Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Bagietki

Bagietki

Domowe, pszenne bagietki na drożdżach. Bardzo proste do zrobienia. Pachnące i chrupiące.. najlepsze prosto z pieca ;-)

- na drożdżach
- z mąki pszennej
- w rustykalnym stylu
- pachnące i chrupiące

Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 6

Dieta: wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 7 g suchych drożdży lub 15-20 g świeżych
  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • szklanka ciepłej wody - 250 ml
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Bagietki przepis

Odmierz i przygotuj wszystkie składniki. Do dużej miski wsyp mąkę - u mnie pół na pół mąka chlebowa pszenna oraz mąka pszenna do pizzy typ. 00 ( np. 550). Przygotuj szklankę ciepłej wody, sól, cukier oraz oliwę.

Zrób zaczyn (tak samo z suchych jak i świeżych drożdży). Do szklanki wkrusz lub wsyp drożdże. Dodaj jedną łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i 1/4 szklanki wody (wszystkie składniki uszczknij z odmierzonych wcześniej porcji do ciasta). Całość dobrze razem rozetrzyj i odstaw w ciepłe miejsce. Możesz szklankę zakryć ręcznikiem papierowym. Po 20 minutach zaczyn powinien urosnąć i zamienić się w buzującą piankę. 

Po tym czasie do miski z mąką wsyp sól, dodaj olej oraz buzujące drożdże i resztę wody. Ciasto wyrabiaj ręcznie do 4 minut, aż powstanie z niego zwarta kula odchodząca w całości od brzegów miski.

Formowanie bagietek
Ciasto podziel na 3 różne części. Dłońmi wałkuj każdy kawałek na sznurek średnicy około 4 cm. Blaszkę lub foremkę pod bagietki natłuść oliwą i obsyp mąką. Ułóż bagietki i delikatnie oprósz je od góry mąką. Przykryj je ręcznikiem papierowym i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia (można w lekko nagrzanym piekarniku). Po wyrośnięciu każdą bagietkę natnij lekko kilka razy po ukosie. Użyj bardzo ostrego noża. 

Pieczenie
Bagietki na blaszce umieść w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Piecz łącznie 25 minut - pieczenie góra dół. Co 5-10 minut możesz otworzyć na chwilę piekarnik i lekko spryskać bagietki wodą. Będą wówczas bardziej rumiane i chrupiące. Wyjmuj od razu po upieczeniu.

Bagietki, 1
Bagietki, 2


Jeśli lubisz zapach świeżego pieczywa w domu, gorąco polecam spróbować upiec domowy chleb na kefirze - pycha! Ciekawy jest też przepis na domowy chleb z garnka.

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (1060 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania