Racuszki na zsiadłym mleku
Pyszne, tradycyjne racuszki na zsiadłym mleku. To bardzo puszyste i delikatne placki szykowane z mleka oraz mleka zsiadłego. Racuszki drożdżowe ze zsiadłym mlekiem najlepiej smakują z cukrem pudrem.
Jeśli lubisz dodatek owoców, to zobacz też przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: około 35 sztuk średnicy do 5 cm
Dieta: wegetariańska
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 400 g zsiadłego mleka
- 2 duże jajka
- 50 gramów świeżych drożdży ( lub 7 g suchych)
- 4 łyżki cukru
Dodatkowo do zrobienia racuchów ze zsiadłym mlekiem:olej do smażenia oraz cukier puder do oprószenia racuchów
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mleko, zsiadłe mleko i jajka wyjmij wcześniej z lodówki (przynajmniej na godzinę przed robieniem placków).
Placuszki z zsiadłego mleka
Przygotuj zaczyn do zrobienia racuchów na zsiadłym mleku:
Łyżkę mąki, łyżkę cukru, drożdże oraz ciepłe mleko umieść w misce. Dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Zaczyn powinien urosnąć i się pienić. Ja zaczyny oraz ciasta z drożdżami umieszczam w piekarniku. Włączam na 40 stopni, chwilę nagrzewam, wyłączam i zostawiam do dalszego wyrastania.
Resztę mąki i cukru oraz zsiadłe mleko i jajka umieść w dużej misce. Wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakami. Dodaj zaczyn i wyrabiaj całość jeszcze chwilę. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Nagrzej dużą patelnię. Wlej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta. Smaż placki z obu stron do zarumienienia. Racuszki rosną jeszcze na patelni. Po zdjęciu z patelni odkładaj je na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W ten sposób usmaż wszystkie placki drożdżowe.


Zapraszam też po przepis na bardzo tradycyjne racuchy drożdżowe na mleku. Na syte śniadanie doskonałe będą też racuszki bananowe.
Smacznego.