Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Fasolka szparagowa po grecku

Fasolka szparagowa po grecku

Fasolka szparagowa po grecku to rewelacyjny pomysł na sałatkę, którą można też podać na ciepło, nawet z dodatkiem jajek. Przepis jest bardzo elastyczny, a fasolka w tym wydaniu smakuje fantastycznie! 

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: około 750 g - 4 małe porcje

Kaloryczność kcal: 130 w 100 g [ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • 400 g świeżej fasolki szparagowej - u mnie żółta
  • 150 g pomidorów - u mnie koktajlowe
  • 150 g sera feta - ewentualnie ser sałatkowy
  • 50 g oliwek - u mnie kalamata
  • 3 łyżki ulubionej oliwy
  • garść świeżej bazylii
  • świeżo mielony pieprz

Fasolka szparagowa po grecku
Fasolka szparagowa po grecku, 1

Krok 1: Ugotuj fasolkę

400 gramów świeżej fasolki szparagowej (żółta lub zielona) umyj, odetnij jeden lub oba końce i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Młoda fasolka gotuje się około 10 minut (trochę dłużej lub krócej). Dla zainteresowanych link do instrukcji jak gotować fasolkę szparagową. Ugotowaną fasolkę odcedź i odstaw do lekkiego przestudzenia. 

Ugotuj fasolkę

Krok 2: Przygotuj resztę składników

Najlepiej już w trakcie gotowania fasolki skompletuj resztę składników. 150 gramów ulubionych pomidorów pokrój na mniejsze kawałki na jeden kęs. Podziel lub pokrusz 150 gramów sera feta. Pod ręką trzymaj też świeżą bazylię oraz około 50 gramów ulubionych oliwek - polecam drylowaną kalamatę. 

Porada: Do tej sałatki pasuje też czerwona cebula pokrojona w cienkie piórka.

Przygotuj resztę składników

Krok 3: Wymieszaj i podawaj

Ugotowaną i odcedzoną fasolkę można pokroić na mniejsze kawałki. Umieść je w dużej misce razem z serem, pomidorami, oliwkami i bazylią. Całość polej trzema łyżkami oliwy i prósz świeżo mielonym pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. 

Fasolka szparagowa po grecku będzie świetna jako jedno z dań na grilla. Pasuje i do mięs i jako samodzielna przekąska. Jeśli masz ochotę podać tę fasolkę na ciepło, to wystarczy, że całość (albo bez oliwek) "wrzucisz" na dużą patelnię i podsmażysz przez kilka minut na średniej mocy palnika. Sama wbijam na koniec kilka jajek i podgrzewam jak szakszukę. Na koniec świeżo mielony pieprz, a obok chrupiąca bagietka.. sama rozkosz!

Wymieszaj i podawaj

Fasolka szparagowa po grecku, 5

Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (32 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Fasolka szparagowa po grecku

Uwielbiam ten czas, gdy zaczyna się sezon na fasolkę szparagową. Kiedyś jadłam tylko fasolkę szparagową z bułką tartą, która oczywiście do tej pory uwielbiam. Zaczęłam jednak szykować coraz więcej różnych dań z fasolką. Fasolka szparagowa po grecku to danie na które wpadłam w poniedziałkowy poranek, zaraz po przebudzeniu. Miałam akurat przepiękną bazylię w doniczce i zastanawiałam się jak ją pysznie wykorzystać do nowego przepisu. Fasolka szparagowa po grecku to danie, które łączy w sobie delikatną, gotowaną fasolkę z wyrazistością składników popularnej, klasycznej sałatki greckiej. Ten kolorowy cud jest nie tylko prosty i szybki w przygotowaniu, ale także pełen witamin i świeżości. Wyobraźcie sobie ten moment, kiedy patrzycie na talerz pełen barwnych składników, które harmonijnie się ze sobą komponują. To chrupiąca fasolka szparagowa, soczyste pomidory, aromatyczne oliwki i słona feta. Co więcej, fasolka szparagowa po grecku jest niezwykle wszechstronna – idealnie nadaje się zarówno na lekką, zdrową kolację, jak i jako nieoceniony dodatek do letniego grilla. Niezależnie od okazji, ta sezonowa sałatka doda blasku każdemu spotkaniu i sprawi, że poczujecie się jak na greckiej wyspie, choćby tylko przez chwilę. Zachęcam Was do spróbowania tej kulinarnej przygody. Gwarantuję, że efekty przerosną Wasze najśmielsze oczekiwania, a czas spędzony na jej przygotowaniu będzie czystą przyjemnością! W sezonie letnim idealnym wręcz obiadem będzie makaron z kurkami w sosie śmietanowym.