Placki puszyste z ricottą
Przepis na placuszki z ricotty dla dzieci. Te placki są super proste do zrobienia. Aby je smażyć nie potrzebujesz miksera, wagi ani specjalnych miarek. Placki z serem ricotta to super pomysł na śniadanie!
Jeśli chcesz poznać też inne przepisy na słodko z serem ricotta, to polecam Ci upiec niesamowity sernik kremowy z ricottą. Koniecznie spróbuj też przepis na sernik z ricottą i krówkami.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 25 minut
Liczba porcji: 25 średnich placków
Kaloryczność kcal: 90 w 1 placku
Dieta: wegetariańska
- niepełna szklanka mąki pszennej np. tortowej (170 g)
- 4 średnie jajka
- kostka/pudełko sera ricotty - 250 g
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta sody
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dodatkowo do placków: olej do smażenia oraz świeże maliny i cukier puder
Ser i jajka wyjmij wcześniej z lodówki (przynajmniej na 30 minut przed robieniem placków). Ser ricotta można zastąpić zwykłym serem mielonym.
Wszystkie składniki umieść w misce i dobrze wymieszaj na jednolite, gęste ciasto. Ja zazwyczaj mieszam je czystą dłonią.
Nagrzej dużą patelnię. Wlej trochę oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta i lekko je rozprowadź je po patelni. Placki z ricottą smaż na średniej mocy palnika, z obu stron po 2-3 minuty - do zarumienienia. Placki rosną jeszcze na patelni. W ten sposób usmaż wszystkie placki.


Miłośnikom racuchów drożdżowych z serem polecam mój przepis na racuchy drożdżowe z twarogiem.

Smacznego.