Pasztet grzybowo drobiowy do smarowania

Pasztet grzybowo drobiowy do smarowania

Pyszny, domowy pasztet - idealny do smarowania na kanapki. Grzyby leśne, kilka przypraw i wątróbka drobiowa to jedne z bardziej udanych połączeń smakowych na jesień :-)

- wszystkie składniki duszone w jednym garnku
- prosty i szybki w przygotowaniu
- można go trzymać w lodówce do 7 dni

Polecam również inne pasztety do smarowania:
pasztet drobiowy do smarowania bardzo przez Was lubiany i wyjątkowo popularny
domowy pasztet gryczany zaskakująco delikatny, lekko słodki
pasztet wieprzowy do smarowania Wasz numer 1 na kanapki

Czas przygotowania: 10 minut
Czas duszenia: 30 minut
Ilość porcji: 1100 gramów

Składniki:
  • 500 g grzybów leśnych lub pieczarek
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 średnie cebule cukrowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 60 g masła
  • 7 łyżek octu z czerwonego wina
  • przyprawy: 2 płaskie łyżeczki soli, płaska łyżeczka pieprzu

Do wylania na pasztet: 
Aby pasztet dłużej zachował świeżość i ładniej się prezentował, można po przełożeniu do naczynia wylać na niego roztopione masło. Masło po umieszczeniu pasztetu w lodówce zastyga tworząc "warstwę ochronną". Na masło można wyłożyć też kilka listków kolendry lub pietruszki. Ja dodatkowo umieściłam kilka podsmażonych wcześniej grzybów. Po zastygnięciu masła posypałam pasztet gruboziarnistą solą.

WYKONANIE
Cebulę i czosnek obierz i poszatkuj. Grzyby (podgrzybki, maślaki, prawdziwki lub zwykłe pieczarki) oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystko umieść w garnku razem z masłem solą i pieprzem. Składniki "smaż" bez przykrywki na średniej mocy palnika przez 20 minut. Co parę minut zamieszaj w garnku. 

W tym czasie przygotuj wątróbkę ( u mnie z indyka). Przepłucz ją pod zimną wodą i oczyść z żyłek. Pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka. Całość duś już pod przykrywką, na małej mocy palnika przez 10 minut. Na koniec dodaj ocet.

Garnek zdejmij z palnika. Całość miksuj na gładką masę bez grudek np. przy użyciu ręcznego blendera. Po zblendowaniu sprawdź smak pasztetu. W razie potrzeby dodaj więcej soli lub octu.

Pasztet przełóż do naczyń np. słoików i odstaw do wystudzenia. (Teraz możesz wylać na niego roztopione masło z ziołami). Po przestudzeniu trzymaj zamknięty w lodówce do 7 dni. 

pasztet-grzybowo-drobiowy-do-smarowania-1
Smacznego!

Średnia 4.2 / 5 (17 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Pichceniomania
2017-09-21 00:03
Aniu, ja uwielbiam takie smarowidła!!!! Trafiłaś w mój gust w 100%. Wypróbuję na pewno!
Candy Pandas
2017-09-21 19:01
Domowego pasztetu z grzybami nigdy nie jadłyśmy a czujemy, że byśmy były nim zachwycone! <3
Marzena
2017-10-07 15:28
Pasztet wyszedł super. Ciemniejszy - ze świeżych prawdziwków.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-07 19:13
Przecudny kolor.. faktycznie!