Puszysty kopiec ganache

Puszysty kopiec ganache

Niesamowity deser! Puszysty, piankowy, kremowy puszek o intensywnie czekoladowym smaku. A do tego.. do zrobienia tego rozkosznego kopczyka potrzebujesz tylko dwóch składników!

Zastosowanie:
- jako samodzielny deser np. z dodatkiem owoców leśnych
- jako baza do trufli z posypkami - inspiracja do posypek tutaj
- przełożenie do ciast i tortów
- baza do ciasteczek Brownie King

Czas przygotowania: 30 minut
Czas ubijania: 4 minuty
Ilość porcji: około 700 g

Składniki:
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady - 300 g
  • 2 x 200 g śmietanki 30 %

Jedną śmietankę - 200 gramów - umieść w lodówce.
Drugą śmietankę - 200 gramów - umieść w rondelku i podgrzewaj, prawie do wrzenia. Zdejmij z palnika i dodaj wszystkie pokruszone czekolady. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia czekolad.

Poczekaj kilka minut do lekkiego przestudzenia i odłóż rondelek z kremem na minimum 20 minut do lodówki.

Po tym czasie schłodzony, gęsty krem przełóż do szklanego naczynia i zacznij miksować na małych obrotach. Po minucie wlej 200 g schłodzonej śmietanki. Miksuj dalej, najpierw na małych obrotach, aż do największych. O razu zauważysz, że krem "rośnie", napowietrza się i robi się znacznie jaśniejszy. Po 2 minutach miksowania na najwyższych obrotach otrzymasz bardzo gęsty krem.. puch.

Puszysty kopiec ganache, 1

Puszysty kopiec ganache, 2

Na zdjęciu poniżej widać, jak zachowa się masa po zetknięciu z ciepłem dłoni. Specjalnie uformowałam małą truflę. Można ją od razu obtoczyć np. w 
- mielonych orzechach
- kolorowych posypkach
- wiórkach kokosowych
- mielonych orzechach
- kakao
Puszysty kopiec ganache, 3

Uwaga.. struktura masy nie pozwala na wyciskanie jej z rękawa cukierniczego.
Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (10 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

Haha coś czujemy, że ze zrobienia ciastek nic by nie wyszło gdybyśmy się dobrały do tego kremu xD
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-03 09:07
No nie wiem.. trochę go wychodzi :-)
2017-11-26 00:58
Witam, ile można przechowywać taki krem? 😊
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-26 10:05
Aniu, jeśli krem ganache umieścisz w czystym słoju, to możesz go przechowywać w lodówce do 7 dni.
2018-11-22 20:57
Nie wyszło tak jak powinno, miękka masa a nie puch, ciemna - nie taki kolor jak na zdjęciach, no i smak typowo gorzkiej czekolady
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-23 11:48
Użyłaś 400 gramów śmietanki słodkiej 30 % i dobrej jakości gorzkiej czekolady. Być może krem był jeszcze za ciepły i nie był ubijany wystarczająco długo.
2018-12-06 20:40
Tak, dwa kubki po 200mll, i 3 gorzkie wedla. Śmietanki nie podgrzałam aż "prawie do wrzenia" i długo mieszałam aby się rozpuściła czekolada, ubijane dłuuuugo... :(
2018-12-05 23:09
czy ten puch nadaje się do przełożenia tortu, i jaką będzie miał konsystencje po spędzeniu 24h w lodówce czy nadal będzie puchem, oraz czy to samo mogę zrobić z białą czekoladą
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak, zdecydowanie.
Reklama
2018-12-11 22:19
Zrobiłam, jednak po dodaniu śmietany masa się zwarzyla, proszę powiedzieć co mogło być nie tak. Z jakich produktów Pani korzysta możne to kwestia wyboru składników. Masa czekoladowa w lodowce była ok 1h.
Kombinowałam z innym przepisem ale z białą czekolada, mus wyszedł ale nie wiem czy konsystencja i smak przypominana tek co Pani robi, po zrobieniu ganache nie wstawiłam go do lodówki talko zostawiłam do wystudzenia, miał pozostać płynny, następnie ubiłam śmietanę na sztywno i wmiksowalam do niej ganache, masa rosła i robiła się puszysta bardziej przypominała piankę niż mus ale po wstawieniu do lodówki na 5 minut zrobiła się gesta i już musem była. Proporcje to 200 g czekolady i 400 ml śmietany ale 36%.
Czy taki sposób wykonania nie mógłby być alternatywa do Pani przepisu czy ten mus będzie inny. Jestem bardzo ciekawa tego musu i chce żeby mi wyszedł, proszę o pomoc.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-12 09:03
Sporo zależy od samej czekolady.. ja sięgam po czekolady nawet 80 % i więcej. . Śmietanki używam ten rzadkiej, nie gęstej.
2018-12-11 22:23
I jeszcze jeden pomysł gdyby z całej śmietany zrobić ganache i po długim schłodzeniu zmiksować to mus na pewno wyjdzie jak to zawsze przy ganachu, ale czy to będzie taki sam mus jak w Pani przepisie.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-12 09:05
Uda się nawet jeśli masz mniej procentową czekoladę jeśli roztopisz ją z kilkoma łyżkami śmietanki i odstawisz do lekkiego zgęstnienia w lodówce. Osobno ubijesz śmietankę i osobno ten krem (mają te same temperatury z lodówki) a na koniec połączysz i jeszcze zmiksujesz.
2018-12-12 21:29
Dziękuje, czekoladę do tej pory brałam 64% spróbuje z mocniejsza i zrobię tak jak radzisz. Jak się uda to się pochwale, pozdrawiam.
-- Ania z AniaGotuje.pl Trzymam kciuki!👍
2019-01-17 23:05
Witam ponownie
Jak obiecałam robiłam ten mus aż wyszedł jest fantastyczny.
Podane proporcje są super dla czekolady gorzkiej i mlecznej dla białej dałam po równo śmietany i czekolady.
Chciałam się podzielić swoimi uwagami może przydadzą się komuś kto się uczy tak jak ja.

1. Masa czekoladowa musi być schłodzona ale płynna myślę ze w lodówce max 40 min i trzeba kontrolować konsystencje. Za pierwszym razem zostawiłam masę w lodówce na kilka godzin zastygła całkowicie ciężko się to miksuje i nie zwiększa objętości po dodaniu kremowi zwarzyła się.

2. Czas miksowania jest bardzo ważny, jak podaje Pani Ania, jeżeli miksujemy dłużej przebijemy masę ale nadal będzie mus tylko cięższy gęstszy i twardszy.

3.Tak jak Pani Ania radziła mi w jednym z komentarzy spróbowałam roztopić czekoladę w kilku łyżkach śmietany a nie w 200 g, zły pomysł za każdym razem się zwarzyła robiłam 4 razy.
Natomiast świetnie sprawdza się pomysł ubicia osobno masy czekoladowej a osobo pozostałej śmietany, następnie łączymy i miksujemy krótko na wysokich obrotach.

4. Jeżeli warzy wam się masa czekoladowa (mi się to zdarza cały czas) proponuje naprawdę drobno posiekać czekoladę, wrzucić ją do gorącej śmietany, potrzymać tak max do 1 min i energicznie ale krótko wymieszać. W moim przypadku jak rozpuszczanie trwało zbyt długo bo kawałki czekolady były za duże albo za długo mieszałam zwarzyła się, nie miało znaczenia czy robiłam to na ogniu czy w kąpieli wodnej.

Pani Aniu czy może mi Pani coś jeszcze doradzić aby ganache mi się nie warzył. Oczywiście jak pokombinujemy to da się z niego później zrobić super masę czekoladową ale mus puch już nie wyjdzie. Pomysły jakie znalazłam jak dodanie dodatkowej porcji śmietany, mleka czy wrzątku jeszcze bardziej pogarszają sytuacje.
-- Ania z AniaGotuje.pl Super Marto. Dziękuję za poświęcony czas i świetny wpis 👍