Sernik kokosowy
Sernik kokosowy pieczony, to niesamowicie pyszny i delikatny sernik o intensywnie kokosowym smaku. Przepis jest prosty, a sernik aksamitny, puszysty i wyjątkowy.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: tortownica 24 cm - około 1750 g
Kaloryczność kcal: 335 w 100 g sernika
[ więcej ]
Dieta: wegetariańska
Składniki na spód [ więcej ]
- 200 g ciasteczek typu Digestive (owsiane, pełnoziarniste, np. kokosowe)
Składniki na sernik kokosowy
- 1kg półtłustego lub tłustego twarogu lub wysokiej jakości sera twarogowego mielonego
- 100 g wiórków kokosowych - około 1 szklanka
- 150 g cukru drobnego - około pół szklanki
- 100 g gęstego mleczka kokosowego - biała masa
- 3 większe lub 4 małe jajka - około 200 g
- 1 kisiel cytrynowy - saszetka z cukrem lub bez
Składnii na dekorację
- 50 g wiórków kokosowych - pół szklanki
- garść ulubionych draży kokosowych - można pominąć
Sernik kokosowy
Do miski malaksera włóż ciasteczka (200 gramów). Zmiksuj je na piasek. Jeśli masz małą komorę oraz sprzęt o małej mocy, to polecam kruszyć po kilka ciastek na raz i zmielone przekładać do miski. Jeśli nie masz malaksera, to ciastka możesz umieścić w misce i rozgnieść przy pomocy tłuczka drewnianego z okrągłą końcówkową lub umieścić je w woreczku strunowym i pokruszyć wałkiem.
Przygotuj sobie formę do pieczenia. Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Dno oraz boki formy wyłóż papierem/pergaminem do wypieków i zapnij obręcz. Aby papier dobrze się trzymał, boki wysmaruj od wewnątrz miękkim masłem. Do natłuszczonych boków przyłóż wyższe paski papieru do pieczenia (trzeba je sobie samodzielnie wyciąć z arkusza papieru do pieczenia).
Masę ciasteczkową przełóż do formy i uklep ją wyrównując powierzchnię. Możesz do tego użyć szpatułki do tortów lub łyżki stołowej. Na czas szykowania masy serowej formę z przygotowanym spodem zostaw na blacie kuchennym.
Porada: Do sernika polecam użyć dobrej jakości ciasteczek zbożowych (najlepiej owsiane, pełnoziarniste) typu Digestive. Sama użyłam tym razem ciasteczek zbożowych z wiórkami kokosowymi w środku.
Do dużej miski wbij cztery małe lub trzy duże jajka (u mnie łącznie 200 gramów po rozbiciu) i wsyp około 150 gramów cukru drobnego lub cukru pudru. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 15 minut (z dobrym mikserem do 5-8 minut).
W osobnej misce umieść kilogram mielonego twarogu (nie polecam rzadkich i kwaśnych twarogów sernikowych z wiaderek) lub samodzielnie (dwukrotnie) zmiel tyle samo półtłustego twarogu. Wsyp też opakowanie/saszetkę kisielu cytrynowego (z cukrem lub bez). Dodaj 100 gramów gęstego (biała masa) mleczka kokosowego i wsyp 100 gramów wiórków kokosowych. Całość zmiksuj na wolnych obrotach miksera, aż wszystkie składniki się połączą. Dzięki temu łatwiej Ci będzie wmieszać ją w puch jajeczny.
Porada: Mleczko kokosowe nie jest konieczne i można je pominąć.
Do masy serowej zacznij dodawać puch jajeczny. Najlepiej jest robić to w kilku turach. Po każdej porcji miksuj chwilkę całość na najniższych obrotach, a na koniec delikatnie, ale dokładniej wymieszaj masę sernikową przy pomocy szpatułki.
Całą masę ostrożnie wyłóż do formy ze spodem z ciasteczek. Moja masa serowa wyszła średnio gęsta, o konsystencji zbliżonej do ciepłego budyniu.
Wierzch sernika pokryj cienką warstwą wiórków kokosowych. Dałam ich około 50 gramów.
Sernika nie piekę z funkcją pary. Nie stosuję też kąpieli wodnej, ponieważ nie przeszkadza mi to, że lekko popęka w tracie pieczenia (albo wcale nie popęka - jeśli masa była rzadsza).
Formę z sernikiem umieść w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (wybierz środkową lub nieco niższą) i piecz sernik przez 90 minut z funkcją pieczenia góra/dół. Po wyłączeniu piekarnika nie uchylaj drzwiczek pieca przynajmniej przez 10 minut. Potem uchyl je nieznacznie na 30 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i wyjmij sernik kokosowy. Przestudzony sernik umieść w lodówce pod kloszem na minimum cztery godziny, a najlepiej na całą noc. Idealną strukturę osiąga bowiem po schłodzeniu.
Porady: Jeśli góra sernika będzie za blisko grzałek i w połowie pieczenia zacznie się za mocno podpiekać, to zredukuj moc palnika o 10 stopni. Jeśli Twoja masa serowa była rzadka, polecam wydłużyć pieczenie sernika nawet o 20 minut.
Przed podaniem sernik można jeszcze dodatkowo dowolnie udekorować. Polecam: wafle kokosowe, kokosanki, drażetki kokosowe, rurki waflowe z kremem kokosowym..
Upieczony i schłodzony sernik kokosowy przechowuj w lodówce pod kloszem. Trzymany w chłodzie (6-10 stopni, w lodówce) świeżość zachowa przynajmniej przez tydzień.
Smacznego.