Sałatka z kurczakiem w soku z pomarańczy
Bardzo prosta sałatka z kurczakiem w soku z pomarańczy. Świeży sok z pomarańczy dodaje jej lekkiego, cytrusowego smaku. Idealna jesienią i zimą!
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 200 g mięsa z pieczonego kurczaka
- 100 ml soku z pomarańczy (1 sztuka)
- 100 g świeżego szpinaku
- 50 g dowolnego twardego sera dojrzewającego
- [zobacz] 5 łyżek oleju rzepakowego z dodatkiem oliwy Fithia
- 2 łyżki czarnego sezamu
Szpinak dokładnie umyj i oderwij ogonki. Pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli używasz szpinaku baby, wystarczy go opłukać. Wyłóż na dno salaterki.
Mięso z kurczaka (przepis kurczak pieczony) pokrój na mniejsze kawałki - do 2 cm. Umieść w salaterce.
Ser zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie płatki. Wyciśnij sok z pomarańczy i oblej nim ułożone składniki.
Na suchej patelni upraż sezam. Wystarczy kilka minut na małej mocy palnika. Warto kilka razy potrząsnąć patelnią lub użyć drewnianej łyżki.
Na koniec polej całość olejem z dodatkiem oliwy.
Sałatkę można zjeść od razu. Warto jednak poczekać 30 minut, by sok z pomarańczy oraz olej i szpinak "przegryzły się".
Polecam wypróbuj też mój przepis sałatka gyros. Ciekawy będzie też kurczak w kapuście.
Smacznego!
Wpis zawiera lokowanie produktu.