Pasztet z wątróbek

Pasztet z wątróbek

Bardzo prosty i szybki do zrobienia pasztet z wątróbek do smarowania na kanapki. Nie wymaga pieczenia, ponieważ wątróbkę gotujemy. Przy diecie ketogenicznej polecam dać tylko odrobinę cebuli, a więcej masła. 

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: około 800 g pasztetu

Składniki:
  • 800 g wątróbki drobiowej (kurczak lub indyk)
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki masła np. klarowanego
  • pół szklanki wody
  • 5 łyżek octu winnego
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce pieprzu oraz soli, łyżka słodkiej papryki

Pasztet z wątróbki

Pasztet z wątróbek, 1

Cebulę obierz i poszatkuj. Umieść w garnku razem z łyżką masła. Podsmażaj na średniej mocy palnika przez pięć minut. W tym czasie przygotuj wątróbkę ( u mnie z indyka).  Przepłucz ją pod zimną wodą i oczyść z żyłek. Pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli. Wlej pół szklanki wody. Dodaj przyprawy i ocet.

Gotuj całość, bez przykrywki na średniej mocy palnika, przez 15 minut. Co kilka minut zamieszaj. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj również resztę masła. Garnek zdejmij z palnika. Całość miksuj na gładką masę bez grudek np. przy użyciu ręcznego blendera. Pasztet przelej do naczyń np. słoików i odstaw do wystudzenia. Po przestudzeniu trzymaj zamknięty, w lodówce do 10 dni. 

Pasztet z wątróbek, 2

Pasztet z wątróbek, 3


Aby pasztet ładnie się prezentował, możesz udekorować go pierzynką z masła i kolorowego pieprzu. Kilka łyżek masła rozpuść w małym rondelku razem z pieprzem. Wylej na studzący się pasztet.

Polecam Ci także mój przepis wątróbka drobiowa z cebulką.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (328 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pasztet z wątróbek

Z wątróbki drobiowej można z powodzeniem zrobić pyszny pasztet z wątróbki, ale bez użycia piekarnika. Mój kremowy pasztet z wątróbki drobiowej to niezwykle szybki i prosty przepis. Taki pasztet z wątróbek drobiowych nie wymaga pieczenia. Wątróbkę należy ugotować z innymi składnikami a następnie tylko zmiksować na gładko. Tak przygotowany i doprawiony pasztet z wątroby to idealny pasztecik do nakładania na kanapki. Sprawdź też inne moje pomysły na szybki obiad oraz moje inne przepisy!