Pasztet drobiowy do smarowania

Pasztet drobiowy do smarowania

Bardzo prosty i szybki do zrobienia - pasztet do smarowania.
Gotowany z wątróbki drobiowej.

Fantastyczny do smarowania na kanapki ;-)

Przy diecie ketogenicznej polecam dać tylko odrobinę cebuli a więcej masła :-)

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: około 800 g pasztetu

Składniki:
  • 800 g wątróbki drobiowej (kurczak lub indyk)
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki masła np. klarowanego
  • pół szklanki wody
  • 5 łyżek octu winnego
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce pieprzu oraz soli, łyżka słodkiej papryki

Cebulę obierz i poszatkuj. Umieść w garnku razem z łyżką masła. Podsmażaj na średniej mocy palnika przez pięć minut.

W tym czasie przygotuj wątróbkę ( u mnie z indyka).  Przepłucz ją pod zimną wodą i oczyść z żyłek. Pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli. Wlej pół szklanki wody. Dodaj przyprawy i ocet.

Gotuj całość, bez przykrywki na średniej mocy palnika, przez 15 minut. Co kilka minut zamieszaj. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj również resztę masła.

Garnek zdejmij z palnika. Całość miksuj na gładką masę bez grudek np. przy użyciu ręcznego blendera.

Pasztet przelej do naczyń np. słoików i odstaw do wystudzenia. Po przestudzeniu trzymaj zamknięty, w lodówce do 10 dni. 

Pasztet drobiowy do smarowania, 1

Pasztet drobiowy do smarowania, 2

Pasztet drobiowy do smarowania, 3

Aby pasztet ładnie się prezentował, możesz udekorować go pierzynką z masła i kolorowego pieprzu.

Kilka łyżek masła rozpuść w małym rondelku razem z pieprzem. Wylej na studzący się pasztet.

Smacznego :-)

 

Średnia 4.7 / 5 (205 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷