Cebulaki
Cebulaki czyli wytrawne ciasteczka cebulowe posypane białym makiem. Delikatnie cebulowe i przyjemnie miękkie w środku. Kruche na zewnątrz i lekko słone, z ciekawym posmakiem maku.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Liczba porcji: 16-18 sztuk
Dieta: wegetariańska
Składniki
- szklanka mąki pszennej lub orkiszowej - 200 g + mąka do obsypania
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 większe cebule
- 30 g białego lub niebieskiego maku
- płaska łyżeczka soli
Cebulaki
W misce wymieszaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodaj miękkie masło oraz żółtko.
Cebulę obierz i pokrój na drobne kawałeczki lub użyj melaksera. Dodaj do reszty składników i wyrabiaj chwilę ręcznie na gładką masę.
Włącz piekarnik na 180 stopni. Przygotuj też blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Ciasto wyłóż na blat hojnie obsypany mąką. Posyp je również od góry. Rozwałkuj na placek grubości 1-1,5 cm. (Ciasto jest dość rzadkie) Przy pomocy okrągłej foremki wykrawaj ciastka.
Układaj je w niewielkich odstępach na papierze do pieczenia.
W małej misce wymieszaj mak z solą. Każdy krążek ciasta obsyp gotową mieszanką (lekko uklep) przed włożeniem ciastek do piekarnika.
Piecz 30 minut, potem wyłącz zwiększ temperaturę na 220 stopni i piecz jeszcze 5 minut do zarumienienia.
Z ciekawych przekąsek polecam zapiekane parówki na patyku, czyli amerykańskie corn dogi. Z cebulą natomiast warto wypróbować mój przepis na krążki cebulowe. Ze smacznych i błyskawicznych przekąsek polecam przepis cykoria z fetą. Do przygotowania w 5 minut.
Smacznego!
p.s. Dodam jeszcze, że ten gliniany liść na zdjęciu to dzieło mojego Synka.