Placki z serkiem mascarpone
Cudownie pyszne i wyjątkowo proste do zrobienia placuszki z mascarpone. To idealny przepis na śniadanie dla całej rodziny. Ponieważ nie są tłuste, można je spakować do szkoły, pracy lub na piknik. Rewelacja!
- 5 minut szykowania ciasta
- tylko kilka popularnych składników
- placki smażone na patelni bez tłuszczu
Czas przygotowania: 5 minut
Czas leżakowania ciasta: 30 minut
Czas smażenia placków: 25 minut
Liczba porcji: 21 placków
Kaloryczność kcal: 85 w 1 placku
Dieta: wegetariańska
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 160 g
- 125 gramów serka mascarpone - pół opakowania 250 g
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 3 średnie jajka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki oleju roślinnego lub masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Placki z serkiem mascarpone
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jeśli jajka, serek mascarpone oraz jogurt naturalny wyjmiesz wcześniej z lodówki i będą one miały temperaturę pomieszczenia, to Twoje ciasto na placki będzie gotowe do smażenia już po kilku minutach od wymieszania razem wszystkich składników.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. W kaloriach nie uwzględniłam dodatków w postaci słodkiego jogurtowego sosu oraz borówek i mięty.


Placuszki z mascarpone przepis
W jednej misce umieść razem wszystkie składniki na placki z wyjątkiem oleju roślinnego. Wsyp szklankę, czyli około 160 gramów mąki pszennej tortowej, dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz dwie łyżki cukru waniliowego. Polecam domowy cukier waniliowy. Możesz też użyć zwykłego cukru lub też dodać cukier wanilinowy. Możesz też dorzucić symboliczną szczyptę soli.
Do miski ze składnikami sypkimi dodaj pół szklanki jogurtu naturalnego, 125 gramów, czyli pół opakowania serka mascarpone (opakowane mniejsze, te o wadze 250 gramów) oraz wbij trzy średniej wielkości jajka.
Porada: Jogurt naturalny można zastąpić kefirem, maślanką, zsiadłym mlekiem lub też mlekiem zwykłym. Dajesz wówczas tę samą ilość zamiennika, czyli pół szklanki o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na placki wymieszaj dokładnie przy pomocy miksera lub też blendera ręczonego typu żyrafa. Ma powstać gładkie i gęste ciasto.
Jeśli mokre składniki były wyjęte prosto z lodówki, to ciasto należy odłożyć na bok na minimum 30 minut, by wszystkie składniki osiągnęły tę samą temperaturę pomieszczenia. Jeśli zaś zaczniesz smażyć placki od razu, to mogą one nie wyjść puszyste i wrośnięte. Będą wówczas wyglądały jak grubsze naleśniki.
Gdy ciasto będzie już gotowe do smażenia dodaj do niego trzy łyżki oleju roślinnego. Może to być olej rzepakowy, ryżowy lub z pestek winogron. Możesz też użyć masła lub oleju kokosowego. Trzeba je jednak wcześniej roztopić i przestudzone wlać do ciasta.

Wymieszaj dokładnie ciasto i zacznij nagrzewać patelnię.
Ponieważ w cieście jest już tłuszcz, to placki smażymy na suchej patelni. Moja patelnia miała 24 cm średnicy, więc wylewałam po trzy placki na raz. Ustaw średnią moc i poczekaj aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni.
Zamieszaj ciasto i chochlą odmierz porcję na placka o średnicy około 7 cm. Będą to mniej więcej dwie łyżki stołowe na placka. Po około minucie do dwóch przewracaj placek na drugą stronę. Placki są gotowe do odwrócenia na drugą stronę, gdy pojawią się pęcherzyki powietrza i placki zrobią się rumiane od spodu. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu na usmażenie. W ten sposób usmaż wszystkie placki z mascarpone.

W razie potrzeby zmniejsz moc palnika. Placki nie powinny się za szybko przypiekać. To jak długo będą się smażyć zależy do patelni i jej grubości oraz od ustawionej mocy palnika. Placuszki z mascarpone wyrastają jeszcze w trakcie smażenia. Są puszyste i wilgotne jednocześnie.


Swoje placki podałam z jogurtem naturalnym wymieszanym z cukrem pudrem oraz ze świeżymi borówkami amerykańskimi.
Ponieważ placki z mascarpone same w sobie nie są bardzo słodkie, to można je podawać nawet z gorącą czekoladą, syropem klonowym, dżemami, nutellą lub słodką bitą śmietaną. Świeże owoce oraz musy owocowe również będą idealne.
Z czym Wy podacie swoje placki?
Lubicie takie śniadania?
Smacznego.