Wątróbka drobiowa z suszonym pomidorem

Wątróbka drobiowa z suszonym pomidorem

Zdrowa, pełna żelaza sałatka z delikatną wątróbką, świeżym szpinakiem i suszonym pomidorem.

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 2 minuty
Ilość porcji: 2-3

Składniki:
  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • 30 dag świeżych liści szpinaku
  • dwie łyżki suszonych pomidorów z oleju
  • łyżka oliwy z oliwek
  • garść pestek (dynia, słonecznik, pinia)
  • sól, pieprz

Wątróbkę umyj, wysusz ręcznikiem papierowym i odkrój wszystkie żyłki. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę, rozprowadź. Połóż kawałki wątróbki. Obsmażaj po jednej minucie na każdej stronie i zdejmij. Wątróbki nie sól, nie posypuj mąką.

Na talerzach ułóż umyte i przebrane liście szpinaku. Ewentualne ogonki usuń. Kładź po kilka kawałków wątróbki na szpinak.

Ze słoika wyjmij i pokój na kawałki suszone pomidory. Ułóż na talerzu. Jeśli oliwa z ziołami ze słoika wygląda i pachnie przyzwoicie możesz dodać jej trochę na talerz.

Lekko nagrzej suchą, małą patelnię i upraż na niej: pestki, dyni, słonecznika, orzeszki piniowe, płatki migdałowe. Jeśli czegoś nie masz, możesz pominąć. Posyp danie.

Dodaj odrobinę pieprzu i soli dla smaku.

Wątróbka drobiowa z suszonym pomidorem, 1

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (4 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/10307