Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kiszone buraczki

Kiszone buraczki

Zapraszam po najprostszy przepis na buraczki kiszone. Sok z kiszonych buraczków jest nie tylko super pyszny, ale i bardzo zdrowy. Można go wypić lub dodać do barszczu czerwonego. 

- do picia lub do barszczu
- można go trzymać w lodówce
- bardzo zdrowy sok z kiszonych buraków

Czas przygotowania: 30 minut
Czas kiszenia: 7 dni
Liczba porcji: 1800 ml soku z kiszonych buraków

Kaloryczność kcal: 35 w 100 ml
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 2,5 kg buraków
  • 6 szklanek wody - 1500 ml
  • 2 łyżki soli
  • 4 spore listki laurowe
  • 6 ząbków czosnku lub pół małej główki
  • po płaskiej łyżeczce ziaren pieprzu i ziela angielskiego

Kiszone buraki

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Na 2,5 kilograma buraków użyłam słój o pojemności 4 litrów. 
Z podanej ilości składników otrzymałam około 1800 ml soku z kiszonych buraków. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Gorąco polecam przeczytać najpierw cały przepis, by poznać jego zarys i kolejność kroków. Zachęcam do przeczytania całości a dopiero potem do zabrania się do pracy.

Nie więcej niż 2,5 kilograma zdrowych buraków czerwonych umyj pod zimną, bieżącą wodą. Odetnij im oba końce i cienko obierz ze skórki. Polecam założyć wcześniej rękawiczki lateksowe, ponieważ sok z buraków mocno farbuje. Buraki pokrój w grubsze plastry i umieść w czystym (najlepiej dobrze wyparzonym) słoju lub naczyniu kamionkowym o pojemności minimum 4 litrów. 

Kiszone buraczki, 1

W słoiku z plasterkami buraków umieść też cztery spore listki laurowe; po płaskiej łyżeczce ziaren pieprzu i ziela angielskiego; 6 ząbków czosnku lub pół małej główki czosnku. Czosnek można obrać i umieścić każdy ząbek osobno lub w przypadku młodego czosnku tylko umyć główkę i przekroić w poprzek. 
Kiszone buraczki, 2

Do półtora litra (6 szklanek o pojemności 250 ml) przegotowanej i przestudzonej wody wsyp dwie łyżki zwykłej soli. Zamieszaj wodę, by rozpuścić w niej sól i wlej do słoika z plasterkami buraków i resztą dodatków. Woda powinna całkowicie przykryć buraczki. Jeśli wystają, to postaraj się lekko ubić je przy pomocy trzonka drewnianej łyżki lub też umieść w środku czysty spodeczek, który obciąży wypływające buraczki. 

Słoik lekko zakręć lub przykryj (u mnie szklana przykrywka z elastyczną gumką). Sprawdzi się też kilkukrotnie złożona gaza przymocowana gumką recepturką. Słoik ma być przykryty, ale nie tak szczelnie, jak przy dokręconej zakrętce. Jeśli masz słój z zakrętką, to przykryj go gazą a potem tylko zakrętką bez szczelnego dokręcania. Możesz go ostawić gdzieś na blacie w kuchni, czy w innym pomieszczeniu (nie na oknie w słońcu, ale w temperaturze pokojowej). Proces kiszenia trwa od pięciu do siedmiu dni.
Kiszone buraczki, 3

Po około trzech dniach na powierzchni może się pojawić pianka, którą polecam usunąć łyżką a następnie ponownie przykryć słoik.
Kiszone buraczki, 4

Sok z kiszonych buraczków gotowy jest do picia po minimum pięciu dniach. Będzie wówczas dość delikatny, dlatego też polecam poczekać jeszcze dwa dni, by nabrał mocy. Po tygodniu cały sok przelej do wyparzonych słoików lub butelek z możliwością szczelnego zakręcenia soku z kiszonego buraka. Przelewaj tylko płyn, bez kawałków buraczków, listków laurowych, ziela, czy ziaren pieprzu.

Esencjonalny sok z kiszonych buraków trzymaj po przelaniu w lodówce w dobrze zakręconej butelce lub słoiku. Sok można pić od razu i bez rozcieńczania z wodą. Jest jednak dość mocny, więc polecam pić go rozcieńczony pół na pół z wodą. 

Szczelnie zamknięty sok z buraków kiszonych można przechowywać w lodówce nawet do 2-3 tygodni (bywa, że i dłużej). Taki sok używam głównie do picia, jednak można go tez śmiało dolać do gotowego barszczu czerwonego lub innej zupy z użyciem buraków. 
Kiszone buraczki, 5

Mój przepis na kiszone buraki jest bardzo podobny do przepisu na zakwas buraczany do barszczu, który szykuję jednak ze starych buraków i daję trochę więcej soli i przypraw. 

Kiszone buraczki można wykorzystać na kilka sposobów. Jeśli masz zwykłą sokowirówkę lub wyciskarkę ślimakową, to polecam przepuścić takie buraczki, by otrzymać porcję soku do bezpośredniego wypicia. Sama tego nie robię, ale buraczki można też zetrzeć na tarce i dodać do surówki. Jeśli chodzi o pasteryzację soku z kiszonych buraków, to teoretycznie można to zrobić, jednak ja wolę nastawić kolejne buraczki, niż pasteryzować słoiki.

A Wy do czego używacie soku z buraków kiszonych? Czy macie jakieś super sposoby na wykorzystanie buraczków po kiszeniu?
Średnia 4.8 / 5 (2540 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kiszone buraczki

Zapraszam Cię po wspaniały i bardzo prosty przepis na kiszone buraki. Od razu warto napisać, że tak naprawdę używamy tutaj samego soku z ukiszonych buraków. Nazwa przepisu może być myląca i pewnie wypadałoby prędzej napisać, że jest to przepis na sok z kiszonych buraków, czyli jak zrobić sok z kiszonych buraków. Przyjęło się jednak, że szukając własnie tego sposobu na ukiszenie buraków wpisujemy własnie: kiszone buraki przepis czy też kiszone buraczki przepis. Bardzo podobnie szykuję zakwas z buraków, którego raczej nie pijam a używam do ugotowania barszczu. Tak naprawdę oba te przepisy niewiele się od siebie różnią. Istotna różnica polega na tym, że kiszone buraki czerwone szykuję późnym latem, gdy buraki są młode z przeznaczeniem do picia soku z ukiszonych buraków. Zakwas z buraków powstaje zimą, przed Świętami i szykuję go mniej oraz z większą ilością soli i dodatków. A przy okazji polecam też bardzo uniwersalny przepis na pieczone buraczki. Bardzo gorąco polecam Ci też inne moje przepisy na domowe kiszonki. Kapusta kiszona jest rewelacyjna. Konie sprawdź też inne przepisy n a przetwory na słono. Sałatka z ogórków to świetny wybór. 

Kiszone buraki

Gorąco polecam takie domowe kiszone buraczki, których sok jest niezwykle zdrowy. W wielkim skrócie - kiszone buraki właściwości: ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne; jest bogatym źródłem potasu i nie tylko a do tego mają bardzo dużą dawkę żelaza; buraki zawierają błonnik, więc powodują uczucie sytości, co sprzyja odchudzaniu, pomaga oczyścić organizm z toksyn i obniża cholesterol. Kiszone buraki sok można pić mocny bez dodatków lub też rozcieńczony z wodą. Oczywiście ten lekki zakwas, czyli sok z kiszonych buraczków można również dodać do barszczu czerwonego. Barszcz czerwony z domowym sokiem z kiszonych buraków jest przepyszny. Sama bardzo lubię pić taki sok z kiszonych buraczków do obiadu. Pozostaje jeszcze kwestia tego jak wykorzystać kiszone buraki? Sok z buraków kiszonych można dodać do zupy lub wypić, ale co z samymi buraczkami po ukiszeniu.. Te młode można raz jeszcze przepuścić przez sokowirówkę, by uzyskać więcej soku. Można też zetrzeć je na tarce i wykorzystać do sałatki lub surówki. Ja jednak raczej ich nie zjadam a prędzej przepuszczam przez wyciskarkę ślimakową. Zapraszam też po inne moje przepisy na pyszne przetwory. Bliżej jesieni polecam np. gruszki w occie