Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pasztet grzybowo drobiowy do smarowania

Pasztet grzybowo drobiowy do smarowania

Domowy pasztet do smarowania na kanapki. Grzyby leśne, kilka przypraw i wątróbka drobiowa to jedne z bardziej udanych połączeń smakowych na jesień. To prosty i szybki w przygotowaniu domowy pasztet kanapkowy.

- wszystkie składniki duszone w jednym garnku
- można go trzymać w lodówce do 7 dni

Czas przygotowania: 10 minut
Czas duszenia: 30 minut
Liczba porcji: 1100 gramów

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 500 g grzybów leśnych lub pieczarek
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 średnie cebule cukrowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 60 g masła
  • 7 łyżek octu z czerwonego wina
  • przyprawy: 2 płaskie łyżeczki soli, płaska łyżeczka pieprzu


Aby pasztet dłużej zachował świeżość i ładniej się prezentował, można po przełożeniu do naczynia wylać na niego roztopione masło. Masło po umieszczeniu pasztetu w lodówce zastyga tworząc "warstwę ochronną". Na masło można wyłożyć też kilka listków kolendry lub pietruszki. Ja dodatkowo umieściłam kilka podsmażonych wcześniej grzybów. Po zastygnięciu masła posypałam pasztet gruboziarnistą solą.

Pasztet drobiowy do smarowania:

Cebulę i czosnek obierz i poszatkuj. Grzyby (podgrzybki, maślaki, prawdziwki lub zwykłe pieczarki) oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystko umieść w garnku razem z masłem solą i pieprzem. Składniki "smaż" bez przykrywki na średniej mocy palnika przez 20 minut. Co parę minut zamieszaj w garnku. 

W tym czasie przygotuj wątróbkę ( u mnie z indyka). Przepłucz ją pod zimną wodą i oczyść z żyłek. Pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka. Całość duś już pod przykrywką, na małej mocy palnika przez 10 minut. Na koniec dodaj ocet.

Garnek zdejmij z palnika. Całość miksuj na gładką masę bez grudek np. przy użyciu ręcznego blendera. Po zblendowaniu sprawdź smak pasztetu. W razie potrzeby dodaj więcej soli lub octu.

Pasztet przełóż do naczyń np. słoików i odstaw do wystudzenia. (Teraz możesz wylać na niego roztopione masło z ziołami). Po przestudzeniu trzymaj zamknięty w lodówce do 7 dni. 

Pasztet grzybowo drobiowy do smarowania, 1

Koniecznie zobacz też przepis na tradycyjny pasztet drobiowy.
Pasztet grzybowo drobiowy do smarowania, 2

Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (217 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pasztet drobiowy do smarowania

Uwielbiam szykować domowe pasztety. Bardzo lubię pasztety pieczone, jak pasztet drobiowy z mięsa z rosołu oraz pasztet drobiowy tradycyjny. Uwielbiam też szykować te szybsze wersje pasztetów, czyli pasztety do smarowania na kanapki. Takie pasztety maja rzadszą konsystencję i nazywa się je też pasztetami w słoiku. Zupa grzybowa to mój super sposób na wykorzystanie świeżych grzybów leśnych. 

Pasztet z drobiowy z grzybami

Pasztet drobiowy z grzybami leśnymi, który można przygotować błyskawicznie a do tego szybko zamknąć w słoiku. Rewelacja! Ten pasztet drobiowo grzybowy do smarowania smakuje cudownie na kanapce z ogórkiem kiszonym. Zerknij też na inne moje przepisy na dania mięsne i pomysły na szybki obiad.