Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Wątróbka z suszonym pomidorem

Wątróbka z suszonym pomidorem

Zdrowa, pełna żelaza sałatka z delikatną wątróbką, świeżym szpinakiem i suszonym pomidorem. Wątróbka z suszonymi pomidorami to danie, które przygotujesz w 12 minut :)

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 2 minuty
Liczba porcji: 2-3

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • 30 dag świeżych liści szpinaku
  • dwie łyżki suszonych pomidorów z oleju
  • łyżka oliwy z oliwek
  • garść pestek (dynia, słonecznik, pinia)
  • sól, pieprz

Wątróbkę umyj, wysusz ręcznikiem papierowym i odkrój wszystkie żyłki. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę, rozprowadź. Połóż kawałki wątróbki. Obsmażaj po jednej minucie na każdej stronie i zdejmij. Wątróbki nie sól, nie posypuj mąką.

Na talerzach ułóż umyte i przebrane liście szpinaku. Ewentualne ogonki usuń. Kładź po kilka kawałków wątróbki na szpinak.

Ze słoika wyjmij i pokój na kawałki suszone pomidory. Ułóż na talerzu. Jeśli oliwa z ziołami ze słoika wygląda i pachnie przyzwoicie możesz dodać jej trochę na talerz.

Lekko nagrzej suchą, małą patelnię i upraż na niej: pestki, dyni, słonecznika, orzeszki piniowe, płatki migdałowe. Jeśli czegoś nie masz, możesz pominąć. Posyp danie.

Dodaj odrobinę pieprzu i soli dla smaku.

Wątróbka z suszonym pomidorem, 1


Bardzo smaczna jest też tradycyjna wątróbka drobiowa z cebulką, którą polecam. Zobacz także przepis na proste placki z wątróbki.

Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (119 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania