Sum Afrykański na mieszance ziół

Sum Afrykański na mieszance ziół

Sum Afrykański przypomina w smaku rybę maślaną i karpia. Podsmażany ze skórą na maśle klarowanym - najlepszy!

Ilość porcji: 4

Składniki:
• 1 kg filetów z Suma - 3 sztuki ze skórą
• 4 łyżki masła klarowanego
• pieprz i sól do oprószenia ryby
• łyżeczka suszonej szałwii
• Plasterki cytryny

Dodatkowo:
• Plastry pomidora
• 50 g świeżych szatkowanych ziół


Filety umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Filety są długie, więc jeśli nie zmieszczą Ci się na patelni, przekrój każdy płat na pół. Oprósz solą i pieprzem od strony mięsa.

Patelnię nagrzej, dodaj masło klarowane. Po całkowitym rozpuszczeniu masła kładź płaty ryby skórą do patelni. Smaż 5 minut. Przewróć na drugą stronę, posyp pokruszoną szałwią i smaż kolejne dwie minuty. Nie zmniejszaj ognia.

Rybę podawaj na świeżych ziołach - szałwia, oregano, bazylia, mięta... Ja użyłam mieszanki bardzo młodych ziół. Warto dodać również pomidora oraz cytrynę do skraplania ryby przed każdym kęsem.

sum-afrykanski-na-mieszance-ziol-1


sum-afrykanski-na-mieszance-ziol-2

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl