Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sum Afrykański na mieszance ziół

Sum Afrykański na mieszance ziół

Sum Afrykański przypomina w smaku rybę maślaną i karpia. Podsmażany ze skórą na maśle klarowanym - najlepszy!

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 7 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 1 kg filetów z Suma - 3 sztuki ze skórą
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • pieprz i sól do oprószenia ryby
  • [zobacz] łyżeczka suszonej szałwii
  • plasterki cytryny

Dodatkowo

  • plastry pomidora
  • 50 g świeżych szatkowanych ziół

Filety umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Filety są długie, więc jeśli nie zmieszczą Ci się na patelni, przekrój każdy płat na pół. Oprósz solą i pieprzem od strony mięsa.

Patelnię nagrzej, dodaj masło klarowane. Po całkowitym rozpuszczeniu masła kładź płaty ryby skórą do patelni. Smaż 5 minut. Przewróć na drugą stronę, posyp pokruszoną szałwią i smaż kolejne dwie minuty. Nie zmniejszaj ognia.

Rybę podawaj na świeżych ziołach - szałwia, oregano, bazylia, mięta... Ja użyłam mieszanki bardzo młodych ziół. Warto dodać również pomidora oraz cytrynę do skraplania ryby przed każdym kęsem.

Sum Afrykański na mieszance ziół, 1
Sum Afrykański na mieszance ziół, 2

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (132 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania