Kluski leniwe z jogurtem i malinami
Czemu te kluski są leniwe z jogurtem i malinami? Ponieważ są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników i pyszny posiłek dla całej rodziny gotowy.
Do dzieła!
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4-6
Dieta: wegetariańska
Składniki na kluski
- 500 g twarogu (tłusty lub półtłusty)
- 2 średnie lub małe jajka
- niepełna szklanka mąki - min. 150 g
- szczypta soli
Składniki na dodatki
- jogurt naturalny w dowolnej ilości
- dowolna ilość malin lub borówek
- opcjonalnie cukier puder
Do tego:
stolnica drewniana lub czysty blat, mąka do podsypywania, duży garnek, cedzak do klusek
Twaróg najlepiej zmielić lub przepuścić przez praskę, ale można też bardzo dobrze ugnieść widelcem lub dłońmi. Ja do leniwych kupuję twaróg półtłusty w tzw. trójkątach pakowanych w papier. Przepuszczam go przez praskę, której zazwyczaj używam do "mielenia" gotowanych ziemniaków.
Do miski ze zmielonym serem dodaj resztę składników i dobrze, ręcznie wymieszaj całą masę. Być może będzie potrzeba dodania 1-2 łyżek mąki. Ciasto ma odpowiednią konsystencję, jeśli lekko się lepi, ale formuje się w jednolitą kulę.
W dużym garnku gotuj wodę. Posól ją łyżką soli, gdy zacznie się gotować.
Na obsypanej mąką stolnicy umieść kulę serową. Podziel ją na 4 części. Każdą część rozwałkuj dłońmi na sznurek grubości około 4 cm. Każdy sznurek lekko spłaszczaj je dłonią. Nożem wycinaj po skosie kluski w kształcie rombów.
Kluski pojedynczo i sprawnie "wrzucaj" do gotującej się wody. Po chwili lekko i ostrożnie zamieszaj je, by mieć pewność, że nie przywarły do siebie lub do dna. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, odczekaj jeszcze maksymalnie od 3 do 4 minut. Wyłów wszystkie kluski, poczekaj aż odcedzisz nadmiar wody i umieść na szerokim talerzu lub salaterce. Taką porcję gotuję na dwie tury.
Podawaj polane dobrze wymieszanym jogurtem. Na wierzchu układaj owoce. Możesz całość oprószyć cukrem pudrem,lub wymieszać wcześniej jogurt z łyżką cukru.


Aby kluski były jeszcze delikatniejsze i nie twardniały po wystudzeniu polecam białka jajek ubić osobno na sztywno i ostrożnie wmieszać w masę serową przed formowaniem klusek na stronicy. Dodatkowo można użyć mniej mąki i gotować kluski z rzadszego ciasta. Wówczas kształt klusek będzie przypominał bardziej obłoczki niż romby.
Zobacz też mój super przepis na kopytka ze szpinakiem.
Koniecznie sprawdź też uniwersalny przepis na tradycyjne kluski leniwe.
Smacznego.