Ciasteczka kokosowe

Ciasteczka kokosowe

Zrobienie tych kruchych pyszności zajmie Ci łącznie tylko 30 minut! Zapraszam po najlepszy przepis na ciasteczka kokosowe, które upieczesz z sześciu składników. Aby je zrobić nie potrzebujesz nawet miksera. 

- idealnie kruche i maślane
- bez użycia miksera i bez jajek
- świetne ciastka na każdą okazję

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 23 ciasteczka

Kaloryczność kcal: 75 w 1 ciastku

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 160 g
  • 1 szklanka drobnych wiórków kokosowych - 100 g
  • pół kostki prawdziwego masła - 100 g
  • 3 pełne łyżki śmietany kwaśnej 18 % - 90 g
  • 3 pełne łyżki cukru pudru - 60 g
  • łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub kilka kropel olejku

Ciastka kokosowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pieczenie: 190 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 180 stopni z termoobiegiem.
Czas pieczenia: około 20 minut 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników wyszły mi 23 ciasteczka o średnicy około 5,5 cm.

Ciasteczka kokosowe, 1

Ciasteczka kokosowe przepis

Do miski wsyp 100 gramów drobnych wiórków kokosowych. Będzie to cała szklanka o pojemności 250 ml. Do wiórków dodaj też trzy pełne łyżki śmietany kwaśnej 18 %. Śmietana powinna ważyć łącznie około 90 gramów. Przy pomocy łyżki wymieszaj wiórki ze śmietaną i odstaw. 

Porada: Zamiast śmietany możesz też użyć gęstego jogurtu greckiego lub sięgnąć po ekstrakt z kokosa (biały, gęsty). 

Ciasteczka kokosowe, 2

Do większej miski wsyp szklankę mąki pszennej tortowej o wadze 160 gramów. Dodaj też trzy pełne łyżki cukru pudru oraz pół kostki prawdziwego masła, czyli 100 gramów masła. Masło może być wyjęte z lodówki lub też takie, które ma temperaturę pomieszczenia. Miękkie masło będzie łatwiej wmieszać w ciasto. 

Porada: Do miski możesz też dorzucić symboliczną szczyptę soli. 
Ciasteczka kokosowe, 3

Do miski z mąką, cukrem pudrem i masłem dodaj wiórki wymieszane ze śmietaną oraz łyżeczkę ekstraktu cytrynowego. Możesz też dać dwie krople olejku cytrynowego lub też sięgnąć po olejek migdałowy lub pomarańczowy. 

Wszystkie składniki wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakami do wyrabiania ciast drożdżowych. Ciasto zagnieć szybko i sprawnie. Powinna Ci powstać jednolita kula zwartego i lekko lepkiego ciasta. Z ciasta odrywaj kawałki o wadze około 20-22 gramów i formuj z nich kuki średnicy do 4 cm. Wyszły mi łącznie 23 kulki ciasta.
Ciasteczka kokosowe, 4

Każdą kulkę spłaszczaj w dłoniach na placek o średnicy około 5,5 cm i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka kokosowe podczas pieczenia nie rozlewają się i niewiele rośną, więc nie trzeba zachowywać między nimi dużych odstępów. 
Ciasteczka kokosowe, 5

Blaszkę z gotowymi do pieczenia ciastkami kokosowymi wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Czas pieczenia to około 20 minut, do lekkiego zarumienienia ciastek. Polecam po około 18 minutach pieczenia obserwować ciasteczka. Stopnień wypieczenia zależy w dużej mierze od faktycznej temperatury, jaka panuje w piekarniku oraz od wielkości komory. Moje ciasteczka kokosowe piekły równo 20 minut.

Po upieczeniu wyjmij formę z ciastkami i odstaw do przestudzenia. Ciastka od razu po upieczeniu są jeszcze dość miękkie, dlatego trzeba dać im trochę czasu na przestygnięcie. W ten sposób upiecz wszystkie partie ciastek (u mnie na dwa razy). 

Ciasteczka kokosowe, 6

Ciasteczka kokosowe, 7

Jakie są Twoje ulubione ciasteczka?
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (524 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ciasteczka kokosowe

Jestem wielką miłośniczką pieczenia wszelkiego typu ciastek i ciasteczek. Na moim Blogu znajdziesz bardzo dużo przepisów na pyszne, domowe ciasteczka. Najpopularniejsze są moje ciasteczka owsiane, które upiekło już setki Czytelników. Bardzo dużą popularnością cieszą się też kruche ciasteczka oraz ciasteczka maślane. Ciasteczka kokosowe z mojego przepisu to połączenie przepisu na kokosanki oraz na ciastka kruche. Tak oto powstały te pyszne ciastka kokosowe kruche. Robiłam je na kilka sposobów i wybrałam ten, który był najprostszy a do tego wyszedł najpyszniejszy. Moje ciastka z wiórkami kokosowymi nie mają w składzie jajek, więc będą idealne dla osób, które nie mogą ich jeść. Takie kruche ciasteczka kokosowe zrobisz z kilku składników, więc tym bardziej warto się za nie zabrać. Jestem prawie pewna, że masz w domu wszystkie składniki, by je upiec. Bardzo smaczne są też ciastka Magdalenki, które gorąco polecam. 

Ciastka kokosowe

Proste, pyszne i szybkie do zrobienia. Takie są właśnie te wspaniale pachnące kruche ciastka kokosowe. Zrobisz je nawet wtedy, gdy jesteś w pośpiechu. Całość razem z pieczeniem nie zajmie Ci bowiem więcej niż 30 minut. Szybko, prawda? :) Moje ciasteczka kokosowe kruche polecam piec nie tylko na weekendy, ale i zawsze gdy masz ochotę na coś słodkiego do kawy, czy do herbaty. Zapraszam Cię po ciasteczka kokosowe przepis, który warto zapamiętać. Ciasteczka kokosowe możesz bowiem zabrać też do szkoły, do pracy, czy na piknik. Ciastka z wiórkami kokosowymi bardzo dobrze sprzedają się też na szkolnych kiermaszach. Możecie mi wierzyć na słowo. Te ciastka kokosowe pachną tak pięknie, że nie można przejść obok nich obojętnie. Połączenie wypieku z masłem i kokosem skusi każdego łasucha. Zachęcam również do wypróbowania innych moich łatwych i bardzo dokładnie opisanych przepisów kulinarnych. Mój Blog Kulinarny to nie tylko przepyszne ciasteczka i inne słodkości, ale i wspaniałe zupy, dania, czy sałatki. Znajdziesz u mnie przepisy na różne okazje oraz Święta. Gorąco zapraszam i życzę samych udanych wypieków.