Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pieczone buraczki

Pieczone buraczki

Zobacz jak prosto i zdrowo przygotować pieczone buraczki, które możesz potem użyć do wielu wspaniałych przepisów. Poznaj sposób na buraki pieczone bez folii aluminiowej.

- buraki pieczone bez folii
- wiele przepisów na użycie buraków
- ciekawe porady oraz zdjecia przepisów

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia buraków: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: dowolnie

Kaloryczność kcal: 44 w 100 g
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • kilka buraków podobnej wielkości

Pieczone buraki

Za buraczki pieczone w piekarniku biorę się najchętniej pod koniec wakacji, kiedy buraki są idealnie wyrośnięte a do tego nadal młode i super jędrne. Skórka jest delikatna a buraki są najpyszniejsze. Buraki można tez piec zimą, ponieważ przechowuje się je tak samo dobrze jak ziemniaki, czy cebulę. 

Do upieczenia buraków potrzebujesz:
Szerokie, ale nie za wysokie naczynie żaroodporne z przykrywką. Może to być naczynie szklane, ceramiczne lub tez żeliwne. Jeśli naczynie nie ma przykrywki, to możesz zamiast niej użyć np. blaszki z wyposażenia piekarnika lub też inne blaszki, która przykryje górę naczynia. W ostateczności też można użyć folii aluminiowej. 

Przygotuj sobie taką ilość buraków, jaka zmieści się do naczynia żaroodpornego. Wybierz buraki zdrowe i nieuszkodzone. Dobrze by było, gdyby były one też dość podobnej wielkości. Wówczas upieką się w tym samym czasie. Buraki umyj pod zimną, bieżącą wodą a następnie wytrzyj do sucha przy pomocy ręcznika papierowego i umieść w naczyniu żaroodpornym. Nie odcinaj końców buraków.

Pieczone buraczki, 1

Naczynie przykryj i umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Wybierz środkową półkę w piekarniku. Buraki piecz od 60-90 minut. Mniejsze buraczki zazwyczaj są miękkie już po godzinie pieczenia. Te duże zaś potrzebują 1,5 godziny lub nawet dłużej. 

Po godzinie pieczenia bardzo ostrożnie uchyl przykrycie naczynia (uwaga na super gorącą parę) i przy pomocy widelca, czy szpikulca sprawdź, czy buraki są już miękkie. Zawsze sprawdzaj miękkość buraków wybierając do tego największą sztukę w naczyniu. Widelec powinien bez większego oporu wbić się w buraka. 
Pieczone buraczki, 2

Po upieczeniu ostrożnie wyjmij buraki z naczynia. Daj im kilka minut na lekkie przestudzenie. Załóż rękawiczki lateksowe i zdejmij skórkę z buraków. Taka skóra schodzi sama przez lekkie zeskrobywanie jej nożem. Tylko oba końce warto obciąć małym nożykiem. 

Porada: Możesz też dopiero co upieczone buraki zalać zimna wodą i od razu obrać ze skórki. Nie trzeba wówczas czekać, aż przestygną i nie będą parzyć w dłonie podczas obierania. 
Pieczone buraczki, 3



Buraczki upieczone w całości można wykorzystać do wielu przepisów. Oto kilka inspiracji na ich pyszne wykorzystanie:

Domowa ćwikła z chrzanem:
Pieczone buraczki, 4

Pyszne buraczki na zimę do słoików:
Pieczone buraczki, 5

Wspaniałe Carpaccio z buraków z fetą:
Pieczone buraczki, 6

Uniwersalna sałatka z buraków do obiadu:
Pieczone buraczki, 7

Na moim Blogu Kulinarnym znajdziesz też wiele innych inspiracji i przepisów, w których użyłam pieczonych buraków. Będą to zarówno pasty, jak i ciekawe kompozycje sałatek z buraczkami pieczonymi.

Jakie są Twoje ulubione przepisy z buraczkami pieczonymi?
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (385 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pieczone buraczki

Moje ulubione buraki pieczone w piekarniku szykuję dość często. Zazwyczaj piekę ich więcej i trzymam obrane w lodówce, by móc je potem wykorzystać do różnych przepisów. Po upieczeniu i obraniu ze skórki umieszczam je w jakimś szklanym naczyniu z przykryciem i trzymam tak do dwóch, trzech dni. Zazwyczaj w tym czasie wymyślam z nimi jakieś pyszne przepisy. Czasem jest to np. jakaś buraczkowa pasta a czasem sałatka lub jakiś pyszny dodatek do mięsa. Pieczone buraki zazwyczaj szykuję pod koniec lata, gdy buraki są nadal młode i pyszne, ale już bardzo duże. To najlepszy moment na to, by szykować pieczone buraki w piekarniku oraz np. kiszone buraczki, których sok pijemy na bieżąco. To samo zdrowie tak samo jak sok z buraków, który szykuję również w wakacje z dodatkiem sokiem z innych owoców. Buraczki pieczone to coś co musisz spróbować zrobić chociaż raz. Zapewniam, że po pierwszym upieczeniu buraków zdecydujesz się robić to częściej. Nie tylko dlatego, że upieczenie buraków w całości w piekarniku jest niezwykle proste i mało absorbujące, ale dlatego, że buraki pieczone mają tak szerokie zastosowanie. 

Buraki pieczone

Wydaje mi się, że buraczki pieczone w piekarniku są jeszcze prostsze do zrobienia niż te gotowane w garnku. Nic nie trzeba przy nich robić a do tego pieczone buraki przepis będą nawet zdrowsze, ponieważ całe dobro zostaje w środku buraka i nie przechodzi do gotującej się wody. Oczywiście gotowane buraki też szykujemy bez obierania, ale w trakcie gotowania zawsze trochę soku wychodzi do wody. Są różne sposoby na pieczone buraki przepisy z folii lub też pieczone w plasterkach. Kiedyś sama piekłam buraki w folii. Zawijałam każdą sztukę w folię i piekłam na blaszce. Od jakiegoś czasu jednak tego nie robię. Buraki w całości układam w naczyniu żaroodpornym z przykryciem i piekę bez użycia folii aluminiowej. Czasem też piekłam buraczki wcześniej obrane i pokrojone  w plasterki. Ten sposób sprawdzał mi się w przypadku sałatki z dodatkiem np. sera feta. Pokrojone buraczki szybciej się pieką. Buraki są pyszne i zdrowe a do tego wykorzystywane w naszej kuchni od setek lat. zapraszam po garść inspiracji na pyszne i kreatywne wykorzystanie pieczonych buraków w Twojej kuchni.