Pasztet z wątróbek

Pasztet z wątróbek

Bardzo prosty i szybki do zrobienia pasztet z wątróbek do smarowania na kanapki. Nie wymaga pieczenia, ponieważ wątróbkę gotujemy. Przy diecie ketogenicznej polecam dać tylko odrobinę cebuli, a więcej masła. 

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: około 800 g pasztetu

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 800 g wątróbki drobiowej (kurczak lub indyk)
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki masła np. klarowanego
  • pół szklanki wody
  • 5 łyżek octu winnego
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce pieprzu oraz soli, łyżka słodkiej papryki

Pasztet z wątróbki

Pasztet z wątróbek, 1

Cebulę obierz i poszatkuj. Umieść w garnku razem z łyżką masła. Podsmażaj na średniej mocy palnika przez pięć minut. W tym czasie przygotuj wątróbkę ( u mnie z indyka).  Przepłucz ją pod zimną wodą i oczyść z żyłek. Pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli. Wlej pół szklanki wody. Dodaj przyprawy i ocet.

Gotuj całość, bez przykrywki na średniej mocy palnika, przez 15 minut. Co kilka minut zamieszaj. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj również resztę masła. Garnek zdejmij z palnika. Całość miksuj na gładką masę bez grudek np. przy użyciu ręcznego blendera. Pasztet przelej do naczyń np. słoików i odstaw do wystudzenia. Po przestudzeniu trzymaj zamknięty, w lodówce do 10 dni. 

Pasztet z wątróbek, 2

Pasztet z wątróbek, 3


Aby pasztet ładnie się prezentował, możesz udekorować go pierzynką z masła i kolorowego pieprzu. Kilka łyżek masła rozpuść w małym rondelku razem z pieprzem. Wylej na studzący się pasztet.

Polecam Ci także mój przepis wątróbka drobiowa z cebulką.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (601 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pasztet z wątróbek

Z wątróbki drobiowej można z powodzeniem zrobić pyszny pasztet z wątróbki, ale bez użycia piekarnika. Mój kremowy pasztet z wątróbki drobiowej to niezwykle szybki i prosty przepis. Taki pasztet z wątróbek drobiowych nie wymaga pieczenia. Wątróbkę należy ugotować z innymi składnikami a następnie tylko zmiksować na gładko. Tak przygotowany i doprawiony pasztet z wątroby to idealny pasztecik do nakładania na kanapki. Sprawdź też inne moje pomysły na szybki obiad oraz moje inne przepisy! Na koniec jeszcze coś pysznego na obiad, czyli super prosta do zrobienia wątróbka z jabłkami