Cebulaki z białym makiem

Cebulaki z białym makiem

Wytrawne ciasteczka cebulowe posypane białym makiem.. moje ulubione :-)

Gdy mam ochotę coś przegryźć i nie są to słodkości - myślę sobie o tych właśnie ciasteczkach. Są delikatnie cebulowe i przyjemnie miękkie w środku. Kruche na zewnątrz i lekko słone, z ciekawym posmakiem maku..


Ilość porcji: 16-18 sztuk o średnicy 10 cm
Łączny czas przyrządzania: 20 minut + 35 minut pieczenia


Składniki:
• szklanka mąki pszennej lub orkiszowej - 200 g + mąka do obsypania
• 100 g masła
• 1 żółtko
• 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 większe cebule
• 30 g białego lub niebieskiego maku
• płaska łyżeczka soli


W misce wymieszaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodaj miękkie masło oraz żółtko.

Cebulę obierz i pokrój na drobne kawałeczki lub użyj melaksera. Dodaj do reszty składników i wyrabiaj chwilę ręcznie na gładką masę.

Włącz piekarnik na 180 stopni. Przygotuj też blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.

Ciasto wyłóż na blat hojnie obsypany mąką. Posyp je również od góry. Rozwałkuj na placek grubości 1-1,5 cm. (Ciasto jest dość rzadkie)  Przy pomocy okrągłej foremki wykrawaj ciastka.

Układaj je w niewielkich odstępach na papierze do pieczenia.

W małej misce wymieszaj mak z solą. Każdy krążek ciasta obsyp gotową mieszanką (lekko uklep) przed włożeniem ciastek do piekarnika.

Piecz 30 minut, potem wyłącz zwiększ temperaturę na 220 stopni i piecz jeszcze 5 minut do zarumienienia. 


cebulaki-z-bialym-makiem-1

cebulaki-z-bialym-makiem-2


Dodam jeszcze, że ten gliniany liść na zdjęciu to dzieło mojego Synka :-)
Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

zainteresowany
2016-02-22 12:09
Może trzeba będzie spróbować ;)
jogosfera
2016-02-22 12:11
Ale ładne :)
Ania
2016-02-22 14:04
Dziękuję Asiu :-)
Daria @ bezgrzesznarozpusta.pl
2016-02-22 12:24
Wygladają ciekawie!
Anna
2016-02-22 13:16
W pierwszej chwili pomyślałam: "Cebulaki z białym makiem - to nie brzmi dobrze". Ale wczytałam się w Twój opis i jestem tak zaciekawiona, że muszę tego spróbować! Tylko trzeba przed córką ukryć tę cebulę, bo inaczej nawet nie będzie chciała spróbować ;)
Ania
2016-02-22 14:06
Ha, ha.. Aniu, ja tak robię, gdy chcę przemycić cebulę młodszemu Synkowi. Oczywiście, gdy zapyta "tam jest cebula?" i świdruje mnie swoimi dużymi oczami.. przyznaję się do winy :-)
Agnieszka - Polska Zupa
2016-02-22 19:19
Podobają mi się bardzo!
Gaga
2016-02-23 07:54
Spadłaś mi z nieba!Wyglądają przepysznie! A czy może być mąka żytnia? Tylko taką mam w domu na tą chwilę, bo raczej rzadko piekę :P
Ania
2016-02-23 10:50
Tak, tylko jest to mąka bardziej "maziasta".. musisz dać jej odrobinę więcej.
codojedzenia.pl
2016-02-23 11:04
Te ciastka są super!
Ania
2016-02-23 11:58
Dziękuję Gosiu ;-)
Zuzanna
2016-02-23 22:01
ciekawy przepis, zapisałam do wypróbowania!
Ania
2016-02-24 09:44
Smacznego Zuzanno!