Panierka kfc

Panierka kfc

Pyszna, chrupiąca domowa panierka do kurczaka niczym panierka kfc. Prosty i szybki do zrobienia obiad, który gorąco polecam na weekend. Idealny smak, a do tego soczyste mięso.

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas smażenia: 30 minut
Ilość porcji: 5

Kurczak i marynata

  • 1 kg małych pałek kurczaka - 10 sztuk* lub podudzia/piersi
  • po łyżeczce: soli, pieprzu cayenne lub chilli, słodkiej papryki

Ciasto do obtoczenia kurczaka

  • 2 średnie jajka
  • po pół łyżeczki: soli, słodkiej papryki i chilli
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki mleka

Chrupiąca panierka

  • szklanka płatków kukurydzianych
  • pół szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka chilli
  • olej do smażenia - do 500 ml

Jeśli planujesz zrobić pałki z kurczaka, to najpierw umyj je pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pałki powinny być jak najmniejsze, by łatwiej i szybciej się smażyły. 

Panierka kfc, 1

Ostrym nożem obkrój każdą pałkę 2 cm pod kością. Zdejmij skórę oraz chrząstkę. Pałki umieść na 5 minut w garnku z gotującą się wodą. Wyjmij je i przestudź.

Panierka kfc, 2

Jeśli używasz kawałków piersi z kurczaka, podudzi lub skrzydełek to taka dodatkowa obróbka termiczna nie jest konieczna. Przygotuj sobie wówczas kawałki wielkości około 3 x 4 cm. Kawałki mięsa obtocz w mieszance przypraw - po łyżeczce: soli, pieprzu cayenne lub chilli, słodkiej papryki. 

Panierka kfc, 3

W osobnej misce wymieszaj ze sobą składniki na ciasto do obtoczenia kurczaka. Jajka, przyprawy, mąkę i mleko zmiksuj jak na ciasto do naleśników. W drugiej misce umieść składniki na chrupiącą panierkę. Mąkę pszenną wymieszaj z lekko pokruszonymi płatkami kukurydzianymi i chilli. 

W garnku nagrzewaj już olej. Każdy kawałek mięsa obtaczaj najpierw w cieście naleśnikowym, a następnie od razu w składnikach na chrupiącą panierkę. Kawałki mięsa umieszczaj w nagrzanym oleju i smaż po kilka minut na rumiano. Olej nie powinien być za gorący, ponieważ panierka będzie przypieczona a mięso surowe. Optymalna temperatura to 175 stopni. Mięso powinno być całkowicie zanurzone w oleju.

Panierka kfc, 4

Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce smakują cudownie maczane w sosie. Ja polecam domowym sos czosnkowy. Polecam również mój drugi, bardzo popularny przepis na nuggetsy.

Smacznego.

Średnia 4.5 / 5 (233 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Panierka kfc

Super pomysł na tani i szybki obiad na weekend, czy też na obiad piątkowy dla całej rodziny. Chrupiąca panierka do kurczaka i nieziemsko soczyste mięso, to prawdziwy sekret panierki kfc. Co prawda mój przepis na kurczaka z kfc nie jest tym jedynym oryginalnym, jednak kurczak wychodzi przepyszny. Panierka do piersi z kurczaka wygląda pięknie, jest chrupiąca i zachęca do sięgnięcia po kolejny kawałek. 

Kurczaki kfc

Najważniejsza w panierce jest dobra mieszanka przypraw oraz użycie płatków kukurydzianych. Kurczak w panierce z płatków kukurydzianych smakuje najlepiej połączony z surówką Colesław, a do tego domowe frytki z patelni lub kluski śląskie. Jeśli lubisz szybkie obiady, to polecam Ci też inne moje obiady domowe przepisy