Pasztet z wątróbek
Bardzo prosty i szybki do zrobienia pasztet z wątróbek do smarowania na kanapki. Nie wymaga pieczenia, ponieważ wątróbkę gotujemy. Przy diecie ketogenicznej polecam dać tylko odrobinę cebuli, a więcej masła.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: około 800 g pasztetu
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 800 g wątróbki drobiowej (kurczak lub indyk)
- 1 duża cebula
- 4 łyżki masła np. klarowanego
- pół szklanki wody
- 5 łyżek octu winnego
- przyprawy: po płaskiej łyżeczce pieprzu oraz soli, łyżka słodkiej papryki
Pasztet z wątróbki
Cebulę obierz i poszatkuj. Umieść w garnku razem z łyżką masła. Podsmażaj na średniej mocy palnika przez pięć minut. W tym czasie przygotuj wątróbkę ( u mnie z indyka). Przepłucz ją pod zimną wodą i oczyść z żyłek. Pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli. Wlej pół szklanki wody. Dodaj przyprawy i ocet.
Gotuj całość, bez przykrywki na średniej mocy palnika, przez 15 minut. Co kilka minut zamieszaj. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj również resztę masła. Garnek zdejmij z palnika. Całość miksuj na gładką masę bez grudek np. przy użyciu ręcznego blendera. Pasztet przelej do naczyń np. słoików i odstaw do wystudzenia. Po przestudzeniu trzymaj zamknięty, w lodówce do 10 dni.
Aby pasztet ładnie się prezentował, możesz udekorować go pierzynką z masła i kolorowego pieprzu. Kilka łyżek masła rozpuść w małym rondelku razem z pieprzem. Wylej na studzący się pasztet.
Polecam Ci także mój przepis wątróbka drobiowa z cebulką.
Smacznego.