Sałatka z kaszy gryczanej i kurczaka
Jeśli lubisz pieczonego kurczaka, to z pewnością polubisz tę sałatkę. Prażona kasza gryczana, szpinak, suszone pomidory i kukurydza. Pycha!
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: 6
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- torebka kaszy gryczanej prażonej
- 20 dag kurczaka pieczonego*
- 150 g kukurydzy z puszki
- garść świeżych liści szpinaku
- 3 suszone kawałki pomidora wraz z olejem**
- sok z 1/4 cytryny
Sałatka z kaszy gryczanej i kurczaka
* Ja kupuję dużego kurczaka i piekę go na rożnie bez przypraw. Podkładam dodatkową formę na wyciekający tłuszcz i soki. Jeśli kurczak waży około 1 kg pieką go godzinę. W trakcie pieczenie pipetką polewam go sosem, który z niego wycieka. Tutaj przepis na lekko doprawianego pieczonego kurczaka - kurczak z piekarnika.
** Używam dobrej jakości suszonych pomidorów w oleju ze słoika. Zazwyczaj olej ze słoiczka dodaję do dania.
Przygotuj dużą miskę i dodawaj kolejno:
Dowolne kawałki wcześniej upieczonego kurczaka podziel na małe kęsy. Skórę zdejmij i nie dodawaj do sałatki.
Ugotuj torebkę kaszy gryczanej według przepisu na opakowaniu, jednak o jedną minutę krócej niż zalecają.
Liście szpinaku umyj, oderwij ogonki a zieleninę porwij ręcznie na małe kawałki.
Wyciśnij sok z cytryny.
Suszone pomidory pokrój na małe kawałki. Dodaj również 3 płaskie łyżki oleju ze słoika. Dodaj kukurydzę.
Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
Koniecznie sprawdź też mój przepis pyszną sałatkę gyros.
Smacznego!