2 lyzki cukru i lyzeczke waniliowego. Wyszedl bardzo jałowy😦co robić? Jak to osłodzic, poradz😥
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-07 09:29
A na pewno użyłaś mleka skondensowanego słodzonego? Z puszki.. taki gęsty? Posyp cukrem pudrem.
Sylwia
2017-10-07 08:39
Zrobiłam i masa byla dość rzadka na tyle że po wlaniu pierwszej masy waniliowej , ta druga kakaowa połączyła się razem z nią. Wyszedł dobry ale wygląda zupełnie inaczej :( czy ta masa ma być płynna? Co zrobiłam źle? ??
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-07 09:38
A jaki był ser użyty (rodzaj i konsystencja?) U mnie jest to gęstość budyniu.. może trochę rzadsza. Bardzo ważne jest też mleko skondensowane - słodzone, gęste z puszki.
Sabina
2017-10-26 10:17
Aniu, czy można na spod sernika dodać pokruszone ciastka, typu oreo ?
Z góry ślicznie dziękuje za odpowiedz! Pozdrawiam ;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-28 16:15
Tak Sabino, myślę, że to będzie fajne połączenie ;-)
Kamila
2017-10-31 11:12
Tej puszki mleka nie gotować wcześniej, tak? Takie gotowe użyć? 😊
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-31 17:09
Tak Kamilo, prosto z puszki ;-) Te gotowane to masa korówkowa a my potrzebujemy gęste mleko skondensowane.
Małgorzata Deyna
2017-11-07 22:17
Aniu-czy po wyłączeniu piekarnika zostawić sernik w piekarniku jeszcze na 60 minut??? Pozdrawiam 😊
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-08 13:00
Małgosiu, na godzinę ;-)
Kasia
2017-11-11 11:05
To mój ulubiony sernik 😃 bez spodu. Przepis poszedł w świat. Pyszny, dzieci jedzą bez limitu.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-12 02:58
Cudownie czytać.. przy okazji koniecznie zrób zdjęcie i umieść w komentarzu pod przepisem.
Agnieszka
2017-12-23 14:03
Piec go grzałka górna i dolna czy termoobieg?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-23 14:39
Agnieszko, pieczemy serniczek z grzałką góra/dół 👍
Małgosia
2018-03-20 20:27
Aniu, mam pytanie. Chcę upiec babci sernik na imieniny, a po ostatnich wypiekach zostało mi 700g sera wiaderkowego, co radzisz? Dokupić sera czy zmniejszyć ilość wszystkich składników? A może tyle będzie wystarczająco?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-21 09:28
Małgosiu, jeśli zostało Ci idealnie 700 gramów sera, to jest to znak, byś opiekła to ciasto - [Ciasto poduszkowiec] (https://aniagotuje.pl/przepis/ciasto-poduszkowiec-sernikobrownie) To takie wilgotne, czekoladowe ciasto z masą serową - pycha! Jeśli chcesz upiec sernik waniliowo czekoladowy to wystarczy, że użyjesz trochę mniejszej tortownicy np. 25 cm. Co do składników, to polecam wówczas ograniczyć nieco mleko skondensowane (2-3 łyżki mniej).
Małgosia
2018-03-21 12:04
Aniu, no właśnie po poduszkowcu zostało mi te 700g, bo wtedy zwykły ser wymieszałam z mascarpone.
To użyje mniejszej tortownicy.
Dzięki 🙂.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-21 13:12
Ha ha 😂 W mniejszej tortownicy będzie super🌼
Iza
2018-03-24 21:24
Mam pytanie odnosnie pieczenia. Co jezeli na moim piekarniku nie ma funkcji gora-dol? Jest tylko termoobieg albo dwie oddzielne funkcje gora albo dol..
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-25 10:40
Wówczas ustaw opcję z termoobiegiem i obniż temperaturę o 10 stopni 👍
Kasia Płonka
2018-03-25 14:33
Moja wersja jagodowo- waniliowa. Dziękuję za inspirację. To ulubiony sernik naszej rodziny 🍰🍰🤧
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-25 19:00
Sernik wygląda super.. jak sieć pajęcza 😍👌
Grażyna
2018-03-31 11:59
Pani Aniu czy do sernika mogę dodać jagody w syropie z puszki?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-31 15:31
Pewnie.. bardzo jestem ciekawa efektu!

Sernik bez spodu który zawsze się udaje

Mój sernik waniliowo czekoladowy to strzał w dziesiątkę dla osób szukających sernika prostego w wykonaniu a wyglądającego bardzo efektownie. Ten puszysty sernik bez spodu na dużą blachę polecam każdemu miłośnikowi sera, czekolady i smaku wanilii. Możesz zdecydować się tylko na jeden smak i upiec sernik waniliowy, bez dodatku kakao. Jeśli lubisz czekoladę, to polecam wersję bez białej masy, czyli z podwójną ilością kakao. Wówczas upieczesz pyszny sernik czekoladowy. Ja jednak gorąco zachęcam do upieczenia tego sernik według przepisu. To jest bardzo pyszny sernik dwukolorowy.

Sernik dwuwarstwowy

Mój przepis na sernik łaciaty powstał na życzenie dzieci, które uwielbiają eksperymenty w kuchni. Do tego musiał to być szybki i sprawdzony przepis na sernik pieczony. Dlatego też dodałam do niego serek mascarpone oraz dużo jajek. Sernik wyszedł puszysty i pyszny. Zapraszam Cię też po inne moje przepisy na ciasta