Czosnek marynowany w occie

Czosnek marynowany w occie

Zapraszam po super prosty przepis na czosnek marynowany. Czosnek marynowany z octem i gorczycą, to jeden z lepszych sposobów na przechowywanie czosnku na zimę. 

Napisz z czym jadacie u Was czosnek marynowany.. u mnie sprawdza się na kanapki, prosto ze słoika. A u Ciebie?

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: słoiki 2 x 300 ml

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 7 główek czosnku - 400 g
  • niecałe pół szklanki octu spirytusowego
  • 2 szklanki wody - 500 ml
  • po pół łyżeczki soli i cukru
  • łyżeczka gorczycy

Słoiki - wystarczą dwa słoiki o pojemności 300 ml każdy.

Jaki wybrać czosnek do marynowania? Czosnek polski czy chiński?
Ponieważ marynujemy czosnek w dużej ilości, to warto znaleźć jego dobre źródło. Polecam nasz polski czosnek. Ewentualnie czosnek z Hiszpanii. 

Polski czosnek charakteryzuje się wyraźnym, ostrym smakiem... chociaż nie zawsze. Odmiana polska "Harnaś" jest łagodna. Czosnek polski jest znacznie droższy, niż ten importowany z Chin i to jest zazwyczaj największa i najwyraźniejsza różnica między czosnkiem polskim a chińskim. Nieprawdą jest, że polski czosnek ma fioletowo szarą łupinkę a chiński białą. Są polskie odmiany z łupinką białą i chińskie odmiany z łupinką o fioletowym zabarwieniu. Istnieje wiele powielanych mitów, którymi żyje internet. 

Czosnek chiński jest znacznie tańszy niż krajowy. Dla mnie "problemem" jest to, że mamy swój, polski czosnek i powinnyśmy korzystać z naszych źródeł. Patrzymy jednak gównie na cenę i wybieramy ten znacznie tańszy produkt. Dlatego też coraz trudniej kupić polski czosnek. Sklepy go nie skupują, ponieważ Polacy wolą ten tańszy. Dodatkowo nie wiemy jak ten chiński czosnek był uprawiany. Czym nawożony?  Bardzo często pochodzi z nielegalnych źródeł, czyli jeszcze gorzej - może zawierać metale ciężkie. Czosnek chiński nie wykiełkuje - niekoniecznie. Specjalnie trzymałam kilka razy czosnek z chin i zdarzyło się, że wykiełkował.

Kiedy marynować czosnek?
Sezon na marynowany czosnek zaczyna się w sierpniu, kończy zaś w październiku. Można oczywiście marynować go później, jednak w tym przedziale jest on najlepszy i świeższy. Czosnek ze zdjęć marynowany był już pod koniec sezonu, czyli w ostaniach dniach października. W Polsce sadzi się czosnek wiosną i zimą, jednak sezon na przetwory zaczyna się jesienią i tak już zostało.. czosnek marynujemy od końca wakacji, do końca października. 

WYKONANIE
Główki czosnku podziel w zlewie na ząbki. Zalej go zimną wodą - będzie go łatwiej obierać. Ja zazwyczaj trzymam czosnek w zlewie i obieram go po jednym ząbku przy pomocy małego nożyka. Co jakiś czas przelewam czosnek wodą z kranu (łupinki nie kleją się przy obieraniu).

Do rondelka wlej dwie szklanki wody i ocet (może być też winny). Dodaj sól, cukier i gorczycę. Zagotuj marynatę. Zmniejsz moc palnika i po 3-4 minutach dodaj obrane, czyste ząbki czosnku. Gotuj całość 2 minuty. Po wrzuceniu czosnku do wrzącej zalewy będzie trzeba zwiększyć moc palnika, by całość ponownie się zagotowała. Dwie minuty wystarczą, by czosnek się sparzył i odpowietrzył. 

Wrzącą marynatę razem z czosnkiem przekładaj sprawnie do wyparzonych, suchych słoików. Od razu zakręcaj słoiki i gotowe ;-)

 

Czosnek marynowany w occie, 1

Smacznego :-)

Średnia 4.5 / 5 (58 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/18425

Komentarze

2018-07-26 15:18
Czy można pominąć gorczyce?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-26 15:28
Tak Gosiu, możesz nie dodawać gorczycy.
2018-07-30 17:29
Pani Aniu a jeśli mam słoiki 0.5 l jak zwiększyć proporcje ?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-31 09:27
Prawie dwókrotnie Leno.
2018-07-31 16:57
Czy czosnek po obróbce cieplnej zmięknie czy będzie może nadal twardy.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-31 20:37
Czosnek jest miększy, ale nie tak miękki jak np. pieczony czy smażony. Zachowuje bardzo zwartą strukturę.
2018-07-31 21:38
Czy to normalne że marynatna stała się mętna już po zalaniu czosnku ?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-01 11:55
Nigdy mi się to nie przytrafiło Kingo..
2018-08-01 10:27
Pani Aniu czy z octem jabłkowym zamiast spirytusowego można czosnek marynować?pozdr.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-01 11:58
Tak, jak najbardziej można też marynować czosnek w occie jabłkowym.
2018-08-19 07:18
Aniu podaj proszę link do tych słoików. Są przepiękne.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-19 09:32
Już nie pamiętam Aniu gdzie je kupiłam. Wpisz sobie w google "weki" .. jest bardzo dużo do wyboru.
2018-08-24 21:19
Jaka ma trwałość ten marynowany czosnek ? Czy trzeba go trzymac w lodówce?
Dziękuje
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-25 08:46
Nie, trzymasz słoiczki w schowku nawet do 3 lat.
2018-09-06 21:01
Po raz pierwszy zrobiłem swój czosnek w occie - jestem laikiem, i pytanie mam być może śmieszne - po jakim czasie mogę spróbować jak smakuje. lub innymi słowy - ile czasu potrzebuje a przegryzienie (użyłem czosnku polskiego).
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-07 15:03
Brawo dla Ciebie👌 Ja nie otwieram czosnku wcześniej niż po dwóch tygodniach.
2018-09-07 17:14
Dziękuję za szybką odp. Otworzyłem, trochę inny smak niż znany mi "Kamisowski", który bardzo lubię - nie wiem czy nie zrobiłem błędu nie dodając gorczycy. Druga sprawa, że po dodaniu czosnku do zalewy nie zwiększyłem mocy palnika doprowadzając do wrzenia, tylko gotowałem zamiast 2 min, coś około 4-5 zanim zanim wyłowiłem czosnek łyżką. Jutro podejmę drugą próbę, trzymając się bardziej przepisu.
Mam jeszcze pytanie - do 2 słoiczków chcę dodać papryczkę chilli (jeżeli uda mi się ją zdobyć) - czy dodać ją do gotowanego czosnku, czy włożyć do słoików przed włożeniem zagotowanego czosnku z octem?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-08 10:26
Papryczki wkładasz czyste do słoiczka i dopiero zalewasz marynatą octową. Jeśli chodzi o smak, to zapewne jest to głównie kwestia większej ilości cukru jaką dodają producenci czosnku marynowanego.
2018-09-08 18:14
Zrobiłem 2 wersję, bliższą w/w przepisu, tzn. z gorczycą, jednakże zamiast 0,5 łyżeczki cukru i takiej samej soli dodałem te składniki w proporcji 1:2. Dodatkowo w 2 słoiczki włożyłem papryczki chilli. Zobaczymy co z tego wyjdzie, w końcu znajdę swój smak. No i tym razem zamiast po tygodniu, na otwarcie poczekam 2 lub 3. Dziękuję za rady. "Idę" dalej przeglądać aniagotuje.pl :)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-08 20:24
Super Tomaszu.. dodaj też zdjęcie w komentarzu. Takie słoiczki z papryką muszą wyglądać super. 🙂