Panierka kfc
Pyszna, chrupiąca domowa panierka do kurczaka niczym panierka kfc. Prosty i szybki do zrobienia obiad, który gorąco polecam na weekend. Idealny smak, a do tego soczyste mięso.
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: 5
Kurczak i marynata
- 1 kg małych pałek kurczaka - 10 sztuk* lub filetów
- po łyżeczce: soli, pieprzu cayenne lub chilli, słodkiej papryki
Ciasto do obtoczenia kurczaka
- 2 średnie jajka
- po pół łyżeczki: soli, słodkiej papryki i chilli
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki mleka
Chrupiąca panierka
- szklanka płatków kukurydzianych
- pół szklanki mąki pszennej
- łyżeczka chilli
- olej do smażenia - do 500 ml
Panierka kfc
Jeśli planujesz zrobić pałki z kurczaka, to najpierw umyj je pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pałki powinny być jak najmniejsze, by łatwiej i szybciej się smażyły.

Ostrym nożem obkrój każdą pałkę 2 cm pod kością. Zdejmij skórę oraz chrząstkę. Pałki umieść na 5 minut w garnku z gotującą się wodą. Wyjmij je i przestudź.

Jeśli używasz kawałków piersi z kurczaka lub skrzydełek to taka dodatkowa obróbka termiczna nie jest konieczna. Przygotuj sobie wówczas kawałki wielkości około 3 x 4 cm. Kawałki mięsa obtocz w mieszance przypraw - po łyżeczce: soli, pieprzu cayenne lub chilli, słodkiej papryki.

W osobnej misce wymieszaj ze sobą składniki na ciasto do obtoczenia kurczaka. Jajka, przyprawy, mąkę i mleko zmiksuj jak na ciasto do naleśników. W drugiej misce umieść składniki na chrupiącą panierkę. Mąkę pszenną wymieszaj z lekko pokruszonymi płatkami kukurydzianymi i chilli.
W garnku nagrzewaj już olej. Każdy kawałek mięsa obtaczaj najpierw w cieście naleśnikowym, a następnie od razu w składnikach na chrupiącą panierkę. Kawałki mięsa umieszczaj w nagrzanym oleju i smaż po kilka minut na rumiano. Olej nie powinien być za gorący, ponieważ panierka będzie przypieczona a mięso surowe. Optymalna temperatura to 175 stopni. Mięso powinno być całkowicie zanurzone w oleju.

Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce smakują cudownie maczane w sosie. Ja polecam domowym sos czosnkowy. Polecam również mój drugi, bardzo popularny przepis na nuggetsy.
Smacznego.