Polenta

Polenta

Idealna i super pyszna polenta, czyli mój sprawdzony przepis na mamałygę z kaszki kukurydzianej. Polenta jest bardzo uniwersalna i można ją podawać na wiele sposobów. Zastępuje ziemniaki, kasze, czy też ryż.

- idealnie dobrane składniki
- prosty i sprawdzony przepis
- dużo porad i pomysłów na podanie

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania polenty: 35 minut
Ilość porcji: 1200 g polenty

Kaloryczność kcal: 96 w 100 g polenty

Składniki:
  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej - 190 g
  • 4 szklanki wody - 1 litr wody
  • 60 g sera Parmezan
  • 3 łyżeczki masła
  • łyżeczka soli

Polenta

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Z podanej ilości składników powinno wyjść około 1200 gramów polenty. Będą to cztery duże, lub sześć mniejszych porcji. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Podając kaloryczność nie uwzględniłam karkówki w sosie, która pojawia się na jednym ze zdjęć. 

Polentę możesz zrobić zarówno z mąki kukurydzianej, jak i z kaszki kukurydzianej. Jeśli zdecydujesz się na mąkę kukurydzianą to proporcje nie będą wynosiły 1 : 4 a 1 : 3. Zatem na szklankę mąki potrzebujesz wtedy trzy szklanki wody. Polentę na mące gotujesz tak samo długo, jak tę na kaszce. 

Polenta, 1

Polenta przepis

Polentę zawsze szykuję z kaszki, ponieważ według mnie jest smaczniejsza. Kaszka sprzedawana jest na wagę lub też w woreczkach np. po 400 gramów. To tani i łatwo dostępny produkt. Szukaj jej na działach z mąką i kaszami. 

Ciekawostka: Polenta szykowana była kiedyś z mąki kasztanowej. Z czasem mąkę kasztanową zastąpiła mąka kukurydziana oraz kaszka z kukurydzy. 

Polenta, 2

W większym garnku zagotuj litr wody. Będą to cztery szklanki wody. Do gotującej się wody wsyp łyżeczkę soli a następnie całą szklankę kaszki. 

Od razu zacznij mieszać kaszkę, aż do ponownego zagotowania się wody. Mieszaj kaszkę, by nie łączyła się w grudki. Jeśli kaszka gładko wmieszała się w wodę i całość ponownie się zagotowała, możesz zmniejszyć moc palnika do takiej, by kaszka tylko lekko mrugała. Garnek przykryj przykrywką i gotuj tak całość przez około 35 minut. 

W trakcie gotowania polenty bardzo ważne jest to, by co 4-5 minut zamieszać kaszkę. Jeśli masz czas i cierpliwość, to polecam mieszać polentę cały czas. Idealne do tego są drewniane mieszadła z kulką na końcu (jak przy ucieraniu w makutrze). Tak ucierana i ubijana polenta będzie miała idealnie gładką strukturę i zrobi się cudownie kremowa.
Polenta, 3

W trakcie gotowania się polenty przygotuj sobie trzy łyżeczki masła oraz około 60 gramów tartego sera typu parmezan. Ja ścieram zazwyczaj ser Parmigiano Reggiano lub ewentualnie Grana Padano, czy też owczy Pecorino Romano. 
Polenta, 4

Większość startego sera oraz całe masło dodaj do garnka z polentą od razu po jej wyłączeniu. (Po około 35 minutach gotowania kaszka powinna być już miękka i stanowić gęstą całość). Mieszaj całość chwilę, aż masło i ser połączą się z gorącą papką kukurydzianą. 
Polenta, 5

Spróbuj jak smakuje polenta. Według mnie z podaną przeze mnie ilością soli oraz sera ma ona idealny smak. Jeśli jednak wolisz bardziej słoną polentę, to możesz dodać jeszcze trochę soli albo też pieprzu.. wedle gustu. 

Ciekawostki: Polenta bez dodatku masła i sera jest niskokalorycznym i zdrowym zamiennikiem ziemniaków. Może też stanowić samodzielny posiłek. Kaszka zawiera dużo białka i błonnika. Dla urozmaicenia możesz do niej wlać bulion lub też dodać kukurydzę z puszki lub kukurydzę gotowaną. 
Polenta, 6

Na talerzu posyp polentę pozostałym serem. Możesz też wyłożyć na wierzch odrobinę świeżego masła. Gorącą polentę jadam samą na śniadanie lub na kolację. Wspaniale smakuje z dodatkiem świeżego tymianku.
Polenta, 7

Do czego podawać polentę:
Polenta zastępuje tłuczone ziemniaki, makaron oraz kasze. Świetnie smakuje podana do gulaszy.. i tych łagodnych i tych szykowanych na ostro. 

Polenta zastępuje pieczywo. Wystarczy wyłożyć ją do płaskiego naczynia i odłożyć do schłodzenia. Przestudzona i schłodzona polenta robi się bardziej zwarta. Można ją kroić na kawałki lub na plasterki. Po lekkim wysuszeniu możesz ją podawać jak zwykłe kanapki np. z serem i sałatą :)

Możesz ją nawet podsmażyć jak kotlety. Taką polentę można też zapiekać w formie zapiekanki z ziołami, rybami, żeberkami... Po przygotowaniu możesz trzymać polentę w lodówce, w szklanym naczyniu nawet do pięciu dni. 

A poniżej polenta z pysznym gulaszem wieprzowym.
Polenta, 8

Z czym Ty podasz swoją polentę?
Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (78 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Polenta

Polenta nazywana jest różnie w różnych krajach. Samo słowo jest słowem włoskim, wywodzącym się z łaciny. W Rumunii polenta nazywana jest "Mamałyga". Nie tylko w Rumunii, ale i w innych krajach, istnieje wiele wersji Polenty. Dużo zależy od tego, z której części kraju pochodzisz. Polenta jadana jest nie tylko w Europie, ale i w ogromnych ilościach w obu Amerykach. Polenta kukurydziana ma nie tylko piękny kolor, ale i świetny smak. Można ją zjadać na wiele sposobów. Gotową polentę można jeść z sosem mięsnym lub warzywnym lub też przekładać ją warstwami serów owczych lub krowich oraz np. smażonego boczku. Kaszka kukurydziana polenta to pyszna przekąska, świetny pomysł na przystawkę lub nawet samodzielny posiłek. Gorąco polecam Ci też przepis na idealne, klasyczne risotto które można jeść samodzielnie lub stosować jako bazę do wielu innych dań. 

Polenta przepisy

Polenta jest praktycznie zawsze szykowana z wody i kaszki lub mąki kukurydzianej. Stworzenie podstawowej polenty jest bardzo proste. Polenta co to.. W wielu kuchniach polenta najczęściej spożywana jest jako zamiennik chleba, ale nie tylko. Opiszę to jeszcze szerzej w samym polenta przepis podstawowy. Tak więc polenta to długo gotowana na wodzie mąka lub kaszka kukurydziana. Niektórzy, np. włosi szykują ją nieco inaczej, bo zamiast wody gotują ją z mlekiem lub śmietaną. Na koniec dają parmezan, tak jak ja to robię. Ja dodaję jeszcze prawdziwe masło. Tak więc kasza kukurydziana polenta może być szykowana z mąki z kukurydzy lub też z kaszki kukurydzianej. Gotowana jest w proporcjach 1 : 4, gdzie jedna porcja to kaszka, zaś cztery porcje to woda, mleko lub śmietanka słodka. Można też mieszać wodę z mlekiem i śmietanką. Polenta przyprawiana jest solą. Można też do niej dodać masło lub twardy ser dojrzewający typu parmezan. Można też dodać i masło i parmezan. 

Polenta przepis

Mój przepis na polentę jest idealny i bardzo lubię szykować ją w taki sposób. Polenta kalorie z podanych przeze mnie składników wyglądają tak, że na 100 gramów gotowej już polenty ze wszystkimi składnikami wymienionymi w przepisie mamy około 96 kcal na 100 gramów polenty. Polenta jest pyszna i prosta, dlatego też gorąco zachęcam do szykowania jej razem ze mną. Polecam Ci też inne moje przepisy kulinarne z całego świata. Na ciepło, tak od razu po przygotowaniu, bardzo lubię jeść polentę jako osobny posiłek. Podaję ją wtedy tak samo jak np. owsianka na słono. Bardzo dobra na śniadanie jest też moja kaszka manna, którą uwielbiam szykować w weekendy. A jeśli szukasz czego podobnego, ale już zawsze w wersji na słodko to polecam Ci mój przepis na pyszny domowy budyń