Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Placki z twarogiem i truskawkami

Placki z twarogiem i truskawkami

Placki z twarogiem i truskawkami, czyli placuszki serowe z owocami to niesamowicie delikatna, mięciutka, super pyszna i niezwykle prosta w przygotowaniu propozycja na śniadanie lub na kolację. 

Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia łącznie: 15 minut
Liczba porcji: 9 dużych placków

Kaloryczność kcal: 105 w 1 placku [ więcej ]
Dieta: wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • 250 g twarogu w kawałku - u mnie chudy
  • 3 bardzo duże lub 4 małe jajka - do 200 g po rozbiciu
  • 80 g mąki pszennej tortowej - pół szklanki
  • 9 truskawek - około 100 g
  • 1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 g masła klarowanego do smażenia
  • do podania: cukier puder, świeże owoce, mięta

Placki serowe z truskawkami
Placki z twarogiem i truskawkami, 1

Placki z twarogiem i truskawkami, 2

Krok 1: Zmiksuj jajka z cukrem

Do miski wbij 3 bardzo duże lub 4 malutkie jajka. Powinno ich być około 180-200 gramów po rozbiciu. Wsyp małą saszetkę, czyli około 16 gramów cukru wanilinowego lub też dwie łyżki zwykłego cukru do którego można dodać odrobinę pasty lub esencji waniliowej. Całość miksuj od razu na wysokich obrotach miksera przez minutę. Jajka powinny się w tym czasie super napuszyć. 

Porada: Placki wychodzą mało słodkie, zatem można też dodać i dwa razy więcej cukru lub też sięgnąć po domowy cukier waniliowy.

Zmiksuj jajka z cukrem

Krok 2: Dodaj twaróg i mąkę

Do puchu jajecznego dodaj 80 gramów mąki pszennej tortowej wymieszanej z płaską łyżeczką proszku do pieczenia. Mąkę możesz dodać na raz lub przesiewając ją przez sitko. Od razu dodaj też cały twaróg. Twaróg krusz w dłoniach bezpośrednio do miski. 

Porada: Mąkę pszenną tortową można zamienić na 70 gramów mąki jasnej orkiszowej. Nie używaj do tego przepisu sera z kubełka. Najlepszy będzie zwykły twaróg.

Dodaj twaróg i mąkę

Krok 3: Delikatnie wymieszaj

Gotowego ciasta nie miksujesz, a tylko mieszasz delikatnie łyżką lub szpatułką, do połączenia składników. W cieście na packi mają być widoczne kawałki twarogu. 

Delikatnie wymieszaj

Krok 4: Smaż placki z 🍓🍓

Nagrzej dużą patelnię. Dodaj odrobinę masła klarowanego czy też oleju kokosowego lub innego delikatnego oleju. Tłuszcz rozprowadź po całej patelni. Pozwól, by dobrze się nagrzał. Dzięki temu placki nie chłoną tak tłuszczu. Na jednego placka kładź dwie pełne łyżki ciasta. Na patelni o średnicy 28 cm umieszczałam po trzy placki na raz, ponieważ jeszcze rosną i łatwiej je potem przewracać. 

Po chwili smażenia, na wierzchu układaj po kilka plasterków truskawek (na jednego placka daję jedną truskawkę przekrojoną na trzy kawałki, w formie grubych plasterków). Gdy placki zaczną się od spodu lekko rumienić, to przewracaj je na drugą stronę (u mnie po minucie). Tu przydatna będzie łopatka. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu na usmażenie. Placki serowe z truskawkami są gotowe do zdjęcia z patelni, gdy z obu stron ładnie się zarumienią i wyrosną. Jeśli więc rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. To jak długo będą się smażyć zależy od patelni i jej grubości oraz od ustawionej mocy palnika. 

Porady: Jeśli dasz więcej tłuszczu na patelnię, to placki będą bardziej chrupiące i puszyste. Zawsze po dodaniu tłuszczu na patelnię odczekaj chwilę, zanim wyłożysz porcje ciasta. Dzięki temu, że tłuszcz jest nagrzany, ciasto go nie wchłania. Po każdej partii warto ostrożnie przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym i dać nową porcję odrobiny tłuszczu.

Smaż placki z 🍓🍓

Krok 5: Podawaj tak, jak lubisz

Placki z twarogiem i truskawkami podawaj od razu po usmażeniu. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem lub polane miodem albo ulubionym syropem. Bita śmietana też się sprawdzi. Do tego listki mięty lub melisy. 

Podawaj tak, jak lubisz

Placki z twarogiem i truskawkami, 8

Placuszki powstały na bazie przepisu na placki serowe
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (43 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Placki serowe z truskawkami

Placki serowe z truskawkami to prawdziwy letni rarytas, który idealnie sprawdza się zarówno na słodkie śniadanie, jak i na lekką kolację. W połączeniu z soczystymi, słodkimi truskawkami, które są królowymi sezonu letniego, każdy kęs staje się prawdziwą uczta dla podniebienia. Truskawki nie tylko dodają świeżości, ale również pięknie komponują się z delikatną miękkością serowych placków, tworząc harmonijną symfonię smaków. Placki z serem i truskawkami są banalnie proste w przygotowaniu. A by zrobić placki z twarogiem i truskawkami potrzebujesz tylko kilku składników.  Smażone na złoty kolor, placki serowe z truskawkami zyskują na chrupkości z zewnątrz, zachowując miękką i puszystą konsystencję wewnątrz. Wyobraź sobie, jak przy każdym kęsie serowy placek łączy się z lekką kwaskowatością truskawek, dostarczając nie tylko rozkoszy dla podniebienia, ale i uczucie świeżości. Dodatkowo, to danie można wzbogacić na wiele sposobów – od posypania cukrem pudrem, przez dodatek bitą śmietaną, aż po wyłożenie świeżymi listkami mięty dla dodatkowego aromatu. Każdy dodatek podkreśla walory smakowe truskawek i dodaje plackom serowym finezyjności. Co więcej, przygotowanie takiego dania to wspaniała okazja do spędzenia czasu w kuchni z rodziną lub przyjaciółmi, ciesząc się nie tylko procesem przyrządzania, ale przede wszystkim wspólnym delektowaniem się letnimi smakami. Placki serowe z truskawkami to danie, które z pewnością przywoła uśmiech na twarzy każdego, kto je spróbuje. To symfonia smaków, które celebrują najlepsze, co może zaoferować lato. Gorąco polecam mój sprawdzony przepis na placki z twarogiem i truskawkami. Rewelacyjne śniadanie to również budyń jaglany z truskawkami, który gorąco polecam. W sezonie i nie tylko polecam wspaniałe ciasto pieczone bez mąki.. to czekoladowa chmura z truskawkami i bitą śmietaną. Malinowa chmurka bez pieczenia to szokująco pyszne, piękne, proste i bardzo, bardzo popularne ciasto. Zrobisz je raz, a zapewniam, że będziesz do niego wracać nawet poza sezonem na maliny.