Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sałatka Caprese

Sałatka Caprese

Sałatka Caprese to niezwykle prosta i efektowna sałatka, którą szykujemy głównie wiosną i latem. To niesamowite, że z kilku składników można wyczarować coś tak pysznego. 

- prosta sałatka włoska
- idealna do dań z grilla
- super szybka do zrobienia

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: około 550 g sałatki
W 100 g sałatki: Wartość energetyczna 175 kcal Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 250 g sera mozzarella z zalewy
  • 2 średnie pomidory - około 250 g
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine - 40 g
  • świeże listki bazylii w dowolnej ilości
  • po szczypcie soli, pieprzu, oregano

Sałatka caprese

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 550 gramów sałatki caprese. 

Sałatka Caprese, 1

Caprese 

Umyj dwa pomidory. Wybieraj pomidory dojrzałe, mięsiste i "pachnące słońcem". Pokrój je na plasterki nie grubsze niż na 1 cm. Mozzarellę z zalewy również pokrój na podobnej szerokości plasterki. Zawsze staram się tak dobrać średnice pomidorów, by była ona zbliżona do wymiarów mozzarelli. Na półmisku/płaskim talerzu układaj na zmianę: plasterek pomidora, plasterek mozzarelli. Pomiędzy nimi oraz na górę wyłóż też umyte listki świeżej bazylii (na jeden plasterek sera i jeden plasterek pomidora przypadają zazwyczaj 2-3 spore listki bazylii). Sałatkę capreze polej obficie ulubioną oliwą extra vergine (minimum 4 łyżki) i oprósz suszonym oregano, świeżo mieloną solą i pieprzem. 

Porada 1: Jeśli masz ser mozzarella w małych kulkach (zazwyczaj w kubełku z zalewy), to możesz przygotować sałatkę caprese właśnie z takimi kulkami mozzarelli wymieszanymi z mini pomidorkami o podobnej średnicy. 

Porada 2: Klasyczną oliwę można też zastąpić oliwą smakową, czyli np. oliwą z czosnkiem lub bazylią, czy też z chili. Na takie zmiany decyduj się jednak tylko wtedy, gdy już dobrze znasz smak oliwy z dodatkami, ponieważ ich moc bywa różna i szkoda byłoby przesadzić z dodatkowym aromatem. 

Sałatka Caprese, 2

Sałatka caprese jest już gotowa, jednak można ją jeszcze urozmaicić i rozszerzyć trochę o kilka dodatkowych składników. Bardzo często polewam swoją sałatkę odrobiną klasycznego octu balsamicznego lub też octu balsamicznego z Modeny/kremu balsamicznego. Bardzo lubię krem balsamiczny z figami (to połączenie octu balsamicznego z ekstraktem z fig plus skoncentrowany moszcz z winogron). Bardzo dobrze sprawdzi się też krem klasyczny, cytrynowy i truskawkowy. 
Sałatka Caprese, 3

Inne dodatku, które można tutaj zastosować: sałata lodowa lub rukola, oliwki kalamata, ulubione pesto.
Jaka jest Wasza ulubiona wersja na Caprese?
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (195 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Caprese

Pyszna i super szybka sałatka w kolorach włoskiej flagi, to coś co uwielbiam szykować późną wiosną. Warto wiedzieć, że jest to jedna z bardziej popularnych sałatek włoskich. Caprese (wymawiana jako „cah-preh-zseh”) składa się dosłownie z kilku składników. I jest to zazwyczaj sałatka z samych pomidorów, listków bazylii, mozzarelli i oliwy z oliwek. Dodatkowo można dać też trochę soli, pieprzu czy też oregano. Fantastycznym dodatkiem będzie też sos na bazie octu balsamicznego. Zazwyczaj dodaję ten z figami, ale można też zrobić taki samodzielnie np. na bazie miodu. Zazwyczaj jest tak, że najsmaczniejsze dania powstają właśnie z prostych, popularnych składników i szybkich metod szykowania. I taka jest właśnie salatka caprese. Tutaj wszystko jest tak idealnie dobrane, że naprawdę jest to chyba najprostsza i najszybsza do zrobienia sałatka, która jednocześnie jest przepiękna i niezwykle apetyczna. Wszystkie składniki kontrastują ze sobą kolorystycznie i przyciągają wzrok. Bardzo lubię szykować sałatki caprese klasyczne lub takie z dodatkami, czyli lekko przerobione. Jeśli mam ochotę na eksperymenty, to dodaję jeszcze orzeszki piniowe, sok z cytryny lub limonki, czy też szykuję bogatszy sos. Bowiem klasyczna sałatka caprese sos to właśnie tylko wysokiej jakości oliwa extra vergine. Jeśli lubisz włoską kuchnię, to myślę, że spodoba Ci się też moja polenta, która nie należy do tych najpopularniejszych dań włoskiej kuchni (chociaż jest nadal w czołówce), więc tym bardziej chciałabym na nią zwrócić uwagę. Koniecznie wypróbuj też inną znaną sałatkę. Sałatka cezar czeka już na Blogu. Jeśli zaś wolisz coś na słodko, to zapraszam po przepis na oryginalne Tiramisu. Super smaczna i szybka do zrobienia jest też sałatka z pieczarkami

Sałatka caprese

Caprese sałatka to sałatka, którą szykuję już od ponad dwudziestu lat i jeszcze mi się nie znudziła. Na caprese przepis jest banalnie prosty i można go opisać w jednym zdaniu. Tym bardziej właśnie trzeba pamiętać o tym, by wybierać do niej najwyższej jakości składniki. Moja sałatka caprese zawsze powstaje ze świeżutkiej, włoskiej mozzarelli z zalewy. Raczej nie sięgam po mini kulki mozzarelli, tylko kupuję mozzarellę z zalewy w większych kawałkach, które kroję potem w plasterki. Zawsze jednak dostosowuję mozzarellę do pomidorów. Chodzi o to, by plasterki pomidorów były podobnej średnicy, co plasterki mozzarelli. Jeśli więc szykuję caprese z dużymi pomidorami, to kupuję też większą mozzarellę z zalewy. Jeśli zdarzy mi się używać mini kulek mozzarelli z zalewy, to sięgam też mini pomidorki. Taka sałatka caprese nazywa się u mnie wtedy mini caprese i pojawia się często na stole razem z innymi sałatkami na grilla. Sałatka caprese to jedna z sałatek, które trzeba znać i umieć robić dosłownie z zamkniętymi oczami. Podobnie sałatka grecka z pyszną fetą. Tak więc najważniejsze są świeże i wysokiej jakości produkty. Pomidory wybieraj pachnące, intensywnie czerwone, mięsiste i sezonowe. Mozzarella wyłącznie z zalewy i zawsze tylko świeże listki bazylii. Życzę powodzenia w błyskawicznym szykowaniu i jak zawsze smacznego.