Sałatka Caprese
Sałatka Caprese to niezwykle prosta i efektowna sałatka, którą szykujemy głównie wiosną i latem. To niesamowite, że z kilku składników można wyczarować coś tak pysznego.
- prosta sałatka włoska
- idealna do dań z grilla
- super szybka do zrobienia
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: około 550 g sałatki
W 100 g sałatki:
Wartość energetyczna
175 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 250 g sera mozzarella z zalewy
- 2 średnie pomidory - około 250 g
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine - 40 g
- świeże listki bazylii w dowolnej ilości
- po szczypcie soli, pieprzu, oregano
Sałatka caprese
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 550 gramów sałatki caprese.
Caprese
Umyj dwa pomidory. Wybieraj pomidory dojrzałe, mięsiste i "pachnące słońcem". Pokrój je na plasterki nie grubsze niż na 1 cm. Mozzarellę z zalewy również pokrój na podobnej szerokości plasterki. Zawsze staram się tak dobrać średnice pomidorów, by była ona zbliżona do wymiarów mozzarelli. Na półmisku/płaskim talerzu układaj na zmianę: plasterek pomidora, plasterek mozzarelli. Pomiędzy nimi oraz na górę wyłóż też umyte listki świeżej bazylii (na jeden plasterek sera i jeden plasterek pomidora przypadają zazwyczaj 2-3 spore listki bazylii). Sałatkę capreze polej obficie ulubioną oliwą extra vergine (minimum 4 łyżki) i oprósz suszonym oregano, świeżo mieloną solą i pieprzem.
Porada 1: Jeśli masz ser mozzarella w małych kulkach (zazwyczaj w kubełku z zalewy), to możesz przygotować sałatkę caprese właśnie z takimi kulkami mozzarelli wymieszanymi z mini pomidorkami o podobnej średnicy.
Porada 2: Klasyczną oliwę można też zastąpić oliwą smakową, czyli np. oliwą z czosnkiem lub bazylią, czy też z chili. Na takie zmiany decyduj się jednak tylko wtedy, gdy już dobrze znasz smak oliwy z dodatkami, ponieważ ich moc bywa różna i szkoda byłoby przesadzić z dodatkowym aromatem.
Sałatka caprese jest już gotowa, jednak można ją jeszcze urozmaicić i rozszerzyć trochę o kilka dodatkowych składników. Bardzo często polewam swoją sałatkę odrobiną klasycznego octu balsamicznego lub też octu balsamicznego z Modeny/kremu balsamicznego. Bardzo lubię krem balsamiczny z figami (to połączenie octu balsamicznego z ekstraktem z fig plus skoncentrowany moszcz z winogron). Bardzo dobrze sprawdzi się też krem klasyczny, cytrynowy i truskawkowy.
Inne dodatku, które można tutaj zastosować: sałata lodowa lub rukola, oliwki kalamata, ulubione pesto.
Jaka jest Wasza ulubiona wersja na Caprese?
Smacznego.