Pajączki Oreo
Pajączki z ciastek Oreo to wspaniały pomysł na jadalną dekorację na Halloween. Ciastka pająki są bardzo proste do zrobienia, zatem warto szykować je wspólnie z dziećmi.
- bez pieczenia
- tylko kilka składników
- pomysł na deser na Halloween
Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 6 ciastek pajączków
Kaloryczność kcal: 235 w 1 ciastku pająku
Dieta: wegetariańska
- 6 ciastek Oreo lub innych tego typu
- 6 kostek białej czekolady - około 35 g
- mały kawałek białej i większy kawałek czarnej masy cukrowej
Pajączki z Oreo
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Do zrobienia jadalnych pajączków możesz użyć dowolnych, okrągłych ciastek w czarnym kolorze. Ciasteczka powinny być przełożone jasnym kremem.

Pajączki Halloween wykonanie
Przygotuj sobie sześć lub też więcej ciasteczek Oreo lub innych ciastek tego typu. Aby zrobić ciasteczka pajączki potrzebujesz też białą czekoladę oraz białą i czarną masę cukrową. Na jedno ciastko użyjesz mniej więcej jedną kostkę białej czekolady.
Porada: Oczy dla pajączków można też kupić osobno (na zdjęciu poniżej) lub też wykonać samodzielnie z białej i czarnej masy cukrowej. Nóżki z czarnej masy można zastąpić długimi, cienkimi żelkami, które jednak nie tak łatwo dostaniesz w polskich sklepach. Ciekawym pomysłem mogą być też nóżki z kawałków paluszków.

Przy pomocy cienkiego noża zdejmij górne ciastko, by na dolnym zostawić cały krem. W malutkim garnuszku/rondelku roztop białą czekoladę. Możesz to zrobić w kąpieli wodnej lub pod kontrolą na najniższej mocy palnika. Jak tylko czekolada zrobi się płynna, od razu zdejmujesz ją z palnika.
Łyżeczkę gęstej białej czekolady umieść na środku dolnej połówki ciastka z kremem. Z kawałka czarnej masy cukrowej roluj w dłoniach cienkie i niekoniecznie kształtne nóżki dla pajączka. Zatapiaj je na kleksie z białej czekolady tak, jak na zdjęciu poniżej. U mnie każdy pajączek ma po cztery nóżki na stronę.
Porada: Nóżki z masy cukrowej można zastąpić połamanymi na krótsze kawałki, cienkimi paluszkami (np. z makiem).

Dodaj jeszcze odrobinę białej czekolady i delikatnie przykryj całość wcześniej zdjętym z góry ciasteczkiem. W miejscu, gdzie mają być oczka umieść po odrobinie płynnej czekolady. Precyzyjne kropeczki zawsze robię używając wykałaczki. Od razu umieść w tych miejscach oczka. Możesz użyć gotowych, jadalnych oczek lub wykonać je samodzielnie. Ostatecznie zdecydowałam się na to, by oczka zrobić ręcznie. Z kawałka białej masy cukrowej uformowałam kulki, zaś na środku umieściłam czarne, mini źrenice.

Oczka można umieścić na górnym ciastku lub też pomiędzy ciastkami, na środku jasnej masy. Zanim przełożysz pajączki Oreo w inne miejsce lub podasz je do zjedzenia, poczekaj minimum 20 minut, aż biała czekolada oraz masa cukrowa ponownie zastygną.


Smacznego.