Cebulaki z białym makiem

Cebulaki z białym makiem

Wytrawne ciasteczka cebulowe posypane białym makiem. Gdy mam ochotę coś przegryźć i nie są to słodkości - myślę sobie o tych właśnie ciasteczkach. Są delikatnie cebulowe i przyjemnie miękkie w środku. Kruche na zewnątrz i lekko słone, z ciekawym posmakiem maku..

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Ilość porcji: 16-18 sztuk

Składniki:
  • szklanka mąki pszennej lub orkiszowej - 200 g + mąka do obsypania
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 większe cebule
  • 30 g białego lub niebieskiego maku
  • płaska łyżeczka soli


W misce wymieszaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodaj miękkie masło oraz żółtko.

Cebulę obierz i pokrój na drobne kawałeczki lub użyj melaksera. Dodaj do reszty składników i wyrabiaj chwilę ręcznie na gładką masę.

Włącz piekarnik na 180 stopni. Przygotuj też blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.

Ciasto wyłóż na blat hojnie obsypany mąką. Posyp je również od góry. Rozwałkuj na placek grubości 1-1,5 cm. (Ciasto jest dość rzadkie)  Przy pomocy okrągłej foremki wykrawaj ciastka.

Układaj je w niewielkich odstępach na papierze do pieczenia.

W małej misce wymieszaj mak z solą. Każdy krążek ciasta obsyp gotową mieszanką (lekko uklep) przed włożeniem ciastek do piekarnika.

Piecz 30 minut, potem wyłącz zwiększ temperaturę na 220 stopni i piecz jeszcze 5 minut do zarumienienia. 


Cebulaki z białym makiem, 1

Cebulaki z białym makiem, 2


Dodam jeszcze, że ten gliniany liść na zdjęciu to dzieło mojego Synka :-)
Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (5 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/11103

Komentarze

2017-09-29 22:11
Super przepis, nigdy takich nie jadłam, ale z przyjemnością wypróbuję, zwłaszcza, że uwielbiam wszystko z cebulą. Pozdrawiam!
2016-02-22 12:09
Może trzeba będzie spróbować ;)
2016-02-22 12:11
Ale ładne :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-02-22 14:04
Dziękuję Asiu :-)
Wygladają ciekawie!
2016-02-22 13:16
W pierwszej chwili pomyślałam: "Cebulaki z białym makiem - to nie brzmi dobrze". Ale wczytałam się w Twój opis i jestem tak zaciekawiona, że muszę tego spróbować! Tylko trzeba przed córką ukryć tę cebulę, bo inaczej nawet nie będzie chciała spróbować ;)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-02-22 14:06
Ha, ha.. Aniu, ja tak robię, gdy chcę przemycić cebulę młodszemu Synkowi. Oczywiście, gdy zapyta "tam jest cebula?" i świdruje mnie swoimi dużymi oczami.. przyznaję się do winy :-)
2016-02-22 19:19
Podobają mi się bardzo!
2016-02-23 07:54
Spadłaś mi z nieba!Wyglądają przepysznie! A czy może być mąka żytnia? Tylko taką mam w domu na tą chwilę, bo raczej rzadko piekę :P
Ania z AniaGotuje.pl
2016-02-23 10:50
Tak, tylko jest to mąka bardziej "maziasta".. musisz dać jej odrobinę więcej.
2016-02-23 11:04
Te ciastka są super!
Ania z AniaGotuje.pl
2016-02-23 11:58
Dziękuję Gosiu ;-)
2016-02-23 22:01
ciekawy przepis, zapisałam do wypróbowania!
Ania z AniaGotuje.pl
2016-02-24 09:44
Smacznego Zuzanno!