Puszysty kopiec ganache

Puszysty kopiec ganache

Niesamowity deser!
Puszysty, piankowy, kremowy puszek o intensywnie czekoladowym smaku.

Zastosowanie:
- jako samodzielny deser np. z dodatkiem owoców leśnych
- jako baza do trufli z posypkami - inspiracja do posypek tutaj
- przełożenie do ciast i tortów
- baza do ciasteczek Brownie King

A do tego.. do zrobienia tego rozkosznego kopczyka potrzebujesz tylko dwóch składników!

Czas przygotowywania: 30 minut
Ilość kremu: około 700 g

Składniki:
• 3 tabliczki gorzkiej czekolady - 300 g
• 2 x 200 g śmietanki 30 %

Jedną śmietankę - 200 gramów - umieść w lodówce.
Drugą śmietankę - 200 gramów - umieść w rondelku i podgrzewaj, prawie do wrzenia. Zdejmij z palnika i dodaj wszystkie pokruszone czekolady. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia czekolad.

Poczekaj kilka minut do lekkiego przestudzenia i odłóż rondelek z kremem na 20 minut do lodówki.

Po tym czasie schłodzony, gęsty krem przełóż do szklanego naczynia i zacznij miksować na małych obrotach. Po minucie wlej 200 g schłodzonej śmietanki. Miksuj dalej, najpierw na małych obrotach, aż do największych. O razu zauważysz, że krem "rośnie", napowietrza się i robi się znacznie jaśniejszy. Po 2 minutach miksowania otrzymasz bardzo gęsty krem.. puch.

Gotowe :-)

puszysty-kopiec-ganache-1

puszysty-kopiec-ganache-2

Na zdjęciu poniżej widać, jak zachowa się masa po zetknięciu z ciepłem dłoni. Specjalnie uformowałam małą truflę. Można ją od razu obtoczyć np. w 
- mielonych orzechach
- kolorowych posypkach
- wiórkach kokosowych
- mielonych orzechach
- kakao

puszysty-kopiec-ganache-3

Uwaga.. struktura masy nie pozwala na wyciskanie jej z rękawa cukierniczego :-)

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (7 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-02-03 00:54
Haha coś czujemy, że ze zrobienia ciastek nic by nie wyszło gdybyśmy się dobrały do tego kremu xD
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-03 09:07
No nie wiem.. trochę go wychodzi :-)
Anna
2017-11-26 00:58
Witam, ile można przechowywać taki krem? 😊
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-26 10:05
Aniu, jeśli krem ganache umieścisz w czystym słoju, to możesz go przechowywać w lodówce do 7 dni.