Cebulaki z białym makiem

Cebulaki z białym makiem

Wytrawne ciasteczka cebulowe posypane białym makiem. Gdy mam ochotę coś przegryźć i nie są to słodkości - myślę sobie o tych właśnie ciasteczkach. Są delikatnie cebulowe i przyjemnie miękkie w środku. Kruche na zewnątrz i lekko słone, z ciekawym posmakiem maku..

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Ilość porcji: 16-18 sztuk

Składniki:
  • szklanka mąki pszennej lub orkiszowej - 200 g + mąka do obsypania
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 większe cebule
  • 30 g białego lub niebieskiego maku
  • płaska łyżeczka soli


W misce wymieszaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodaj miękkie masło oraz żółtko.

Cebulę obierz i pokrój na drobne kawałeczki lub użyj melaksera. Dodaj do reszty składników i wyrabiaj chwilę ręcznie na gładką masę.

Włącz piekarnik na 180 stopni. Przygotuj też blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.

Ciasto wyłóż na blat hojnie obsypany mąką. Posyp je również od góry. Rozwałkuj na placek grubości 1-1,5 cm. (Ciasto jest dość rzadkie)  Przy pomocy okrągłej foremki wykrawaj ciastka.

Układaj je w niewielkich odstępach na papierze do pieczenia.

W małej misce wymieszaj mak z solą. Każdy krążek ciasta obsyp gotową mieszanką (lekko uklep) przed włożeniem ciastek do piekarnika.

Piecz 30 minut, potem wyłącz zwiększ temperaturę na 220 stopni i piecz jeszcze 5 minut do zarumienienia. 


Cebulaki z białym makiem, 1

Cebulaki z białym makiem, 2


Dodam jeszcze, że ten gliniany liść na zdjęciu to dzieło mojego Synka :-)
Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (5 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷