Deser ganache
Niesamowity deser! Puszysty, piankowy, kremowy puszek o intensywnie czekoladowym smaku deser ganache. A do tego.. do zrobienia tego rozkosznego kopczyka potrzebujesz tylko dwóch składników!
Zastosowanie:
- jako samodzielny deser np. z dodatkiem owoców leśnych
- jako baza do trufli z posypkami - inspiracja do posypek tutaj
- przełożenie do ciast i tortów
Czas przygotowania: 30 minut
Czas ubijania: 4 minuty
Liczba porcji: około 700 g
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady - 300 g
- 2 x 200 g śmietanki 30 %
Jedną śmietankę - 200 gramów - umieść w lodówce.
Drugą śmietankę - 200 gramów - umieść w rondelku i podgrzewaj, prawie do wrzenia. Zdejmij z palnika i dodaj wszystkie pokruszone czekolady. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia czekolad.
Poczekaj kilka minut do lekkiego przestudzenia i odłóż rondelek z kremem na minimum 20 minut do lodówki.
Po tym czasie schłodzony, gęsty krem przełóż do szklanego naczynia i zacznij miksować na małych obrotach. Po minucie wlej 200 g schłodzonej śmietanki. Miksuj dalej, najpierw na małych obrotach, aż do największych. O razu zauważysz, że krem "rośnie", napowietrza się i robi się znacznie jaśniejszy. Po 2 minutach miksowania na najwyższych obrotach otrzymasz bardzo gęsty krem.. puch.
Na zdjęciu poniżej widać, jak zachowa się masa po zetknięciu z ciepłem dłoni. Specjalnie uformowałam małą truflę. Można ją od razu obtoczyć np. w
- mielonych orzechach
- kolorowych posypkach
- wiórkach kokosowych
- mielonych orzechach
- kakao
Uwaga.. struktura masy nie pozwala na wyciskanie jej z rękawa cukierniczego.
Sprawdź też mój przepis na krem czekoladowy ganache oraz ciasteczka brownies.
Smacznego!