Placki z twarogiem i truskawkami
Placki z twarogiem i truskawkami, czyli placuszki serowe z owocami to niesamowicie delikatna, mięciutka, super pyszna i niezwykle prosta w przygotowaniu propozycja na śniadanie lub na kolację.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia łącznie: 15 minut
Liczba porcji: 9 dużych placków
Kaloryczność kcal: 105 w 1 placku
[ więcej ]
Dieta: wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 250 g twarogu w kawałku - u mnie chudy
- 3 bardzo duże lub 4 małe jajka - do 200 g po rozbiciu
- 80 g mąki pszennej tortowej - pół szklanki
- 9 truskawek - około 100 g
- 1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 g masła klarowanego do smażenia
- do podania: cukier puder, świeże owoce, mięta
Placki serowe z truskawkami
Do miski wbij 3 bardzo duże lub 4 malutkie jajka. Powinno ich być około 180-200 gramów po rozbiciu. Wsyp małą saszetkę, czyli około 16 gramów cukru wanilinowego lub też dwie łyżki zwykłego cukru do którego można dodać odrobinę pasty lub esencji waniliowej. Całość miksuj od razu na wysokich obrotach miksera przez minutę. Jajka powinny się w tym czasie super napuszyć.
Porada: Placki wychodzą mało słodkie, zatem można też dodać i dwa razy więcej cukru lub też sięgnąć po domowy cukier waniliowy.
Do puchu jajecznego dodaj 80 gramów mąki pszennej tortowej wymieszanej z płaską łyżeczką proszku do pieczenia. Mąkę możesz dodać na raz lub przesiewając ją przez sitko. Od razu dodaj też cały twaróg. Twaróg krusz w dłoniach bezpośrednio do miski.
Porada: Mąkę pszenną tortową można zamienić na 70 gramów mąki jasnej orkiszowej. Nie używaj do tego przepisu sera z kubełka. Najlepszy będzie zwykły twaróg.
Gotowego ciasta nie miksujesz, a tylko mieszasz delikatnie łyżką lub szpatułką, do połączenia składników. W cieście na packi mają być widoczne kawałki twarogu.
Nagrzej dużą patelnię. Dodaj odrobinę masła klarowanego czy też oleju kokosowego lub innego delikatnego oleju. Tłuszcz rozprowadź po całej patelni. Pozwól, by dobrze się nagrzał. Dzięki temu placki nie chłoną tak tłuszczu. Na jednego placka kładź dwie pełne łyżki ciasta. Na patelni o średnicy 28 cm umieszczałam po trzy placki na raz, ponieważ jeszcze rosną i łatwiej je potem przewracać.
Po chwili smażenia, na wierzchu układaj po kilka plasterków truskawek (na jednego placka daję jedną truskawkę przekrojoną na trzy kawałki, w formie grubych plasterków). Gdy placki zaczną się od spodu lekko rumienić, to przewracaj je na drugą stronę (u mnie po minucie). Tu przydatna będzie łopatka. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu na usmażenie. Placki serowe z truskawkami są gotowe do zdjęcia z patelni, gdy z obu stron ładnie się zarumienią i wyrosną. Jeśli więc rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. To jak długo będą się smażyć zależy od patelni i jej grubości oraz od ustawionej mocy palnika.
Porady: Jeśli dasz więcej tłuszczu na patelnię, to placki będą bardziej chrupiące i puszyste. Zawsze po dodaniu tłuszczu na patelnię odczekaj chwilę, zanim wyłożysz porcje ciasta. Dzięki temu, że tłuszcz jest nagrzany, ciasto go nie wchłania. Po każdej partii warto ostrożnie przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym i dać nową porcję odrobiny tłuszczu.
Placki z twarogiem i truskawkami podawaj od razu po usmażeniu. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem lub polane miodem albo ulubionym syropem. Bita śmietana też się sprawdzi. Do tego listki mięty lub melisy.