Sum Afrykański na mieszance ziół
Sum Afrykański przypomina w smaku rybę maślaną i karpia. Podsmażany ze skórą na maśle klarowanym - najlepszy!
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 7 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 1 kg filetów z Suma - 3 sztuki ze skórą
- 4 łyżki masła klarowanego
- pieprz i sól do oprószenia ryby
- [zobacz] łyżeczka suszonej szałwii
- plasterki cytryny
Dodatkowo
- plastry pomidora
- 50 g świeżych szatkowanych ziół
Filety umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Filety są długie, więc jeśli nie zmieszczą Ci się na patelni, przekrój każdy płat na pół. Oprósz solą i pieprzem od strony mięsa.
Patelnię nagrzej, dodaj masło klarowane. Po całkowitym rozpuszczeniu masła kładź płaty ryby skórą do patelni. Smaż 5 minut. Przewróć na drugą stronę, posyp pokruszoną szałwią i smaż kolejne dwie minuty. Nie zmniejszaj ognia.
Rybę podawaj na świeżych ziołach - szałwia, oregano, bazylia, mięta... Ja użyłam mieszanki bardzo młodych ziół. Warto dodać również pomidora oraz cytrynę do skraplania ryby przed każdym kęsem.
Smacznego :-)