Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku

Pyszne, tradycyjne racuchy na drożdżach. Idealne na każdy posiłek ;-)

Czas przygotowywania: 10 minut
Wyrastanie: do 50 minut
Czas smażenia: 30 minut
Ilość placków: około 35 sztuk średnicy do 5 cm

Składniki:
• 1/3 szklanki ciepłego mleka
• 400 g zsiadłego mleka
• 50 gramów świeżych drożdży ( lub 7 g suchych)
• 4 łyżki cukru
• 2 duże jajka
• 2 szklanki mąki

Dodatkowo:
olej do smażenia oraz cukier puder do oprószenia racuchów


Mleko, zsiadłe mleko i jajka wyjmij wcześniej z lodówki (przynajmniej na godzinę przed robieniem placków).

Przygotuj zaczyn
Łyżkę mąki, łyżkę cukru, drożdże oraz ciepłe mleko umieść w misce. Dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Zaczyn powinien urosnąć i się pienić. Ja zaczyny oraz ciasta z drożdżami umieszczam w piekarniku. Włączam na 50 stopni, chwilę nagrzewam, wyłączam i zostawiam do dalszego wyrastania.

Resztę mąki i cukru oraz zsiadłe mleko umieść w dużej misce. Wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakami. Dodaj zaczyn i wyrabiaj jeszcze chwilę. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Nagrzej dużą patelnię. Wlej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta. Smaż placki z obu stron do zarumienienia. Placki rosną jeszcze na patelni. Po zdjęciu z patelni odkładaj je na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W ten sposób usmaż wszystkie placki.


racuchy-drozdzowe-na-zsiadlym-mleku-1

racuchy-drozdzowe-na-zsiadlym-mleku-2

racuchy-drozdzowe-na-zsiadlym-mleku-3

Smacznego :-)

 

Średnia 4.9 / 5 (7 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Magda
2016-11-19 13:04
Czy może być maślanka?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-19 13:37
Tak Magdo. Pamiętaj tylko, by wyjąć ją wcześniej z lodówki. Jeśli maślanka jest rzadka, to użyj jej odrobinę mniej - około 350 g
user pic
Bogdan
2016-11-20 10:07
Zrobię na sniadanie
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-20 10:08
Super Bogdanie. Smacznego :-)
user pic
Darianka
2016-11-20 12:16
Moja mama takie kiedyś robiła. Smak dzieciństwa :) Teraz sama mogę spróbować je przyrządzić. Dzięki!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-20 16:32
W takim razie powodzenia i smacznego :-)
user pic
Jud
2016-11-21 00:36
Bardzo fajna wersja, takich na mleku zsiadłym jeszcze nie próbowałam robić.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-21 10:58
Gorąco zachęcam :-)
user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-11-22 17:27
Już widać po strukturze, że są fajnie delikatne :D
user pic
Monia
2016-12-14 20:19
Wyszly mi platwusy a robilam wszystko jak w przepisie :-/
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-15 09:56
Przykro czytać Moniko.. gdybym mogła być z Tobą w kuchni z pewnością znalazłybyśmy winowajcę niepowodzenia.
user pic
Kama
2016-12-15 09:57
Rewelacja!! Od dwóch tygodni w niedzielę tylko te racuchy!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-15 09:58
Smacznego Kamilo.. dla całej Rodziny :-)
user pic
Basia
2017-07-11 22:27
Ale dobre. Ja dodałam trochę pokruszonego białego sera. Mniam. Dzięki za przepis. :)
user pic
ewuta
2017-08-11 11:21
a czy może być gęsta kwaśna śmietana?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-08-11 11:23
Jak najbardziej tak.