Placki z mascarpone

Placki z mascarpone

Cudownie pyszne i wyjątkowo proste do zrobienia placuszki z mascarpone. To idealny przepis na śniadanie dla całej rodziny. Ponieważ nie są tłuste, można je spakować do szkoły, pracy lub na piknik. Rewelacja!

- 5 minut szykowania ciasta
- tylko kilka popularnych składników
- placki smażone na patelni bez tłuszczu

Czas przygotowania: 5 minut
Czas leżakowania ciasta: 30 minut
Czas smażenia placków: 25 minut
Ilość porcji: 21 placków

Kalorie: 85 w 1 placku
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 160 g
  • 125 gramów serka mascarpone - pół opakowania 250 g
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 średnie jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki oleju roślinnego lub masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Placki z serkiem mascarpone

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jeśli jajka, serek mascarpone oraz jogurt naturalny wyjmiesz wcześniej z lodówki i będą one miały temperaturę pomieszczenia, to Twoje ciasto na placki będzie gotowe do smażenia już po kilku minutach od wymieszania razem wszystkich składników. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. W kaloriach nie uwzględniłam dodatków w postaci słodkiego jogurtowego sosu oraz borówek i mięty.

Placki z mascarpone, 1

Placki z mascarpone, 2

Placuszki z mascarpone przepis

W jednej misce umieść razem wszystkie składniki na placki z wyjątkiem oleju roślinnego. Wsyp szklankę, czyli około 160 gramów mąki pszennej tortowej, dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz dwie łyżki cukru waniliowego. Polecam domowy cukier waniliowy. Możesz też użyć zwykłego cukru lub też dodać cukier wanilinowy. Możesz też dorzucić symboliczną szczyptę soli.

Do miski ze składnikami sypkimi dodaj pół szklanki jogurtu naturalnego, 125 gramów, czyli pół opakowania serka mascarpone (opakowane mniejsze, te o wadze 250 gramów) oraz wbij trzy średniej wielkości jajka. 

Porada: Jogurt naturalny można zastąpić kefirem, maślanką, zsiadłym mlekiem lub też mlekiem zwykłym. Dajesz wówczas tę samą ilość zamiennika, czyli pół szklanki o pojemności 250 ml.

Placki z mascarpone, 3

Wszystkie składniki na placki wymieszaj dokładnie przy pomocy miksera lub też blendera ręczonego typu żyrafa. Ma powstać gładkie i gęste ciasto.

Jeśli mokre składniki były wyjęte prosto z lodówki, to ciasto należy odłożyć na bok na minimum 30 minut, by wszystkie składniki osiągnęły tę samą temperaturę pomieszczenia. Jeśli zaś zaczniesz smażyć placki od razu, to mogą one nie wyjść puszyste i wrośnięte. Będą wówczas wyglądały jak grubsze naleśniki. 

Gdy ciasto będzie już gotowe do smażenia dodaj do niego trzy łyżki oleju roślinnego. Może to być olej rzepakowy, ryżowy lub z pestek winogron. Możesz też użyć masła lub oleju kokosowego. Trzeba je jednak wcześniej roztopić i przestudzone wlać do ciasta.
Placki z mascarpone, 4

Wymieszaj dokładnie ciasto i zacznij nagrzewać patelnię. 

Ponieważ w cieście jest już tłuszcz, to placki smażymy na suchej patelni. Moja patelnia miała 24 cm średnicy, więc wylewałam po trzy placki na raz. Ustaw średnią moc i poczekaj aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni.

Zamieszaj ciasto i chochlą odmierz porcję na placka o średnicy około 7 cm. Będą to mniej więcej dwie łyżki stołowe na placka. Po około minucie do dwóch przewracaj placek na drugą stronę. Placki są gotowe do odwrócenia na drugą stronę, gdy pojawią się pęcherzyki powietrza i placki zrobią się rumiane od spodu. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu na usmażenie. W ten sposób usmaż wszystkie placki z mascarpone.

Placki z mascarpone, 5

W razie potrzeby zmniejsz moc palnika. Placki nie powinny się za szybko przypiekać. To jak długo będą się smażyć zależy do patelni i jej grubości oraz od ustawionej mocy palnika. Placuszki z mascarpone wyrastają jeszcze w trakcie smażenia. Są puszyste i wilgotne jednocześnie. 
Placki z mascarpone, 6

Placki z mascarpone, 7

Swoje placki podałam z jogurtem naturalnym wymieszanym z cukrem pudrem oraz ze świeżymi borówkami amerykańskimi. 

Ponieważ placki z mascarpone same w sobie nie są bardzo słodkie, to można je podawać nawet z gorącą czekoladą, syropem klonowym, dżemami, nutellą lub słodką bitą śmietaną. Świeże owoce oraz musy owocowe również będą idealne. 

Z czym Wy podacie swoje placki?
Lubicie takie śniadania?
Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (53 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-09-13 21:48
Suuuper placki. To będzie mój hit jak wpadną koleżanki córki po szkole. Polecam
🙂Didi
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍🙂
Reklama
2019-09-14 16:40
Super, dziękuję za przepis
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂

Placuszki z mascarpone

To przepis dla wszystkich zabieganych, ale i dobrze zorganizowanych rodziców, którzy lubią gotować dla swojej rodziny i dzieci. Placki z serkiem mascarpone i jogurtem naturalnym to przepis, który wymaga tylko dobrego zaplanowania czasu. Czemu? Wszystkie składniki umieszczasz razem w jednej misce i miksujesz na gładko. Zajmie Ci to tylko kilka minut. Ciasto zostawiasz potem na 30 minut na blacie kuchennym. W tym czasie można zrobić bardzo dużo innych domowych zajęć. Potem zostaje już tylko smażenie placuszków na patelni bez dodatku tłuszczu. Tarta z jabłkami to deser, który uwielbiają dzieci, zatem też zachęcam do pieczenia. Bardzo smaczne i warte polecenia są też moje placki z serka wiejskiego na słodko. 

Placki z mascarpone przepis

Packi z mascarpone i jogurtem to placuszki, które smaży się na patelni bez dodatku tłuszczu. Można je zatem zabrać do szkoły, na piknik lub do pracy. Takie placki nie brudzą, więc idealnie sprawiają się do spakowania na wynos. Placuszki z mascarpone to też przepis bardzo uniwersalny. Placki można jeść same lub też z dodatkiem ulubionego dżemu, czy też owoców. Placki z mascarpone nie są bardzo słodkie, zatem możesz je jeść nawet polane czekoladą. Koniecznie sprawdź też mój przepis na najlepsze naleśniki. Przepis na naleśniki jest jednym z popularniejszych na moim Blogu Kulinarnym. Gorąco polecam też moje placki na mleku, które zrobisz równie szybko jak placki z serkiem mascarpone. Zerknij też na pozostałe przepisy kulinarne. Wszystkie bardzo dokładnie opisane wraz ze zdjęciami wykonania krok po kroku i wieloma poradami.