Wątróbka z suszonym pomidorem
Zdrowa, pełna żelaza sałatka z delikatną wątróbką, świeżym szpinakiem i suszonym pomidorem. Wątróbka z suszonymi pomidorami to danie, które przygotujesz w 12 minut :)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 2 minuty
Liczba porcji: 2-3
Dieta: bezglutenowa
- 30 dag wątróbki drobiowej
- 30 dag świeżych liści szpinaku
- dwie łyżki suszonych pomidorów z oleju
- łyżka oliwy z oliwek
- garść pestek (dynia, słonecznik, pinia)
- sól, pieprz
Wątróbkę umyj, wysusz ręcznikiem papierowym i odkrój wszystkie żyłki. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę, rozprowadź. Połóż kawałki wątróbki. Obsmażaj po jednej minucie na każdej stronie i zdejmij. Wątróbki nie sól, nie posypuj mąką.
Na talerzach ułóż umyte i przebrane liście szpinaku. Ewentualne ogonki usuń. Kładź po kilka kawałków wątróbki na szpinak.
Ze słoika wyjmij i pokój na kawałki suszone pomidory. Ułóż na talerzu. Jeśli oliwa z ziołami ze słoika wygląda i pachnie przyzwoicie możesz dodać jej trochę na talerz.
Lekko nagrzej suchą, małą patelnię i upraż na niej: pestki, dyni, słonecznika, orzeszki piniowe, płatki migdałowe. Jeśli czegoś nie masz, możesz pominąć. Posyp danie.
Dodaj odrobinę pieprzu i soli dla smaku.

Bardzo smaczna jest też tradycyjna wątróbka drobiowa z cebulką, którą polecam. Zobacz także przepis na proste placki z wątróbki.
Smacznego.