Wątróbka drobiowa z suszonym pomidorem

Wątróbka drobiowa z suszonym pomidorem

Zdrowa, pełna żelaza sałatka z delikatną wątróbką, świeżym szpinakiem i suszonym pomidorem.

Ilość porcji: 2-3

Składniki:
30 dag wątróbki drobiowej
• 30 dag świeżych liści szpinaku
• dwie łyżki suszonych pomidorów z oleju
• łyżka oliwy z oliwek
• garść pestek (dynia, słonecznik, pinia)
• sól, pieprz

Wątróbkę umyj, wysusz ręcznikiem papierowym i odkrój wszystkie żyłki. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę, rozprowadź. Połóż kawałki wątróbki. Obsmażaj po jednej minucie na każdej stronie i zdejmij. Wątróbki nie sól, nie posypuj mąką.

Na talerzach ułóż umyte i przebrane liście szpinaku. Ewentualne ogonki usuń. Kładź po kilka kawałków wątróbki na szpinak.

Ze słoika wyjmij i pokój na kawałki suszone pomidory. Ułóż na talerzu. Jeśli oliwa z ziołami ze słoika wygląda i pachnie przyzwoicie możesz dodać jej trochę na talerz.

Lekko nagrzej suchą, małą patelnię i upraż na niej: pestki, dyni, słonecznika, orzeszki piniowe, płatki migdałowe. Jeśli czegoś nie masz, możesz pominąć. Posyp danie.

Dodaj odrobinę pieprzu i soli dla smaku.

watrobka-drobiona-z-suszonym-pomidorem-1

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl