Czosnek marynowany

Czosnek marynowany

Zapraszam po super prosty przepis na czosnek marynowany. Czosnek marynowany z octem i gorczycą, to jeden z lepszych sposobów na przechowywanie czosnku na zimę. Gorąco polecam przepis i zapraszam do robienia.

- idealny do kanapek i mięs na zimno 
- prosty sposób na czosnek marynowany
- dużo porad dotyczących rodzajów czosnku

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: słoiki 2 x 300 ml

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 7 główek czosnku - 400 g
  • niecałe pół szklanki octu spirytusowego
  • 2 szklanki wody - 500 ml
  • po pół łyżeczki soli i cukru
  • łyżeczka gorczycy

Marynowany czosnek

Słoiki - wystarczą dwa słoiki o pojemności 300 ml każdy.

Jaki wybrać czosnek do marynowania? Czosnek polski czy chiński?
Ponieważ marynujemy czosnek w dużej ilości, to warto znaleźć jego dobre źródło. Polecam nasz polski czosnek. Ewentualnie czosnek z Hiszpanii. 

Czosnek marynowany, 1

Polski czosnek charakteryzuje się wyraźnym, ostrym smakiem... chociaż nie zawsze. Odmiana polska "Harnaś" jest łagodna. Czosnek polski jest znacznie droższy, niż ten importowany z Chin i to jest zazwyczaj największa i najwyraźniejsza różnica między czosnkiem polskim a chińskim. Nieprawdą jest, że polski czosnek ma fioletowo szarą łupinkę a chiński białą. Są polskie odmiany z łupinką białą i chińskie odmiany z łupinką o fioletowym zabarwieniu. Istnieje wiele powielanych mitów, którymi żyje internet. 

Czosnek chiński jest znacznie tańszy niż krajowy. Dla mnie "problemem" jest to, że mamy swój, polski czosnek i powinnyśmy korzystać z naszych źródeł. Patrzymy jednak gównie na cenę i wybieramy ten znacznie tańszy produkt. Dlatego też coraz trudniej kupić polski czosnek. Sklepy go nie skupują, ponieważ Polacy wolą ten tańszy. Dodatkowo nie wiemy jak ten chiński czosnek był uprawiany. Czym nawożony?  Bardzo często pochodzi z nielegalnych źródeł, czyli jeszcze gorzej - może zawierać metale ciężkie. Czosnek chiński nie wykiełkuje - niekoniecznie. Specjalnie trzymałam kilka razy czosnek z chin i zdarzyło się, że wykiełkował.

Kiedy marynować czosnek?
Sezon na marynowany czosnek zaczyna się w sierpniu, kończy zaś w październiku. Można oczywiście marynować go później, jednak w tym przedziale jest on najlepszy i świeższy. Czosnek ze zdjęć marynowany był już pod koniec sezonu, czyli w ostaniach dniach października. W Polsce sadzi się czosnek wiosną i zimą, jednak sezon na przetwory zaczyna się jesienią i tak już zostało.. czosnek marynujemy od końca wakacji, do końca października. 

Marynowany czosnek

Główki czosnku podziel w zlewie na ząbki. Zalej go zimną wodą - będzie go łatwiej obierać. Ja zazwyczaj trzymam czosnek w zlewie i obieram go po jednym ząbku przy pomocy małego nożyka. Co jakiś czas przelewam czosnek wodą z kranu (łupinki nie kleją się przy obieraniu).

Do rondelka wlej dwie szklanki wody i ocet (może być też winny). Dodaj sól, cukier i gorczycę. Zagotuj marynatę. Zmniejsz moc palnika i po 3-4 minutach dodaj obrane, czyste ząbki czosnku. Gotuj całość 2 minuty. Po wrzuceniu czosnku do wrzącej zalewy będzie trzeba zwiększyć moc palnika, by całość ponownie się zagotowała. Dwie minuty wystarczą, by czosnek się sparzył i odpowietrzył. 

Wrzącą marynatę razem z czosnkiem przekładaj sprawnie do wyparzonych, suchych słoików. Od razu zakręcaj słoiki i gotowe ;-)

Czosnek marynowany, 2

Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (201 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Czosnek marynowany

Czosnek jest bardzo zdrowy i wzmacnia naturalną odporność organizmu. Można go śmiało przechowywać w spiżarce oraz w lodówce. Czosnek można jeść zarówno na surowo, jak i w zupach, pastach, czy też smażony, duszony. Zawsze jest świetnym dodatkiem do gulaszy oraz wielu innych dań. Nie każdy jednak wie, że marynowany czosnek to jeden ze sposobów na przetwory z czosnku. 

Czosnek marynowany przepis

Przepis na czosnek marynowany jest bardzo prosty a sama marynata do czosnku super klasyczna. Polecam do marynowania wybierać czosnek krajowy, który zawsze będzie lepszy od tego chińskiego. W przepisie podałam zasadnicze różnice między czosnkiem polskim a zagranicznym, jednak zdaję sobie sprawę z tego, że czasem ciężko jest je rozróżnić. Jesienią polecam Ci też moje grzyby marynowane oraz inne przepisy na przetwory.