Ciasteczka kokosowe
Zrobienie tych kruchych pyszności zajmie Ci łącznie tylko 30 minut! Zapraszam po najlepszy przepis na ciasteczka kokosowe, które upieczesz z sześciu składników. Aby je zrobić nie potrzebujesz nawet miksera.
- idealnie kruche i maślane
- bez użycia miksera i bez jajek
- świetne ciastka na każdą okazję
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 23 ciasteczka
Kaloryczność kcal: 75 w 1 ciastku
Dieta: wegetariańska
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 160 g
- 1 szklanka drobnych wiórków kokosowych - 100 g
- pół kostki prawdziwego masła - 100 g
- 3 pełne łyżki śmietany kwaśnej 18 % - 90 g
- 3 pełne łyżki cukru pudru - 60 g
- łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub kilka kropel olejku
Ciastka kokosowe
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pieczenie: 190 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 180 stopni z termoobiegiem.
Czas pieczenia: około 20 minut
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników wyszły mi 23 ciasteczka o średnicy około 5,5 cm.

Ciasteczka kokosowe przepis
Do miski wsyp 100 gramów drobnych wiórków kokosowych. Będzie to cała szklanka o pojemności 250 ml. Do wiórków dodaj też trzy pełne łyżki śmietany kwaśnej 18 %. Śmietana powinna ważyć łącznie około 90 gramów. Przy pomocy łyżki wymieszaj wiórki ze śmietaną i odstaw.
Porada: Zamiast śmietany możesz też użyć gęstego jogurtu greckiego lub sięgnąć po ekstrakt z kokosa (biały, gęsty).

Do większej miski wsyp szklankę mąki pszennej tortowej o wadze 160 gramów. Dodaj też trzy pełne łyżki cukru pudru oraz pół kostki prawdziwego masła, czyli 100 gramów masła. Masło może być wyjęte z lodówki lub też takie, które ma temperaturę pomieszczenia. Miękkie masło będzie łatwiej wmieszać w ciasto.
Porada: Do miski możesz też dorzucić symboliczną szczyptę soli.

Do miski z mąką, cukrem pudrem i masłem dodaj wiórki wymieszane ze śmietaną oraz łyżeczkę ekstraktu cytrynowego. Możesz też dać dwie krople olejku cytrynowego lub też sięgnąć po olejek migdałowy lub pomarańczowy.
Wszystkie składniki wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakami do wyrabiania ciast drożdżowych. Ciasto zagnieć szybko i sprawnie. Powinna Ci powstać jednolita kula zwartego i lekko lepkiego ciasta. Z ciasta odrywaj kawałki o wadze około 20-22 gramów i formuj z nich kuki średnicy do 4 cm. Wyszły mi łącznie 23 kulki ciasta.

Każdą kulkę spłaszczaj w dłoniach na placek o średnicy około 5,5 cm i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka kokosowe podczas pieczenia nie rozlewają się i niewiele rośną, więc nie trzeba zachowywać między nimi dużych odstępów.

Blaszkę z gotowymi do pieczenia ciastkami kokosowymi wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Czas pieczenia to około 20 minut, do lekkiego zarumienienia ciastek. Polecam po około 18 minutach pieczenia obserwować ciasteczka. Stopnień wypieczenia zależy w dużej mierze od faktycznej temperatury, jaka panuje w piekarniku oraz od wielkości komory. Moje ciasteczka kokosowe piekły równo 20 minut.
Po upieczeniu wyjmij formę z ciastkami i odstaw do przestudzenia. Ciastka od razu po upieczeniu są jeszcze dość miękkie, dlatego trzeba dać im trochę czasu na przestygnięcie. W ten sposób upiecz wszystkie partie ciastek (u mnie na dwa razy).


Jakie są Twoje ulubione ciasteczka?
Smacznego.