Bagietki pszenne na drożdżach

Bagietki pszenne na drożdżach

Domowe, pszenne bagietki na drożdżach. Bardzo proste do zrobienia. Pachnące i chrupiące.. najlepsze prosto z pieca ;-)

- na drożdżach
- z mąki pszennej
- w rustykalnym stylu
- pachnące i chrupiące

Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 6

Składniki:
  • 7 g suchych drożdży lub 15-20 g świeżych
  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • szklanka ciepłej wody - 250 ml
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Odmierz i przygotuj wszystkie składniki. Do dużej miski wsyp mąkę - u mnie pół na pół mąka chlebowa pszenna oraz mąka pszenna do pizzy typ. 00 ( np. 550). Przygotuj szklankę ciepłej wody, sól, cukier oraz oliwę.

Zrób zaczyn (tak samo z suchych jak i świeżych drożdży). Do szklanki wkrusz lub wsyp drożdże. Dodaj jedną łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i 1/4 szklanki wody (wszystkie składniki uszczknij z odmierzonych wcześniej porcji do ciasta). Całość dobrze razem rozetrzyj i odstaw w ciepłe miejsce. Możesz szklankę zakryć ręcznikiem papierowym. Po 20 minutach zaczyn powinien urosnąć i zamienić się w buzującą piankę. 

Po tym czasie do miski z mąką wsyp sól, dodaj olej oraz buzujące drożdże i resztę wody. Ciasto wyrabiaj ręcznie do 4 minut, aż powstanie z niego zwarta kula odchodząca w całości od brzegów miski.

Formowanie bagietek
Ciasto podziel na 3 różne części. Dłońmi wałkuj każdy kawałek na sznurek średnicy około 4 cm. Blaszkę lub foremkę pod bagietki natłuść oliwą i obsyp mąką. Ułóż bagietki i delikatnie oprósz je od góry mąką. Przykryj je ręcznikiem papierowym i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia (można w lekko nagrzanym piekarniku). Po wyrośnięciu każdą bagietkę natnij lekko kilka razy po ukosie. Użyj bardzo ostrego noża. 

Pieczenie
Bagietki na blaszce umieść w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Piecz łącznie 25 minut - pieczenie góra dół. Co 5-10 minut możesz otworzyć na chwilę piekarnik i lekko spryskać bagietki wodą. Będą wówczas bardziej rumiane i chrupiące. Wyjmuj od razu po upieczeniu.

Bagietki pszenne na drożdżach, 1

Bagietki pszenne na drożdżach, 2


Jeśli lubisz zapach świeżego pieczywa w domu, gorąco polecam spróbować upiec domowy chleb pszenny na kefirze - pycha!
Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (38 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2017-07-10 13:33
Zjadłybyśmy w masełkiem taką chrupiącą bagietkę :D
2017-12-31 11:44
Czy można zastąpić mąkę pszenną na żytnią.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-31 13:51
Mąka żytnia ma inną wchłanialność niż pszenna. Nie można jej też długo wyrabiać. Na mące żytniej byłby to już zupełnie inny przepis.
2018-09-24 18:25
Zrobione, będziemy smakować jak tylko wystygną 👍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-25 10:11
Smacznego Gosiu.. śliczne bagietki upiekłaś 👍
2019-04-02 21:39
Co to jest mąka chlebowa?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-03 11:32
Zazwyczaj mąka chlebowa, to mąka pszenna typ 750.
2019-06-29 18:26
Aniu super wyglądają te bagietki 😍
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Ci Kasiu!
2019-07-13 09:07
Aniu mam mąkę ziarnista pszenna typ 1850 czy ona też się nadaje?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-13 09:36
Da radę, ale bułki mogą dłużej wystarać.
2019-08-06 20:55
Bagietki cudo ❤️ Ja zrobiłam na mieszance mąki pszennej z dodatkiem żytniej i razowej bo takie bułeczki lubię najbardziej. Dzieciaki się zajadają 😁 Świetny przepis na domowe pieczywko.
-- Ania z AniaGotuje.pl Super😍
2019-09-08 15:55
Nie przyłożyłam się do formowania :D
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👍