Bataty z fetą
Prosty i szybki przepis na bataty z fetą! Rewelacyjne połączenie słodyczy ziemniaków ze słonym serem. A do tego to tylko kilka składników. Prosto, szybko i bez mięsa. Niezapomniany smak
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Liczba porcji: 4-6
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1,5 kg batatów z pomarańczowym miąższem
- 4-5 łyżek oliwy czosnkowej
- 1 kostka fety - 200 g
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego
- sól morska w płatkach i świeżo mielony czarny pieprz
Bataty z fetą
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na jej fragmencie wyłóż kawałek folii aluminiowej do pieczenia (na niej ułożysz potem fetę).
Bataty obierz i pokrój w cienkie łódki. Ułóż na papierze. Polej je oliwą czosnkową, posyp solą i pieprzem. Rękami wymieszaj kawałki ziemniaków z oliwą, żeby wszystkie się nią dobrze pokryły.
Bataty piecz 20 minut. Połóż kostkę fety na kawałku folii i dalej piecz całość. Warto władając fetę przewrócić bataty na drugą stronę. Fetę zaś lekko wysmarować oliwą na spodzie, przed ułożeniem jej na folii. Piecz wszystko jeszcze 12 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie i rumiane.
Wyjmij blachę. Bataty ułóż na półmisku. Fetę przełóż do naczynka. Dodaj 2 łyżeczki oregano, jogurt grecki i dobrze wszystko wymieszaj.
Łyżeczką kładź na łódkach z batatów kleksy z fety. Posyp resztą oregano. Na koniec można jeszcze polecać całość oliwą.
źródło przepisu:
książka kucharska „Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu”
Autorka: Sabrina Ghayour
Koniecznie zobacz też mój przepis na chrupiące frytki z batatów.
Smacznego