Fasolka szparagowa po grecku
Fasolka szparagowa po grecku to rewelacyjny pomysł na sałatkę, którą można też podać na ciepło, nawet z dodatkiem jajek. Przepis jest bardzo elastyczny, a fasolka w tym wydaniu smakuje fantastycznie!
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: około 750 g - 4 małe porcje
Kaloryczność kcal: 130 w 100 g
[ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 400 g świeżej fasolki szparagowej - u mnie żółta
- 150 g pomidorów - u mnie koktajlowe
- 150 g sera feta - ewentualnie ser sałatkowy
- 50 g oliwek - u mnie kalamata
- 3 łyżki ulubionej oliwy
- garść świeżej bazylii
- świeżo mielony pieprz
Fasolka szparagowa po grecku
400 gramów świeżej fasolki szparagowej (żółta lub zielona) umyj, odetnij jeden lub oba końce i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Młoda fasolka gotuje się około 10 minut (trochę dłużej lub krócej). Dla zainteresowanych link do instrukcji jak gotować fasolkę szparagową. Ugotowaną fasolkę odcedź i odstaw do lekkiego przestudzenia.
Najlepiej już w trakcie gotowania fasolki skompletuj resztę składników. 150 gramów ulubionych pomidorów pokrój na mniejsze kawałki na jeden kęs. Podziel lub pokrusz 150 gramów sera feta. Pod ręką trzymaj też świeżą bazylię oraz około 50 gramów ulubionych oliwek - polecam drylowaną kalamatę.
Porada: Do tej sałatki pasuje też czerwona cebula pokrojona w cienkie piórka.
Ugotowaną i odcedzoną fasolkę można pokroić na mniejsze kawałki. Umieść je w dużej misce razem z serem, pomidorami, oliwkami i bazylią. Całość polej trzema łyżkami oliwy i prósz świeżo mielonym pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
Fasolka szparagowa po grecku będzie świetna jako jedno z dań na grilla. Pasuje i do mięs i jako samodzielna przekąska. Jeśli masz ochotę podać tę fasolkę na ciepło, to wystarczy, że całość (albo bez oliwek) "wrzucisz" na dużą patelnię i podsmażysz przez kilka minut na średniej mocy palnika. Sama wbijam na koniec kilka jajek i podgrzewam jak szakszukę. Na koniec świeżo mielony pieprz, a obok chrupiąca bagietka.. sama rozkosz!
Smacznego!