Pasztet drobiowy do smarowania

Pasztet drobiowy do smarowania

Bardzo prosty i szybki do zrobienia - pasztet do smarowania.
Gotowany z wątróbki drobiowej.

Fantastyczny do smarowania na kanapki ;-)

Przy diecie ketogenicznej polecam dać tylko odrobinę cebuli a więcej masła :-)

Łączny czas przygotowywania:
 około 40 minut
Ilość porcji: około 800 g pasztetu

Reklama

Składniki:
• 800 g wątróbki drobiowej (kurczak lub indyk)
• 1 duża cebula
• 4 łyżki masła np. klarowanego
• pół szklanki wody
• 5 łyżek octu winnego
• przyprawy: po płaskiej łyżeczce pieprzu oraz soli, łyżka słodkiej papryki

Cebulę obierz i poszatkuj. Umieść w garnku razem z łyżką masła. Podsmażaj na średniej mocy palnika przez pięć minut.

W tym czasie przygotuj wątróbkę ( u mnie z indyka).  Przepłucz ją pod zimną wodą i oczyść z żyłek. Pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli. Wlej pół szklanki wody. Dodaj przyprawy i ocet.

Gotuj całość, bez przykrywki na średniej mocy palnika, przez 15 minut. Co kilka minut zamieszaj. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj również resztę masła.

Garnek zdejmij z palnika. Całość miksuj na gładką masę bez grudek np. przy użyciu ręcznego blendera.

Pasztet przelej do naczyń np. słoików i odstaw do wystudzenia. Po przestudzeniu trzymaj zamknięty, w lodówce do 10 dni. 

Pasztet drobiowy do smarowania, 1

Pasztet drobiowy do smarowania, 2

Pasztet drobiowy do smarowania, 3

Aby pasztet ładnie się prezentował, możesz udekorować go pierzynką z masła i kolorowego pieprzu.

Kilka łyżek masła rozpuść w małym rondelku razem z pieprzem. Wylej na studzący się pasztet.

Smacznego :-)

 

Średnia 4.6 / 5 (24 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Agnieszka - Polska Zupa
2017-01-08 20:10
Zrobię z całą pewnością!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-08 20:21
Polecam Agnieszko.
Agnieszka
2017-01-08 20:28
Cześć. Bardzo apetycznie. Pytanie za 100 punktów. Rozumiem, że pasztet można jeść od razu po wystudzeniu, a nie dopiero po 10 dniach, te 10 dni to termin ważności ??? Sorry za pytanie, ale ja laik jestem w kuchni. Wolę się upewnić.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-08 21:18
:-) Witaj! Można jeść po wystudzeniu. Polecam go najpierw schłodzić przynajmniej 1h w lodówce. Tak, 10 dni to taki minimalny termin ważności. Nie wiem, czy można dłużej, bo u mnie w domu wyjadają go szybciutko ;-).. i nigdy więcej nie wytrzymał ;-)
Artur
2017-01-09 09:20
Absolutna rewelacja! Uwielbiam prostotę :) To przepis idealny :) Dziękuję i pozdrawiam!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-09 12:08
Dziękuję Arturze :-)
Artur
2017-02-06 19:15
Dziś robię drugi raz :) Dziękuję raz jeszcze za perzpis :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-07 09:52
Fantastycznie! Smacznego zatem!!!
Marzena
2017-01-09 13:29
Super pasztecik, ja robię w słoikach różne smarowidła :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-09 13:37
Dziękuję. Domowe najlepsze ;-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-01-09 14:27
Uwielbiamy wątróbkę drobiową a taki pasztet z niej to już w ogóle musi być mega <3
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-09 15:51
i jest mega.. mega pyszny ;-)
esfarmi
2017-01-09 23:30
Super, że posmakowały
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-10 11:35
??
Wilczyca
2017-01-11 13:56
Zrobiłam, zjadłam i będę robić znowu, bo jest pyszny!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-11 14:34
Nie dziwię Ci się :-)
Wilczyca
2017-01-12 00:34
A dodam jeszcze, że podrzuciłam wczoraj mamie słoiczek pasztetu, a dzisiaj prosiła o przepis ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-12 10:47
To fantastycznie :-) Miło czytać!
Trzeci Talerz
2017-01-17 23:36
Wygląda pięknie i bardzo apetycznie! :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-18 11:01
Dziękuję :-)
Maryniap
2017-02-25 12:00
Zamiast octu winnego można dodać jabłkowy ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-25 18:20
W ostateczności raczej. Jak masz czerwone wino wytrawne, to będzie lepsze.
lodzia
2017-02-27 20:13
przepis jest rewelacyjny!!!! R E W E L A C Y J N Y !!!!! ja zamiast papryki dodałam sporo majeranku, dobrze robi :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-28 09:25
:-) Dziękuję!! Bardzo dobrze.. każda mała zmiana i smakuje inaczej!
Malgorzata
2017-04-12 18:24
Super przepis muszę zrobić. Pozdrawiam serdecznie.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-04-12 18:42
Dziękuję i życzę smacznego!
beata
2017-08-13 22:12
czy ocet musi byc? mozna zastapic winem?
celina
2017-09-07 13:41
Właśnie zrobiłam ,jest teraz gorący ale w smaku jak próbowałam jest smaczny ,polecam.
Gosia
2017-11-06 19:05
Dziękuję za przepis.
Moge polecić przepis super 👌
Udało się zrobić przy małych dzieciach.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-07 15:00
Gosiu, pasztet wygląda bardzo apetycznie. Super zdjęcie!!
Katarzynka
2017-11-17 10:50
Witam
mam pytanie--czy ten ocet jest niezbędny?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-17 13:47
Kasiu, do tego pasztety dojemy albo ocet winny albo czerwone wino wytrawne.
Katarzynka
2017-11-20 16:12
dziękuję, rozumiem że to podkreśla smak
Mariola
2017-11-17 14:49
Jak dla mnie super, zresztą cała rodzinka tak ocenia :) pozdrawiam :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-17 17:37
Dziękuję Mariolu :-)
Daniel
2018-01-20 20:11
Aniu,

Zrobiłem Twój pasztet. W smaku obłędny. Jak myślisz? Można go zapasterysować na sucho, w piekarniku?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-20 20:32
Cieszę się bardzo, że Ci się udało. Myślę, że można zapasteryzować taki pasztet śmiało. Pamiętaj tylko, że jak masz zakrętki z gumkami to temperatura nie wyższa niż 120 stopni. Chociaż ja go trzymam w lodówce kilka dni i znika 🙂
Daniel
2018-01-20 21:33
Trochę z przekory zapasteryzowałem 2 słoiczki (wyszły mi 3 po ok. 350 ml). Zobaczymy, dam znać ;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-21 10:04
Daj znać koniecznie. Z pewnością takie info przyda się też innym Czytelnikom. 👍
Daniel
2018-01-20 23:21
Mój pasztet :) Wyszedł ciemniejszy, czy to kwestia zdjęcia? Dodałem 4 łyżki balsamico.... W smaku wyborny! Dzięki za przepis.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-21 10:06
Pasztet wygląda super apetycznie! Ciemniejszy jest też, bo dałeś ocet balsamiczny. I tak, z pewnością to tez kwestia oświetlenia. 😍Pasztet pierwsza klasa!
Zuzia
2018-02-07 16:46
Aniu, czy zamiast octu winnego mogę dodać ocet ryzowy?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-07 17:25
Tak Zuziu.. A masz może wino czerwone wytrawne? Byłoby lepsze niż ocet 🙂
Zuzia
2018-02-07 21:26
Moze cos znajde, choc bedzie ciezko, bo karmiaca jestem;) ale dziekuje za rade! 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo proszę 👍
Beata
2018-03-01 18:22
Witaj Aniu🙂dziś zrobiłam pasztecik jest obłędny😍😍dziękuję za kolejny super przepis👍👌 pozdrawiam🙂🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl ooo.. dziękuję 😍🌼💐
Agata Pazdur
2018-03-01 19:07
Pasztet przepyszny! Mogłabym sam jeść łyżkami 🙂 Wyszły mi 2 pełne słoiki dżemowe.
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-01 19:11
Super zapasy do lodówki 🙂 Nie trzymaj ich jednak dłużej niż kilka dni Agatko, bo widzę, że nie były pasteryzowane i są przestrzenie powietrza w słoiku. Pasztet do smarowania na kanapki będzie pycha🌼👍