Pizza bez drożdży

Pizza bez drożdży

Super pyszna i bardzo prosta do przygotowania pizza bez drożdży, która smakuje prawie tak samo jak tradycyjna wersja. Wypróbuj mój sprawdzony i niezawodny przepis i skorzystaj z wielu cennych porad. Zapraszam!

- bez wyrastania
- bez użycia drożdży
- tylko kilka składników na ciasto

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia pizzy: 10 minut
Ilość porcji: 1 pizza = 8 kawałków

Kaloryczność kcal: 195 w 1 kawałku

Składniki na ciasto na pizzę

  • pełna szklanka mąki pszennej tortowej - 180 g
  • około 0,5 szklanki jogurtu naturalnego - 150 g
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • łyżka oliwy - do posmarowania papieru do pieczenia

Składniki na sos pomidorowy do pizzy

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • po sporej szczypcie soli, pieprzu i oregano
  • łyżeczka oliwy

Dodatki do pizzy

  • 20 g tartego parmezanu
  • 150 g sera mozzarella
  • 40 g salami pepperoni
  • 50 g małych pomidorków
  • kilka listków świeżej bazylii

Pizza bez drożdży

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jogurt użyty do ciasta na pizzę nie może być zimny. Powinien mieć minimum temperaturę pomieszczenia. 

Czas pieczenia pizzy: 10 minut
Temperatura pieczenia: 250 stopni z opcją pieczenia od dołu + termoobieg
Wymiar pizzy: średnica około 26 cm

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. W kaloriach uwzględniłam też sos oraz dodatki w postaci serów oraz pepperoni..

Z tego przepisu wychodzi jedna pizza na średniej grubości cieście i o średnicy około 26 cm. Pamiętaj, że możesz śmiało upiec pizzę bez drożdży z zupełnie innymi dodatkami. Może to być pizza w wersji z szynką i oliwkami, czy też z kiełbasą i żółtym serem.. Ty decydujesz. Powodzenia!

Pizza bez drożdży, 1

Pizza bez drożdży, 2

Pizza bez drożdży przepis

W jednej misce umieść jedną "pełniejszą" szklankę mąki pszennej tortowej, mąki do pizzy typ. 00 lub ewentualnie mąki uniwersalnej. Potrzebujesz zatem równo 180 gramów mąki. Do miski wlej pół szklanki lekko ciepłego jogurtu naturalnego, czyli 150 gramów aksamitnego jogurtu. Wysp 1/3 łyżeczki soli raz pół łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody oczyszczonej. (Aby mieć pewność, że spulchniacze idealnie wymieszają się z mąką możesz też najpierw przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą). Jeśli nie masz sody, to możesz użyć wyłącznie proszku do pieczenia. Wówczas dodajesz jedną łyżeczkę proszku (ani płaska, ani czubata). Możesz też dorzucić symboliczną szczyptę cukru. 

Porada: Zamiast jogurtu można też użyć pół szklanki kefiru lub pół szklanki maślanki. Najważniejsze jest to, by użyty płyn nie był zimny. Ja lekko podgrzewam jogurt w szklance przez umieszczenie szklanki w naczyniu z gorącą wodą. Niech gorąca woda sięga do połowy wysokości szklanki. Mieszam jogurt i sprawdzam co chwilę, czy jest już wystarczająco ciepły.  

Pizza bez drożdży, 3

Wymieszaj ciasto łyżką a następnie wyrabiaj je chwilę dłońmi. Wystarczy kilka minut, by ciasto zrobiło się jednolite. Na dużą, drewnianą deskę lub na stolnicę wysyp odrobinę mąki. Ciasto przełóż na tak przygotowaną stolnicę i jeszcze chwilę je wyrabiaj. Gotowa kula ciasta powinna być elastyczna i zwarta. 
Pizza bez drożdży, 4

Na środku arkusza do pieczenia wylej łyżkę delikatnej oliwy lub ewentualnie oleju do smażenia. Rozprowadź dłońmi tłuszcz na papierze. Kulę ciasta umieść na środku i zacznij rozciągać ciasto na kształt okrągłej pizzy o średnicy około 26 cm. Ranty ciasta mają być grubsze, zaś środek cieńszy.
Pizza bez drożdży, 5

Przygotowany spód odsuń na bok (ciasto odpocznie) i skomponuj sos do pizzy. W jednej misce umieść wszystkie składniki na sos pomidorowy: jedna łyżeczka koncentratu pomidorowego; trzy łyżki przecieru pomidorowego; przepuszczony przez praskę mały ząbek czosnku; po sporej szczypcie soli, pieprzu i oregano; łyżeczka oliwy.
Pizza bez drożdży, 6

Wymieszaj sos i rozłóż go na całej powierzchni pizzy z wyjątkiem wystających rantów. Wykładając sos jeszcze lekko poszerz pizzę (zapewne podczas leżakowania odrobinę się skurczyła).
Pizza bez drożdży, 7

Bardzo ważne: Zacznij już nagrzewać piekarnik. Ustaw około 250 stopni z opcją pieczenia od dołu i z termoobiegiem. Jeśli nie masz termoobiegu, to ustaw 260 stopni z pieczeniem od dołu. W nagrzewającym się piekarniku umieść szufladę z wyposażenia piekarnika. Wstaw ją o poziom niżej niż środkowy. Szuflada ma być nagrzana, bowiem bezpośrednio na nią wyłożysz swoją pizzę. Dzięki temu pizza upiecze się znacznie szybciej, bo tylko w 10 minut. Wysoka temperatura i krótki czas pieczenia, to klucz do sukcesu. Spód i brzegi są idealnie dopieczone i chrupiące, zaś dodatki nie wysuszone. Do tego ser wspaniale się ciągnie. 

Na ciasto z sosem można już wykładać ulubione dodatki. U mnie były to kolejno: odrobina tartego sera parmezan; cienkie plastry sera mozzarella (nie z zalewy); małe plasterki salami pepperoni, kilka pomidorków truskawkowych pokrojonych w cienkie plasterki; druga porcja tartego sera parmezan (na zdjęciu widać też listki bazylii, jednak w ostatniej chwili zdecydowałam się je zdjąć i dodałam je na pizzę już po upieczeniu). 
Pizza bez drożdży, 8

Gotową do pieczenia pizzę przełóż sprawnie, ale i bardzo ostrożnie (razem z papierem do pieczenia) na nagrzaną blachę w piekarniku. Od razu zamknij piekarnik. Pizza bez drożdży powinna się upiec w 10 minut (jeśli blacha była cały czas w nagrzanym do 250 stopni piekarniku). 

Porada: Aby z łatwością zsunąć pizzę na nagrzaną blachę, polecam pizzę z papierem umieścić najpierw np. na dużej desce drewnianej lub na innym całkiem płaskim i sztywnym podłożu (np. szklana deska). Przenoszenie surowej pizzy z samym papierem może być niewygodne, ponieważ pizza jest elastyczna. 
Pizza bez drożdży, 9

Pizza bez drożdży, 10

Od razu po upieczeniu wyjmij pizzę z piekarnika i podziel ją na osiem kawałków. 
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (756 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ciasto na pizza bez drożdży

Zazwyczaj piekę tradycyjne ciasto drożdżowe pod pizzę. Ciasto na pizze zna chyba każdy, kto korzysta z przepisów z mojego Bloga Kulinarnego. Pisząc ten właśnie przepis na pizze bez drożdży jesteśmy aktualnie w trakcie narodowej kwarantanny w związku z wirusem, który od kilku miesięcy paraliżuje prawie cały świat. Nikt nigdy nie spodziewałby się, że w ciągu paru dni ze sklepowych półek znikną zarówno drożdże świeże, jak i drożdże suszone. Idąc zatem za potrzebą stworzyłam kilka przepisów na wypieki, które są bardzo u nas popularne a do tego zazwyczaj wymagają użycia drożdży. Eksperymentując w kuchni stworzyłam przepisy takie jak chleb bez drożdży oraz bułki bez drożdży. Wszystkie te przepisy są niezwykle popularne i bardzo udane. Przyszła zatem pora na przepis na pizza bez drożdży

Ciasto na pizze bez drożdży

Moje ciasto na pizze bez drożdży jest zaskakujące podobne w smaku do tego z dodatkiem drożdży. Ani mój mąż, ani dzieci nie zorientowali się, że jedli pizzę bez drożdży. Jeśli tylko będziesz podążać za moją instrukcją oraz dokładnie odmierzysz wszystkie składniki, to zapewniam, że to ciasto do pizzy bez drożdży w którym nie czuć ani sody, ani proszku do pieczenia. Zarówno z wyglądu, jak i z samej struktury ta pizza bez drozdzy wygląda identycznie jak drożdżowa. Podałam przepis na jedną klasyczną pizzę średniej wielkości. Jest to pizza o średnio grubym cieście, za to z pięknymi, wysokimi rantami. Średnica pizzy wynosi około 26 cm i dzielimy ją na osiem standardowych kawałków. To przepis na ciasto do pizzy bez drożdży dla dwóch osób, które chcą zjeść bardzo syty i solidny posiłek, lub dla czterech osób po dwa kawałki na osobę. 

Pizza bez drożdży

Taka pizza bez drożdży wcale nie smakuje gorzej od prawdziwej, włoskiej. Właśnie takie ciasto do pizzy bez drozdzy jest ciastem, w którym można się zakochać. To ciasto na pizze bez drozdzy, w którym nie trzeba wcale czekać na wyrastanie. Można bardzo szybko zagnieść kilka podstawowych składników a następnie uformować kształt pizzy. Gorąco polecam mój sos pomidorowy do pizzy, który jest bardzo uniwersalny i pyszny. Pizza bez drożdży może mieć najróżniejsze dodatki. Tak więc przepisy na pizze bez drożdży można mnożyć w nieskończoność. Ja wybrałam tym razem moją ostatnio ulubioną wersję z dodatkiem parmezanu, mozzarelli oraz salami pepperoni. Moja pizza bez drożdży jest niesamowicie pyszna.. polecam! A jeśli lubicie gotować i uwielbiacie nie tylko eksperymenty w kuchni, ale i tradycyjne, sprawdzone przepisy z dokładnym opisem wykonania i zdjęciami krok po kroku, to zapraszam do buszowania po mojej stronie. Na AniaGotuje.pl każdy znajdzie coś dla siebie.